Проучване: iq на дете зависи от теглото на майката преди

Децата, чиито майки са били с наднормено тегло по време на зачеването, често имат по-ниски резултати при тестването на своите словесни и изчислителни умения.

Резултатите от новото проучване потвърдиха заключенията от предишни проучвания, че по някаква причина децата, родени от пълни жени, имат тенденция да показват малко по-ниско ниво на интелигентност от своите връстници.

Изследователи от Института за детско здраве в университетския колеж в Лондон анализираха внимателно данни за близо 20 000 деца в Обединеното кралство, участващи в проучването. Децата претърпяха стандартни тестове за словесни способности, изчислителни и умствени умения на възраст 5 и 7 години.

Като цяло, по-малко точки бяха отбелязани от деца, чиито майки са имали прекомерно телесно тегло по време на зачеването. Разликата е много малка: при увеличение на индекса на телесна маса на майката с 10 точки (27,3 кг) детските оценки в тестовете са намалени с около 1,5 пункта.

Много учени, които не са взели участие в проучването, смятат, че е твърде рано да съветва бъдещите майки да отслабват за интелектуалните способности на децата си, защото много фактори, генетични и екологични, засягат интелектуалното развитие на децата. И да се докаже "вина" на наднорменото тегло на майката не е възможно.

Въпреки това, експертите смятат, че има много причини да се стремим към здравословно тегло преди бременността. Затлъстяването може да намали шансовете за зачеване на дете, но значително увеличава шанса за придобиване на определени здравословни проблеми, като диабет, свързан с бременността и високо кръвно налягане. Затлъстяването е свързано и с по-висок от нормалния риск от спонтанен аборт, мъртвородени и вродени дефекти.

Share:
Comments