Консерви от риба тон - използването и свойствата на морския

Тонът е една от най-важните търговски риби, има висок вкус и хранителни качества. И консервираната риба тон е почти неподходяща за прясна риба. И е важно да знаете каква полза може да бъде от него и каква вреда.

За гастрономическите предимства на консервираната риба тон

Племето (групата) от риба тон се състои от 15 вида, разделени на 3 рода, принадлежащи на семейство Смимбриан. Най-голямата търговска стойност е до 80% от улова, жълтокафявата, ивичестата и австралийската риба тон. Останалите 6% представляват рибата тон на големите очи.

А лъвският дял от целия улов се обработва за консерви в кутии от калай или стъкло.

Изненадващо, до 50-те години на миналия век, тонът за консервиране се счита за трета риба и само естествената загуба на сардини е помогнала тя да се освободи на пазара.

Месото от риба тон няма почти никакви кости, красиво розово-червено, едрозърнесто, гъсто, постно и много вкусно, без характерен "рибен" вкус и мирис.

Консервираната риба тон е удобна като готова за консумация храна и полуготов продукт за приготвяне на разнообразие от ястия: супи, пастети, сандвичи, сосове, плодови пълнежи, тестени изделия, омлети, пици, салати и други студени и топли закуски.

И той е не по-малко полезен от прясно уловената риба.

Консервираната риба тон се приготвя според най-разнообразните технологии и рецепти, тя може да бъде:

- в собствения си сок;

- в масло;

- с домат или бял сос;

- в марината.

Най-висококачествената консервирана храна е направена от гръб на риба, като подписва такава риба тон, която е "цяла" или "филийки". Остатъци от месо се отнасят за продукти, обозначени като "нарязани" или "салати" риба тон под формата на стърготини. Друг много добър тон е под формата на пастет.

Онези, които го приготвят по различен начин и често единодушно отбелязват, че консервираната риба тон може да се превърне в достойна алтернатива на прясната риба и ако добавим, че когато се топлинно обработва, запазва оригиналните си полезни свойства, става ясно, че популярността като пенливо море, тези консервирани риби.

В състава на рибата тон, всички най-важни за човешкото здраве са представени в справедлива сума и балансирани.

Как е ползата от консервираната риба тон за здравето?

Енергийната стойност на консервираните тонове в сок не достига 100 ккал на 100 грама. Заедно с пълната липса на въглехидрати, месото от риба тон е идеално за хранителната маса на диабетици и тези, които се придържат към въглехидратната диета за отслабване.

В този случай, използването му допринася за натрупването на мускулна маса.

Факт е, че в рибата тон съдържа до 30% протеин, асимилиран с 95%. Честите доставки на тялото в организма са в състояние да поддържат тонуса на нови форми на тялото, а също и да подсилят костната тъкан, включително зъбите.

Макро и микроелементи са представени в риба тон в бионаличност, т.е. отново - перфектно смилаема форма.

Само 100 г месо от риба тон покрива 20% от дневната човешка нужда от фосфор и 15% от магнезий. И все пак тази риба е морски дарове, което означава - източникът на йод, необходим за защита на щитовидната жлеза от хиперплазия (доброкачествена в началото на процеса на разпространение на органи).

И еднакво скромната порция ще осигури 100% дневно търсене на селен.

Без него пълната работа на черния дроб, отговорна за пречистването на кръвта, е невъзможна.

Селенът поддържа имунитет на ниво, което не позволява боледуване в епидемията, предотвратява преждевременно стареене и има противовъзпалителен ефект.

Последното е подобрено от витамин Е, чието съдържание в рибата тон също е впечатляващо.

Токоферолът активира репродуктивните функции, но най-вече се нарича "витамин на младостта и красотата":

- буйна, послушна и копринена коса;

- силни лъскави нокти, които не са склонни към гъбични заболявания;

- чиста кожа без мазен блясък;

- потискане на окислителните процеси на стареене на клетки.

Всичко това се осигурява от витамин Е.

От група В в риба тон, най-пълно са представени витамините В6 и В12.

Първата се изисква за самото съществуване на ензимни системи и за пълното асимилиране на глюкозата от нервните клетки.

Вторият - поддържа железни запаси на правилното ниво и насърчава превръщането на каротените във витамин А.

Полиненаситените мастни киселини Омега-3 и Омега-6 в 100 грама консервирана риба съдържат съответно 1,1 g и 0,21 g.

Тяхната необходимост за работата на сърдечно-съдовата система, включително предотвратяването на рисковете от инфаркт и инсулт, както и развитието на тромбоза, е напълно доказана.

В допълнение, те привеждат хормоналния фон, отговорен за устойчивостта на стрес и оказват положително влияние върху мозъчната активност, така че тонът на масата се показва с голям умствен и емоционален стрес.

Тези киселини са незаменими, т.е. те не се синтезират изобщо в човешкото тяло и могат да влизат само отвън.

В допълнение, ако консервираната риба тон се появява редовно на масата, ползите ще бъдат както следва:

- нормализиране нивото на хемоглобина и в резултат на това - предотвратяване на анемията;

- подобряване на кръвообращението на вътрешните органи;

- стабилизиране на кръвното налягане;

- подобряване на зрението, включително намаляване на ефекта от стреса върху него и изчезването на синдрома на сухота в очите;

- Укрепване на имунитета, както и блокиране на ефекта от хранителните алергени, лекарствения произход и факторите, произтичащи от околната среда.

Голяма полза от консервираната риба тон и при лечението на специфични заболявания:

- холецистит - премахва възпалителния процес;

- артроза и артрит - намалява болката;

- тромбофлебит - умерено разрежда кръвта;

- увреждане на кожата поради изгаряния или измръзване - ускорява регенерирането.

Радостта от рибата често е застрашена от сериозно заболяване - хелминтиоза, но с риба тон просто не може да бъде - не паразити към нея не се придържат.

Възможна вреда от консервирана риба тон

Естественото ниво на вредни вещества в морската вода, включително живака, значително се е увеличило (и продължава да се увеличава) в резултат на човешката дейност. Туната принадлежи към рибата, способна да натрупва този тежък метал в справедливо количество, а освен това, с месото си, живакът се намира в човешкото тяло.

Теоретично, ако рибата тон не е стара и уловена в сравнително чисти води и ако човек не яде риба на килограм на ден, консервираните тонове на тон няма да донесат.

Но поради живака на рибата тон в ограничени количества и с голямо внимание се включват в храненето на деца на възраст под три години, възрастни хора, жени по време на бременност и лактация.

Факт е, че предозирането на живак, дори на ранен етап, предизвиква главоболие, нарушение на вестибуларния апарат, нарушено зрение, загуба на коса и много други.

Друго нещастие, което тонът поглъща в океана, е бисфенолът А. Вещество, произведено от производството на пластмаси, е близо до хормона естроген, чието увреждане дори не е било изучено, но неговият разрушителен ефект върху централната нервна система е известен.

В допълнение, вредата от консервирана риба тон е възможна в следните случаи:

- алергии към филе от риби от скумрия;

- бъбречно заболяване;

- тежки респираторни заболявания, например астма.

Не може да се каже, че има недвусмислена вреда от запазена в масло риба тон, но от гледна точка на диетичното хранене, тя е поразително различна от рибата в собствения й сок:

- високо съдържание на мазнини, така че 100 грама консервирано масло да покрива до 22% от дневните нужди от мазнини;

- високо съдържание на калории, превишаване на тон отново в сок или домати в 1,5-2 пъти;

- далеч от полезната пропорционалност на омега-6 и омега-3 мастни киселини, изразени в съотношение 13: 1, докато нормата е 4: 1.

Тези показатели обаче могат да се противодействат на факта, че 100 грама консервирано масло в масло покриват 60% от дневното изискване за витамин D.

Как да изберем вкусна консервирана риба тон и да я използваме задоволително

Резултатът от всичко казано по-горе може да бъде заключението, че консервираната риба тон е много вкусна и полезна, за да се включи в храната, като се наблюдава здравословна умереност.

Но преди да се насладите на рибата, трябва да отидете на риболов. Това е, да се консумират консерви от риба тон без вреда, трябва да изберете добра консервирана храна:

- Контейнерът трябва да е плосък, да не е изкълчен, без следи от ръжда и в никакъв случай не може да се подува - това е сигурен знак за развален продукт;

- в добрата консервирана храна делът на рибните суровини надвишава 50%, така че ако се разклати - не трябва да се гмуркат навътре;

- че тонът трябва да стане наистина вкусен, от датата на производство да изчезне 2-3 месеца, за който се запазва, докато бъде готов, напоен със сок или масло, сос. По-добре е да вземете това, което беше направено преди няколко месеца.

- най-високо качество на консервираната храна, произведена на сушата с достъп до вода, където е уловена рибата тон. Продуктите не са от охладени, а от замразени суровини, това не е втората класа, а за ценителите на наистина добра храна, вариантът е неподходящ. Освен това, ако тонът е замразен по грешен начин, веществото хистамин се натрупва в него, предизвиквайки влошени алергични реакции от различен произход;

- не се запържва уловът на риба тон за фабрика за риба, така че в отворен съд не може да има цели парчета, сякаш са взети от риба, добиваща до размера на контейнер. Ако сте го купили, това означава, че то не е риба тон, а друга риба.

Съдържанието на отворена касета се препоръчва да се прехвърли в стъклен съд и да се съхранява под плътно поставен капак в хладилника за не повече от 24 часа.

Share:
Comments