Газирани напитки повишават риска от депресия с 30%

Ако се чувствате депресирани и вашето виждане за живота е песимистично, може да искате да се откажете от газирани напитки - те могат да причинят депресия, според американски учени. По-добре е да има чаша кафе, казват те.

Служители на Неврологичната академия в Съединените щати проучват ефекта на напитките, съдържащи много изкуствени химически компоненти, сред 265 000 души, диагностицирани с депресия, в рамките на 5 години преди изследването.

Оказало се, че хората, които редовно пият около четири чаши газирани напитки на ден, са имали 30% повече риск да станат заложници на депресивно състояние, но най-голямата опасност за психиката представляваха диетичните напитки.

Според учените такъв неприятен ефект може да се дължи на наличието в тях на голям брой изкуствени подсладители, един от най-опасните сред които е подсладителят аспартам.

В хода на 10-годишно проучване специалистите успяват да открият ефекта на кофеина върху развитието на депресията в даден човек.

Така че, експертите установиха, че кафето има ефект, абсолютно противоположно на това, което се наблюдава при газираните напитки.

Изследването показа, че хората, които консумират около четири чаши кафе на ден, страдат от депресия средно с 10% по-рядко от тези, които предпочитат да пият сода.

"Най-вероятно това се дължи на кофеиновото свойство като мозъчната стимулация, но основните биологични механизми са все още неизвестни за нас", казва водещият автор д-р Чен.

Share:
Comments