Доматите могат да защитят организма от рак и сърдечно-съдови

Последните изследвания в областта на диетологията показаха, че не само специалните препарати могат да се борят със сърдечни заболявания, но и обикновени продукти, които могат да бъдат намерени във всеки дом. Така че лекарите препоръчват на всеки, който се интересува от здравето на сърцето си, да въведе в диетата си повече домати. Доматите са изключително ефективни не в прясна форма, а в миналото термична или кулинарна обработка.

Използването на домати, приготвени в една или друга форма, може да намали развитието на сърдечни заболявания. Това помага, съдържащи се в растителния антиоксидант - локопин. Това става особено ефективно, ако доматите са пържени.

Само 80 гр. доматен сос е достатъчно, за да се предпази от мазни храни, които неблагоприятно засягат сърдечно-съдовата система. Това се потвърждава и от изследванията на италиански учени. Двадесет доброволци се включиха в експеримента, разделени на две групи, едната от които получаваше мазна чиния "украсена" с доматен сос, а другата получи подобна чиния без доматен сос.

Експериментът показа, че дори и малкото домати, претърпели топлинна обработка, могат да осигурят необходимата защита на стените на съдовете, предотвратявайки появата на атеросклероза, болест, която уврежда артериите на тялото. Това заболяване е изключително опасно за сърцето, защото е изпълнен с сърдечен удар.

Положителният ефект на Ликопен е потвърден преди. Той осигурява плътност на домати и яркочервен цвят. През последните няколко години експертите са доказали, че това вещество е в състояние да защити тялото от различни заболявания, включително от рак.

Share:
Comments