Запек в новородено каква е причината и какво да се направи -

Младите мумии внимателно гледат екскрементите на дългоочаквания първороден, за да се уверят в правилността на диетата си и здравето на бебето.

Диарията в бебето дава много проблеми и повдига разумни притеснения от страна на родителите. Обаче, не по-малко опасно е друга реакция на крехкия бебешки организъм - запек в новородените е доста честа задача, причинявайки горчив плач и неспокойство на бебето.

Нормално изпражнение при новородено

В първите дни от живота, по-голямата част от новородените се хранят със здравословно и вкусно майчино мляко. Обикновено бебето крещи толкова много пъти на ден, колко пъти получава устата си поливане "обяд". Индикаторите на нормалните изпражнения включват:

- консистенция - гъста и хомогенна, наподобяваща мана каша;

- цвят - най-често жълт, може би с кафеникав оттенък или леко примесване на зелено;

- миризма - кисело мляко, без миризма;

- процеса на изпразване на червата - без напрежение, усилие и плач.

При бебета, които са принудени от първите дни на живота да бъдат на изкуствено хранене, столът е малко по-различен - той е по-дебел, цветът е по-тъмен, има характерна миризма на изпражнения.

Признаци на запек в новороденото

Намаляването на броя на изпражненията може да зависи от менюто на майката и не трябва да предизвиква загриженост. Някои признаци обаче могат да показват нарушение на нормалното функциониране на чревния тракт на новороденото:

1. Детето не крещеше повече от един ден;

2. Обикновено ненаситен, малкият мъж упорито отказва гърдите на майка си;

3. Бебето често вика, не спи добре, притеснява и плете;

4. Масите на изпражненията са твърди, понякога с добавка на кръв, а процесът продължава с плач и напрежение.

Тези признаци показват, че бебето има запек и има нужда от помощ.

Най-честите причини за запек при новородени

Факторите, влияещи върху функционирането на тънките черва, са многобройни и майката, която се грижи, трябва да се опита правилно да определи истинската причина за запек:

- преходът от кърменето към изкуственото - бебето може да не е подходящо за този вид смес или добавки. Високото съдържание на желязо, например, може да доведе до задържане на изпражненията;

- Неправилна диета на майката - храни като ориз, банани, ядки, брашно, какао са доста способни да причинят запек в бебето;

- Принудително хранене на майки като лекарства като папаверин, без спа, дротаверин, сорбенти, антибактериални агенти и някои други. В случай на необходимост от прилагане на медицински продукти задължителният съвет на лекаря е необходим за избор на най-икономичните средства;

- Недостатъчно количество вода при изкуствено хранене.

След като установим причината за появата на неприятно заболяване, е много по-лесно да се справим с нея и да спасим бебето от страдание. Някои експерти наричат, между другото, някои от психогенните причини за запек. Едно от тях е принудителното отделяне от майка ми, с което новият мъж прекарал девет месеца в близък контакт. Поради това бебето трябва да се взема по-често и да не му дава време само по време на хранене. Младите майки, поради тяхната неопитност, изискват много повече време за домашна работа. Но комуникацията с бебето, неговото здраве и психическо състояние - какво може да е по-важно от това след раждането на нов член на семейството?

Каква е опасността от запек в новородено?

Причините за безпокойство при установяването на тази диагноза при малък пациент са достатъчни - важно е не само да се възстанови нормалното изпразване на червата, но и да се очисти тялото, тъй като отравянето с токсични продукти на разлагане носи много проблеми. Повишената възбуда, неспокойният сън, безпокойството са само външни прояви на интоксикация. Понякога отравянето на тялото се придружава от повръщане, което на свой ред застрашава дехидратацията.

Невъзможността да се отървеш от натрупаните изпражнения води до тяхното значително уплътняване, а опитът да се изтръгне се превръща в истински тест за бебето. В допълнение към болката, съществува реален риск от нараняване на лигавицата, образуване на пукнатини и появата на хемороиди. Често констипацията се придружава от подуване на корема, което причинява допълнително страдание на новороденото.

Помощта на мама за запек в новородено

Ако този проблем възникне за първи път, можете да се опитате да помогнете на малък страдащ. Освобождава мъчението на нежен масаж на корема по посока на часовниковата стрелка. Като го прави по-добре след хранене, ръката на майка ми трябва да е топла. С колики и увеличено производство на газ, можете да дадете копър vodichku. Добро средство за пробуждане на активността на червата е упражнението "велосипед", както и вана с топла вода. Моля, обърнете внимание! В никакъв случай, по съвета на "опитни" баби, не можете да използвате сапун като слабително. Дразни деликатната лигавица на детето и е способна да причини най-силен възпалителен процес, кървене и появата на рани. Ако запекът не причинява неприятни усещания в бебето, не се успокоявайте и разчитайте на възможността - с лекаря просто трябва да се консултирате.

Какво друго може да направи майка, за да избегне такива ситуации и да улесни живота й за карапузику? Опитни лекари съветват:

- веднага отстранете от диетата си медицински продукти и продукти, които могат да причинят запек. На мястото на нежелани ястия можете да включите в менюто на порции, вкусни салати от зеленчуци и плодове със зехтин, сушени сини сливи, сушени кайсии, кисело мляко и кефир, добавете копър и магданоз, ако е възможно;

- пийте повече, необходимото количество течност - най-малко един и половина литра. Ако бебето се храни изкуствено, не забравяйте да му дадете вода;

- напълно е възможно проблемът да има психогенна подкрепа. Често е необходимо детето да бъде взето в ръцете му, което ще спомогне за облекчаване на състоянието му;

- е изключително нежелателно да се въздържате от кърмене или да промените сместа - по-добре е да го направите постепенно.

Необходимо е да запомните - лекарствата, ако не можете да правите без тях, трябва да се предписват само от лекар, а народните средства за запек в новородените могат да дадат напълно непредсказуем резултат. Всички лаксативи не решават проблема, лечението трябва да бъде изчерпателно и да бъде предписано от педиатър. Успехът зависи от навременността на търсенето на помощ, така че не се притеснявайте за това и отложете Вашето посещение при педиатър. В крайна сметка трохата е толкова уязвима и се нуждае от навременна подкрепа!

Това, което казва д-р Комаровски

Според д-р Комаровски вродените аномалии рядко могат да причинят запек на новородено, но ако има постоянни проблеми с изпразването на червата на бебето, те трябва да бъдат изключени само след преглед от специалист. Най-често има две най-често срещани заболявания:

- болестта на Hirschsprung - липсата на нервни рецептори в стените на дебелото черво причинява сериозно увреждане на перисталтиката;

- долихозигма - сигмоидната част на дебелото черво е значително удължена и има допълнителна линия.

Тези дефекти невинаги се поддават на консервативно лечение и понякога трябва да се приложи хирургическият метод. Но за щастие те са толкова рядко, че коригирането на диетата в по-голямата част от случаите ще бъде най-доброто за предотвратяване на запек от вашето дете.

Share:
Comments