Правила за хигиена по време на бременност

В началото на бременността трябва да се грижите за вашето здраве по-внимателно. И има някои препоръки, които са от значение както за първата бременност, така и за втората бременност.

зъби

Тъй като плодът започва да използва минералните соли на майката, докато расте, а именно калций и фосфор, които са необходими за изграждането на техните органи и системи, много често бременните жени имат различни зъбни заболявания. Ето защо е толкова важно да се поддържа чистата уста.

Трябва да си почиствате зъбите веднъж сутрин и втори път вечер и винаги да изплаквате устата си след хранене. При лекаря-стоматолог трябва задължително да премине или да се проведе всяка бременна жена. Необходимо е да се лекуват всички болни зъби. Като правило, те често са огнище на инфекция за майката и плода.

Препоръчва се да се ограничи използването на сладкиши, особено бонбони и карамели. И миенето на зъбите е желателно веднага след хранене. Ако нямате възможност да си миете зъбите, изплакнете устата си с вода.

коса

Не следует поднимать панику, еслинараннем сроке беременности Вы заметили, что волосы заметно потускнели и стали ломкими. Это ненадолго, со второго триместра волосы станут такими, как были до беременности, не будут ломаться и выпадать. коса беременным женщинам рекомендуется мыть не по расписанию, а по интенсивности их загрязнения, независимо от типа волос.Беременным не рекомендуется делать химию или окрашивать волосы, так как данные процедуры могут легко вызвать аллергию, действие которой может быть опасной. Особенно такие процедуры очень неблагоприятны для плода в начальный период беременности.коса нужно расчесывать не менее 2 раз в день. Не стоит их затягивать в тугие хвосты или делать начес.

нокти

Поради недостиг на калций по време на бременност, ноктите често започват да се разпадат и да се счупят. В този случай препоръчваме вани, използващи морска сол. Продължителността на тази процедура е около 20 минути.

Нарежете тава за нокти ежедневно в продължение на две седмици и добри резултати няма да отнеме много време. И не забравяйте да използвате висококачествени кремове за ръце и нокти.

Не се препоръчва използването на метална пила, тъй като това може да укрепи тяхната стратификация. Строго е забранено използването на лак за нокти.

Кожа

При хормонални промени кожата, косата, ноктите, както и лигавиците се реконструират и се променят значително. При бременни жени през последните месеци се наблюдава увеличаване на потенето. По правило приемането на вани по време на бременност не е забранено, но трябва да имате предвид следните изисквания и условия: банята трябва да се мие с почистващ препарат и водата не трябва да надвишава температура от 36 градуса.

В хлъзгавата баня трябва да поставите чиста кърпа или специална гумена подложка под краката си, за да избегнете случайно подхлъзване. Можете да помолите съпруга си да го застрахова, когато напуснете банята. Моля, не вземайте вана през последния месец на бременността.

През целия период на бременност трябва да откаже да взема горещи вани. Също така е забранено да скочат краката ви, защото кръвта започва да тече в малкия таз и краката и по-малко кислород в мозъка, което води до замаяност, повишена температура, което дори може да предизвика спонтанен аборт.

Хладната вана (не повече от 36 градуса) с морска сол ще помогне на бременните жени да отпуснат всички мускули, да облекчат напрежението и да успокоят нервната система. Не е противопоказано да посещавате плувни басейни за бременни жени, но възможността за инфекция не е изключена.

Вероятно най-оптималното решение за бременни жени ще бъде дневен душ сутрин и вечер. Водата обаче не трябва да бъде много гореща и главата не трябва да е силна. Можете да продължите да използвате обичайните хигиенни средства, ако кожната реакция към тях не се е променила.

Share:
Comments