Зеленчуците ни правят оптимисти

Хората с каротеноиди са склонни да бъдат по-оптимистични за бъдещето, смятат учените.

Високите нива на антиоксиданти в кръвта могат да бъдат маркер за добро здраве. Антиоксидантите ограничават производството на свободни радикали, опасността от която те могат да повредят клетките и да допринесат за развитието на болести. Каротеноидите, включително бета-каротинът, пигмент, открит в големи количества в оранжево и някои зелени зеленчуци, като спанак и зеле, са антиоксиданти.

Новото проучване изследва концентрацията на девет различни антиоксиданти в кръвта, включително каротиноиди, при почти 1 000 американски мъже и жени на възраст между 25 и 74 години. Приканвайки участниците да отговорят на въпросите на въпросника относно отношението им към живота, учените оценяват степента на оптимизъм сред тези хора.

Изследователите установяват, че при по-оптимистични хора концентрацията на каротеноиди в кръвта е с 13% по-висока в сравнение с каротеноидите при по-малко оптимистични пациенти. Изследователите смятат, че поне частично обясни резултатите могат да бъдат по-високо ниво на консумация на плодове и зеленчуци. Хората, които ядат само две или по-малко порции плодове и зеленчуци на ден, са значително по-малко оптимистични, отколкото хората, които са свикнали да ядат три или повече порции растителни храни на ден.

Учените също така не изключват факта, че по-оптимистичните хора са склонни да водят здравословен начин на живот, включително ядене на плодове и зеленчуци и избягване на тютюнопушенето.

Американската асоциация по сърце смята, че повечето възрастни трябва да ядат 4,5 чаши плодове и зеленчуци от различни цветове всеки ден. Една диета, богата на плодове и зеленчуци, може да намали вероятността от рак и други хронични заболявания. И това е достатъчна причина да погледнете живота оптимистично.

Share:
Comments