За да изгладите зъбите със сода - възможно ли е или не? как

Едно от най-мощните оръжия на всеки човек е неговата усмивка. За да имате снежнобял зъби е естествено желание, професионалното избелване е доста скъпа процедура. Много хора търсят лесни начини за избелване на зъбния емайл у дома. Често в този случай, идват в помощ на натриев бикарбонат или, просто, сода за печене. Но дали е толкова безвреден и сода дава ли желаните резултати?

Възможно е или не е да си измиете зъбите със сода и от какво зависи цветът на емайла

Според зъболекарите цветът на зъбите зависи от степента на минерализация. Нормата може да се разглежда като бял цвят и с жълтеникав или синкав оттенък. Между другото, членовете на едно и също семейство ще имат почти същия цвят на зъбния емайл, тъй като това зависи от наследственото предразположение.

Разграничаването на здравите зъби от проблема може да бъде независимо. За да направите това, достатъчно е да погледнете внимателно короната на зъба. Ако леко блести, зъбите са в перфектен ред. Дори и като се има предвид, че зъбите могат да бъдат далеч от идеалното бяло. Ако короната е напълно прозрачна и няма лъскав блясък, това показва сериозни проблеми.

Цветът на зъбния емайл може да се промени поради редица причини. Най-често срещаните са:

• живак или олово отравяне, отстраняване на зъбния нерв (цвят става сив);

• зъбна плака (белезникав цвят);

• изплакване на устата с манган или консумирани продукти с високо съдържание на оцветители (розов цвят);

• увреждане на зъбите с гъбички (близо до зелено);

• Пиене на голямо количество вода, съдържащо много железни соли (синкав оттенък);

• Често употребявано кафе и силен чай (вид жълтеникавост);

• тютюнопушене, недостатъчна грижа за зъбите (тъмнокафяви зъбни рамки);

• Често избелване на зъбите (включително сода), процесът на кариес започва (емайл покритие с бели петна).

Трябва да знаете, че най-лесният начин за избелване на жълтеникавите зъби, чийто външен вид се е влошил поради злоупотреба с кафе, силен чай или пушене. Ако зъбният емайл има сив цвят, тогава поради незначителен цветен преход, резултатът от домашното избелване ще бъде практически невидим.

Мога ли да си мия зъбите със сода и защо?

Сода има уникални свойства:

• дезинфекцира: навлизането в устата, содата създава алкална среда, в която бактериите и микробите просто не могат да оцелеят (затова содата се използва при лечението на гъбични инфекции на лигавиците);

• почиства: сода е абразив, който може да почисти повърхността; фините частици с мека структура не увреждат никакви повърхности, но зъбният емайл може лесно да се повреди, защото е много тънък и деликатен.

В козметологията и в ежедневието содата може да се използва поне всеки ден. Но зъболекарите казват, че честото почистване на зъбите със сода за хляб може да доведе до влошаване на състоянието на оралното здраве.

Четкане на зъбите със сода: може ли или не?

За избелване на зъбния емайл независимо чрез сода е възможно, но с голямо внимание. Повечето стоматолози обикновено не приемат този метод на избелване. Има няколко добри причини за това:

• дразнене на устната лигавица;

• зъбният емайл бързо става тънък;

• Предоставя се само повърхностна грижа за емайл;

• причинява увреждане на лигавицата (поради това не се препоръчва да се избелват зъбите със сода, ако има дори малки рани в устата, заздравяването в този случай ще отнеме много повече);

• повишен риск от кървене на венците;

• содата почиства само малки примеси, с тартар и богато покритие, което не може да се справи;

• Може да се появи обрив около устата (това е алергична реакция);

• Повишена чувствителност на зъбите (те ще започнат да реагират с твърде гореща, студена или кисела болка).

Ако премахнете горните факти, то тогава не се препоръчва избелване на содови зъби, защото ефектът от тази процедура е много малък. И с подобна честота на избелване на зъбите много бързо започват да оцветяват и влошават.

Въпреки това, горните недостатъци на избелването на зъбите със сода не означават пълна забрана на процедурата. Ако желаете и особено, когато трябва бързо да постигнете максимален ефект, содата е много полезна. В това отношение той има редица предимства:

• резултатът се вижда веднага след процедурата;

• Не е нужно да харчите много пари;

• содата елиминира неприятната миризма от устата;

• извършване на процедурата у дома.

Как правилно да си измиете зъбите със сода?

За избелване на зъбите със сода и за постигане на желания максимален резултат непосредствено след процедурата е необходимо да се запомнят някои нюанси:

• приблизително един месец преди това избелване е необходимо да се започне постоянно укрепване на емайла, преди всичко - включване в диетата на продукти, съдържащи флуорид и калций (млечни продукти, краставици, ябълки, ядки, моркови);

• не използвайте чиста сода директно по време на процедурата, но задължително в комбинация с паста за зъби;

• Изплакнете устата си след процедурата;

• един час след процедурата, няма нищо студено или горещо;

• повторете процедурата не повече от веднъж седмично;

• използвайте паста за зъби между процедурите за избелване, при които се използва високо съдържание на минерали. Помощ за запълване на загубата на емайл може да поставите със съдържанието на флуорид. Ако внезапно след процедурата за избелване зъбите станат чувствителни, е необходимо да спрете употребата на сода и да започнете да използвате специални пасти, които подсилват зъбите.

Има много начини как правилно да си измиете зъбите със сода. Тук са най-популярните:

1. Малка част от марля се овлажнява в топла вода, сложете сода в нея и я увийте, за да се разтвори малко. След това изтрийте зъбите с лосиона.

2. Навлажнете четката за зъби, налейте върху нея малко щипка сода, нагоре с 3 капки горещ лимонов сок. След това зъбите се почистват нормално.

3. Навлажнете четката за зъби във вода, нанесете паста за зъби върху нея, поръсете малка щипка сода на върха и изсипете зъбите.

4. Необходимо е да се приготви следният състав: 0,5 супени лъжици. сода, смесена с 0,5 супени лъжици. лимонов сок и две капки водороден пероксид (3%). Разбъркайте получения разтвор, спуснете пръста в него, после с пръст и разтрийте зъбите.

5. Четка за зъби, навлажнена с водороден прекис, поръсете със сода от върха и извършете обичайното почистване на зъбите.

6. Съществува и друг начин да се използва сода за изпичане на зъбния емайл, която е насочена не толкова към избелването на зъбите, колкото към почистването от малка плака. Това се прави със сода разтвор, който е много лесно да се подготви: 4 супени лъжици. сода се разбърква в чаша топла вода. Това означава, че трябва да изплакнете устата си възможно най-често.

Възможно ли е да се четка зъбите със сода и дали тя се конкурира с химикали?

Единствената точка, в която содата като избелващ зъб печели, е нейната евтиност. Ако се сравни с закупените избелващи агенти, разликата е значителна. Но във всички останали сокове печелят само минуси, тъй като мигновено и краткосрочно избелване може сериозно да навреди на здравето на зъбите.

Фармацевтичните продукти не са по-малко ефективни, но по-безопасни и по-скъпи. Това са гелове, ленти, моливи и кей. Основното им предимство е сигурността. Въпреки това, преди да изберете конкретно лекарство за определена марка, трябва да посетите зъболекар. Той ще погледне зъбите ви и ще ви каже дали имате нужда от избелване.

Най-безопасното средство за домашно избелване на зъби са избелващите пасти за зъби. Те са представени в почти всяка марка, която произвежда паста. Също така включва абразивно вещество, но не причинява толкова вреда като сода, само защото е силно натрошена. Ефектът обаче няма да бъде незабавен, след известно време с редовната употреба на избелваща паста. Но това не навреди на емайла.

От всичко казано по-горе, може да се заключи, че избелването на зъбите със сода може обаче да не е най-доброто средство за подобна процедура. Но понякога не можете да направите нищо заради красотата. Ако искаш да светиш точно сега и да завладееш всичко със своята снежна бяла усмивка, тогава можеш и поемаш малък риск. Струва си да знаете, че измиването на зъбите със сода е противопоказано за бременни и кърмещи майки, както и за хора, които са в периода след операцията или които имат заболявания на стомашно-чревния тракт.

Share:
Comments