Мога ли да се слънчеви бани по време на бременност?

Преди дългите зимни месеци и част от семейството се втурва да се отпусне в топлите страни - да си почине от дъждовната влага и да вземе малко повече лято. И какво ще стане, ако ваканцията и с нея пътуване до слънчевите плажове съвпаднаха с интересна ситуация?

Възможно ли е напълно да се наслаждавате на лъчите на слънцето по време на бременност или при слънчево изгаряне ще трябва да чакате? Отношението към ултравиолетовите лъчи в обществото е двойно - феновете на шоколадовия тен напомнят за безспорните ползи от естествено получения витамин D, а противниците плашат преждевременното стареене и дори рака на кожата, първият враг на който е слънцето. Ултравиолетът е толкова полезен и толкова опасен в същото време. Струва си да се избегне бременната му жена?

Отричането на слънчеви бани и морски бани, разбира се, не си заслужава. В крайна сметка, вярно е, че витамин D, който се приема от бременни жени, е жизненоважен. В допълнение, лъчите на слънцето подсилват имунната система, отслабена от позицията на бъдещата майка, и повишават настроението, разтърсено от хормоналните люлки. Важно е да запомните ситуацията си, следвайки прости правила:

  • Оставете за слънчево изгаряне най-добрите часове, когато слънчевата светлина е мека и безобидна. Времето преди 10 часа сутринта е най-благоприятно за слънчево изгаряне, когато слънцето се нагрява, но не гори. Освен това не е нужно да излизате от плажа на слънце. Добър за слънчеви бани и в края на деня - меките слънчеви лъчи вече не могат да доведат до изгаряния, а вечерта носи с тях приятна прохлада.
  • Не ходете на плажа на празен стомах. Ниското ниво на захар в кръвта, съчетано с допълнително натоварване на съдовете и висока температура на въздуха, може да предизвика съдови спазми и припадък.
  • Бъдете предпазливи за дехидратацията. Течността напуска тялото с пот, а горещото слънце допринася за повишено изпотяване. Не ходете на плажа без бутилка вода.
  • За периода на бременност не се опитвайте да се намирате директно върху пясъка или камъните. Отопляеми на слънце, те създават допълнителна топлина. Идеалното място за бъдеща майка ще бъде удобно шезлонче, поставено на сянка. Времето за престой под пряка слънчева светлина трябва да бъде ограничено до 10-15 минути на сесия.
  • Грижете се за кожата. По време на бременността се увеличава пигментацията. В резултат на това, вместо равномерен тен, лицето и тялото могат да украсяват големи лунички и пигментирани петна.
  • Не забравяйте и опасността от топлинен удар. Има прекомерно прегряване, човек не може да изпитва неприятни усещания, но последствията от продължителното излагане на висока температура са много опасни. Тя не спасява от топлинен удар и лек морски бриз - напротив, тя ви кара да се отпуснете и да забравите за опасността. Ако денят обещава да бъде много горещ, трябва да пропуснете посещението на плажа. Проявите на прегряване се изразяват в слабост, замайване, спадане на кръвното налягане, липса на апетит и чревен стрес. За бременна жена, особен риск е дехидратацията на тялото с термичен шок.
  • Опитайте се да не придружавате плажа. Атаките на замайване, промени в кръвното налягане и сърцебиене не са необичайни при бременност и рязкото спадане на температурата при преместване от горещ плаж на по-хладно или продължително излагане на слънце може да се превърне в слабост.
  • Връщайки се от лятото на зимата, се грижете за себе си през първата седмица след празника. Опитайте се да прекарате няколко дни у дома, в семейния кръг, като избягвате големи концентрации на кихане и кашляне на хора.
Share:
Comments