Яжте кисело мляко, намалява високото кръвно налягане

Ново проучване, спонсорирано от Националния институт по здравеопазване, установи, че хората, които ядат обезмаслено кисело мляко за дълъг период от време, имат по-малка вероятност да развият високо кръвно налягане, отколкото тези, които не са кисело мляко. Това се съобщава от изследователи от Университета в Минесота, говорейки на конференция на Американската асоциация за сърдечни заболявания.

В продължение на 15 години американски изследователи са наблюдавали повече от 2000 доброволци, оценявайки приема на кисело мляко чрез въпросници, които са били попълнени три пъти по време на проучването на различни интервали от време. Никой от участниците не страдаше от високо кръвно налягане в началото на проучването.

Проучването показва, че 31% от участниците са по-малко склонни да развиват високо кръвно налягане, ако поне 2% от дневните калории са от кисело мляко - т.е. ако консумират най-малко 170 грама кисело мляко на всеки три дни. Освен това, систоличното кръвно налягане при любителите на киселото мляко се е увеличило по-малко, отколкото при хората, които не я ядат.

Как може нормален хранителен продукт да понижи кръвното налягане? Учените обясняват това, както следва: калцийът, съдържащ се в киселото мляко, има антихипертензивен ефект върху тялото, с други думи, помага да се намали натискът.

В същото време експертите, работещи с проблеми с артериалното налягане, предупреждават, че киселото мляко играе второстепенна роля за намаляване на кръвното налягане, така че не трябва да се разчита, особено на пациенти с хипертония.

И ние, от своя страна, препоръчваме на читателите да не се заблуждават, като рекламират големите производители, които произвеждат кисело мляко за красиво опакован репей от дълго време и правят реални истински кисело мляко вкъщи сами.

Share:
Comments