Запек в бебетата - как да се определи причината и как да се

Представете си, че наскоро се случи най-важното събитие в живота ви: бебето ви се роди. Зад най-трудните месеци на чакане, неразположение, опит и самия процес на доставка.

И сега държите в ръцете си най-красивото нещо, което може да бъде на Земята - вашето дете. Много от майките на първокурсниците просто си представят появата на нов член на семейството, сякаш сега можете да "издишвате", защото възобновеният стадий на живот започва. Сякаш всичко, което беше преди това, е напълно нулирано.

Може би в някои отношения те са прави. Това е само с едно предупреждение: това е животът на бебето току-що започва и вашият живот е същият, както беше преди. Но сега на крехките си рамене стои огромна тежест. Този чудотворен пакет в ръцете ви ще вика много, непрестанно ще изиска нещо, ще бъде капризен и ще ви нарани.

Да, всички деца се разболяват, някои по-малко - още малко, но рано или късно всички родители преминават през техните детски болести. Ще мине през това и теб. И няма нищо ужасно в това, основното е подготовката. И ние ще започнем да се подготвяме за болестите на децата, може би с един от най-честите проблеми - запек.

Запек в кърмачетата - определяме причините

Ако мислите разумно и логично, запекът е нередовен, невъзможен по някаква причина или трудно дефекация. Така че лекарите разбират този проблем. Но това не звучи като грижовна майка или баба. Обикновено при запек много хора разбират липсата на изпражнения при едно дете от 1 до 2 дни, както и трудни изпражнения. Разбира се, във връзка с такива симптоми съществува истинска паника. Нека не бързаме, но ще разгледаме проблема подробно.

Запек при кърмачета с кърмене

Така че първата и най-често срещана причина за липсата на изпражнения в новородено бебе за няколко дни е пълната, често 100% асимилация на майчиното мляко. Децата, които кърмят, обикновено натрупват тегло, без никакви признаци на заболяване, абсорбират майчиното мляко почти винаги 100%. Ето защо, лекарите съветват да не се паникьосват, ако в пелена на любимото си дете не сте виждали изпражнения 3-5 дни. За новородено бебе това е напълно нормално положение.

Малко различно е случаят с тези деца, които получават изкуствено хранене, т.е. адаптирана млечна формула. Рядко, но причината за трудните движения на червата в "изкуствения" може да бъде съдържанието на желязо в млечната смес. По принцип е необходимо внимателно да се подбере формулата за хранене, да се въведе постепенно в диетата и да се отбележи, дори и най-минималните промени в поведението и общото състояние на детето.

Например, ако забележите:

• Разхлабване на изпражненията - така наречената диария,

• Запор,

• Стол с необичаен цвят или консистенция,

• Обриви по кожата, дори малки,

• Увеличаване степента на възпаление на коликите или появата им,

• Повишена регургитация и други необичайни симптоми за Вас.

По-добре е да се свържете с вашия педиатър, може би адаптираната смес не е подходяща за бебето и просто трябва да бъде заменена с друга.

При по-големи деца констипацията може да се появи по други причини. Например, когато е трудно или болезнено за едно малко дете да отиде в тоалетната по някаква причина, деянието на дефекацията се превръща в мъчение за него. Бебето плаче поради болката, причинена от прекалено твърди изпражнения, надраскване на стените на червата, след което може да издържи дълго време, страхувайки се да седне на гърненцето. На свой ред такива действия могат да доведат до увеличаване на обема на изпражненията и опъване на стените на ректума. Ето за теб и за новия запек.

В допълнение към всичко казано по-горе, трудности с екскременти могат да възникнат на фона:

• Вирусни заболявания с висока температура,

• Лечение на някои лекарства,

• Дехидратация и липса на пиене,

• Липса на пълна балансирана диета, която включва фибри,

• Хронични заболявания и патологии.

По принцип само последният елемент може да се счита за сериозна причина за запек в бебето. Всички други причини са напълно обратими и запекът ще изчезне сам, веднага щом причината, която го е причинила, изчезва.

Запомнете: когато разберете, че бебето не е отишло в тоалетната няколко дни, но в същото време се чувства добре, не плаче в продължение на часове, няма болка, яде добре, натрупва тегло, телесна температура в норма и той се държи както обикновено, така че нямате причини за паника.

Как да се грижим за запек в бебе у дома

Преди да започнете да четете за методите за лечение на запек в кърмачета, трябва да си припомните едно важно правило: никога да не се лекувате самостоятелно! Ако наблюдавате трудностите при дефекация с бебето си за първи път, както и всички други опасни, според Вас признаци - не забравяйте да се свържете с Вашия лекар. Квалифициран педиатър или ще потвърди страховете ви, или ще ги унищожи.

Когато сте сигурни, че детето ви е наред, но все още се притеснявате за честотата на изпражненията, опитайте се да му помогнете да се отърве от два метода, които са разрешени от повечето лекари по света.

Метод номер 1: свещи с глицерин. Огромен брой майки на нашата планета са използвали този метод и са оценили неговата ефективност. С помощта на свещи е позволено да се премахне запек не само при деца на всяка възраст, от раждането, но също и при възрастни и дори при бременни жени и кърмачки.

Глицериновите супозитории нямат такива свойства като абсорбция в червата, не нарушават микрофлората, действат леко и безболезнено. За много майки глицериновите свещи се превръщат в най-спестяващото "хапче", което помага в часове, а понякога дори в минути, да се справят с запек.

Метод номер 2: лактулоза. Сиропите с лактулоза стимулират нормализирането на микрофлората в червата, улавят течността в нея, като по този начин увеличават количеството на изпражненията. Поради това бебето ще изпразни червата навреме и без особени затруднения. Лактозният сироп има гъста консистенция, обикновено се приема сутрин на празен стомах, докато е сладък за вкуса и се харесва от много деца. Между другото, лактулозата може да се приема дълго време, дори и в продължение на няколко години.

Ако запекът е от опасен характер и описаните по-горе средства не помагат, той се разрешава под наблюдението на лекаря и единствено въз основа на препоръката му, опитайте следните методи на лечение:

1. Климате с топла вода или бульон от билки. Обемът на течността ще бъде определен от лекаря и ще трябва да закупите крушовиден балон, вазелиново масло и памучна вата за процедурата. Почистващата клизма не трябва да се използва редовно, а само в изолирани случаи.

2. Използване на лаксативи. Отново, това трябва да се прави само по препоръка на педиатър, но не и по препоръка на други майки или аптеки.

3. Понякога проблемът с трудното дефекация може да бъде решен с помощта на газопровод.

Предотвратяване на запек при кърмачета

Както знаете, болестта е много по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува по-късно. Ето защо съществуват начини за предотвратяване на запек в малки деца, което ще спомогне за подобряване на храносмилането и ще улесни живота на децата, техните майки, бащи и баби.

Не забравяйте да наблюдавате какво яде вашето дете. Ако бебето е изключително кърмено, проблемът с запек не бива да ви притеснява въобще. Както казахме по-горе, липсата на фекалии за няколко дни за новородено е норма. Ако този симптом е уникален и детето се чувства страхотно, вероятно не е необходимо да го третирате по никакъв начин.

Ако бебето е силно набито в корема, той вика, натиска краката си и не може да се надуе, опитайте да използвате газопровод. Друга възможност е да се консултирате с педиатър за увеличаването на количеството вода, която пиете, тъй като дехидратацията често се превръща в причина за запек.

Децата под една година трябва да ядат фибри, плодове и зеленчуци. За пореден път е по-добре да не давате сладка бисквита, замествайки я с ябълка или половин кайсия. Кук за любима супа за детски зеленчуци или компот със сушени плодове.

Също така, отличната превенция на ограничаването на дефекацията ще стане ясно разработен режим. Например, засаждането на тенджера веднага след хранене или преди лягане. Дете, което е свикнало да изпразва в определено време, ще бъде много по-лесно да се отнасяме към този въпрос.

И, разбира се, не прави сериозен проблем от дефекацията. От психологическа гледна точка бебето ще се напряга по-трудно, ако самият той се страхува да отиде в гърнето, а после майка ми се тревожи за това и се страхува от него. Насърчете детето, обяснете, че няма нищо лошо в този процес.

Какво е запек в бебетата?

В случаите, когато не е възможно да се справите с запек и те са хронични, фекална материя се натрупва в организма и отравянето му се случва със собствени продукти на жизненоважна дейност. Тя може да се прояви като алергични обриви, сърбеж, лошо здраве, гадене и дори повръщане. Твърда бучка фекалии в ректума я кара да се простира, което може да причини анален фисури и значително влошаване на дефекацията. В редки случаи хроничният запек води до хипертрофия на ректума - мегаколон, както и до ендопресия, т.е. инконтиненция на изпражненията.

Положението, свързано с проблемите на евакуацията на червата при кърмачета, в повечето случаи е напълно разрешимо. Можете да се освободите от това с малки загуби и понякога няма причини за безпокойство. Основното - обърнете внимание на поведението и състоянието на детето си и посетете педиатърът навреме, което ще помогне за идентифицирането и решаването на проблема, ако има такъв, за кратко време.

Share:
Comments