Гъба chaga - полезни свойства и противопоказания. научни

Кралството на гъбите е дало човечеството антибиотици, които са се превърнали в мощен инструмент за лечение на болести и това в никакъв случай не е единственият пример.

Дълго преди пеницилин Авицена описва и полезните свойства на Chaga - гъба, която расте на дървета.

Документите от това време вече споменават успешното лечение на тумори, включително злокачествени, заболявания на храносмилателния тракт, стави и други.

Какво представлява Чгага?

Външно Chaga (научно наименование Trutovik beveled или Inonotus obliquus) изглежда доста непретенциозно. Тя седи единствено в местата на увреждане на кората на дървото и прилича на огромни черни брадавици, чиято маса достига до 5 килограма. В гората се среща на планинска пепел, елша или бряст, но най-често се избира от бреза, затова получава второто си име - брезова гъба.

Chaga се ражда като всички представители на царството на гъби - спори. По въздуха те попадат в местата на увреждане на кората и покълват под него. С течение на времето, гъбата на Chagi се пробива през кората и гъбичките започват да се образуват в обичайната си форма. С течение на времето размерите на Chaga достигат до 40 сантиметра в диаметър и дебелина около 15 сантиметра.

Гъбата расте бавно - достига своя пълен размер след 10 години растеж. Рядко има мицели, които са на възраст над 20 години, тъй като през това време успява да забрани дървения носач, причинявайки гниене на багажника.

Важно! Независимо от факта, че Chaga може да се разположи и на паднали стволове, само гъби от живи брези се използват за медицински цели - те са безполезни от останалите дървета. В този случай, ако гъбата вече е стара, с разпадащи се вътрешности, Chaga вече няма полезни свойства и не може да се използва, дори ако носещото дърво все още е в ред.

От вътрешната страна тялото на плътта прилича на множество тръби, вмъкнати в ствола на дървото под ъгъл от около 25 градуса. При младите гъби цветът им е светъл като този на дървото, а старите са вече черни и кафяви.

Необходимо е да запомните, че на брезите други гъби също могат да растат, понякога погрешно за Chaga. По същество това е фалшив пайнер и истински (Phellinus igniarius и Fomes fomentarius) - от скосените имат гладка повърхност.

Химическият състав определя полезните свойства на Chaga

Лечебните свойства се дължат на уникалния състав на химичните елементи и вещества. Отделно и в комплекс, те имат антиспазматично, противовъзпалително, диуретично действие, нормализират киселинната среда на тялото и укрепват защитните му механизми. Също така Chaga има свойства на кръвта и стимулира метаболитните процеси.

Едно от малкото възможни противопоказания Чага е индивидуалната непоносимост към някой от компонентите му, Поради това винаги е необходимо да се проверява дали нови лекарства са съвместими и е по-добре да се консултирате с лекар.

В какви заболявания са полезните свойства на Chaga

В научната работа на лекарите от 11-ти век са описани свойствата на Chaga, за да се забави развитието на тумори, да се засили имунната система, да се повлияе на кръвния поток на мозъка, да се стабилизира натискът и да се премахне аритмията. Наблюдението на дивите животни показва, че те често гасят Chaga от дървета и няма причина да не се доверяваме на инстинктите им.

• Онкология. Сама по себе си Чага не може да излекува рака, но има свойството да подобрява действието на лекарствата, които се борят с туморите. Доказано е, че използването на отвари от гъби има превантивен ефект - тези, които постоянно го използват, имат по-малка вероятност да имат онкологични заболявания.

• Метаболизъм. Манганът и неговите съединения са забележителен активатор на ендокринните ензими. Също така съединенията на веществата образуват цялостен хромогенен полифенолкарбонов комплекс, който е мощен биостимулатор. Благодарение на ефекта им, работата на тялото се подобрява и способността му да се съпротивлява на интоксикация се подобрява.

• Сърдечно-съдова система. Болка в сърцето, отслабени кръвоносни съдове, високо или ниско кръвно налягане - за всички тези симптоми можете да вземете инфузия от Chaga или отвара от билки с добавка на гъби.

• Съдова система. Възпаление на бъбреците, цистит, заболявания на пикочния мехур, възпаление на матката и яйчниците, кисти, фиброиди, простатит, аденом, тазови тумори - успешно лекувани с Chaga. За целта се използват и декомпозиции с инфузии и компреси с микрослисери. Жените трябва да следват календара - за 3-4 дни преди началото на менструацията и за същия период след тях, лечението трябва да бъде спряно.

• Дихателна система. Chaga се използва за бронхит, пневмония, настинка, хрема, болки в гърлото, синузит и съпътстващи главоболия.

Също така лекарствата от Chaga се използват за лечение на кожни заболявания, устна кухина, дихателна система, укрепване на костите, туберкулоза, както и медицинска козметика. Препоръчително е да се консултирате със специалист преди употреба - има малко противопоказания за Chaga, но понякога неправилното му приложение може да отхвърли ефекта на други лекарства или да предизвика алергии.

Гъба Chaga: противопоказания за употреба

Като цяло, Chaga е хипоалергичен - веществата, които съставляват неговия състав, не се натрупват в клетките на тялото. Ето защо, противопоказанията Chagi имат слабо изразени свойства, но за успешно лечение те трябва да бъдат известни и отчетени. Трябва също така да се помни, че различните заболявания могат да имат същите симптоми, така че квалифициран експерт може само да даде точна диагноза, въз основа на която е необходимо да започне лечението.

• Първото нещо, което трябва да имате предвид, е слабият ефект на бульони и други препарати, базирани на Chaga. Ето защо, приемайте ги при хора с чревни смущения (дизентерия или колит) трябва да бъдат много предпазливи.

• Контраиндикациите на Chagi включват също приемане на наркотици едновременно с пеницилиновата група лекарства и интравенозна глюкоза, тъй като ефектът от тях ще бъде намален до нищо.

• По време на бременност и кърмене, Chaga трябва да бъде преустановен или да се консултирате с лекар, за да прецените възможните рискове и ползи.

• Продължителното използване на отвари или инфузии въз основа на Chagi провокира повишена възбудимост на нервната система. Ако това вече се случва, лекарството трябва да бъде преустановено и да се консултирате с специалист.

• Няма да е излишно да се въздържате от пиене на алкохол и, ако е възможно, пушене.

Без значение колко ниска е хипоалергенността на Chaga, преди да я приемете, трябва да проверите за алергични реакции, тъй като има вероятност за индивидуална непоносимост на компонентите. Ако това е външно лекарство, след това нанесете малко количество върху малка част от кожата. Вътрешен опит в малки дози.

Как да запазваме полезни свойства

Независимо от факта, че тази гъба може да се събира целогодишно, ако има такава възможност, тогава е по-добре да я съберете през есента или през пролетта - през това време на годината растенията натрупват най-много полезни вещества.

Не можете да отрежете Chaga от други дървета - само тези, които растат на брези имат лечебни свойства, но те също имат своите ограничения. Не отрежете гъбата, ако:

• дървото пада - скоро след смъртта на превозвача гъбата се унищожава, тъй като тя е лишена от източника на енергия;

• Дървото е твърде младо - най-често чага е паразитно на стари и силни дървета, но понякога расте на млади животни, докато лечебни свойства не могат да бъдат събрани;

• гъбата расте в долната част на дървения материал, особено в суровите места - за да провери дали е неподходящо просто - такава Chaga е напълно черна (отвътре и отвътре) и се разпада, когато се опитва да я отреже.

По своята структура, гъбата се състои от три слоя:

• вътрешен, в непосредствена близост до дървото - ръждясал сянка с леки вени;

• Средна - гъста част от зърнеста структура на ръжда;

• външен - най-често черен, изглежда подобен на брадавици или големи молове.

За подготовката се нуждаете от средната и външната част - те се почистват от "вътрешните", нарязват на парчета от 5 см и се сушат. В същото време, твърде много температура се изпарява заедно с влага най-полезни вещества, и ниско може да провокира появата на мухъл. Ето защо е целесъобразно предварително да се приготви сухо, добре вентилирано и топло място за сушене.

За да съхранявате парчета от Chaga, най-добре е да го поставите в стъклени буркани или в запечатан контейнер от хартия / бельо. Ако всичко се прави правилно, тогава такава гъба може да се използва в продължение на две години.

Share:
Comments