Всичко, което трябва да знаете за детското затлъстяване

За разлика от възрастните, които не украсяват излишни килограми, дебели бузи, гънки и превръзки върху тялото на детето все още докосват бабите. Тънкото дете ги причинява възмущение и желание да започнат веднага да го угояват. Но какво ще стане, ако количеството храна, изядено от килограмите, които ядете, се повишава в култа и повечето майки? Междувременно, настоящото затлъстяване в много случаи - идва от детството.

Прекомерно тегло при кърмачета

Естествено кърмене е удобно, полезно и безопасно нещо. Но изкуствените смеси изискват внимателно проследяване на теглото на бебето. Големи деца, които бързо натрупват тегло, е по-трудно да се движат, да се научат да седят, да пълзят и да ходят. Докато детето се превърне в най-мобилния и дори се разраства тънки, големи, претоварени деца, напротив, се движат напълно неактивни. Оказва се, че един вид порочен кръг - храната и излишните калории пречат на енергичното движение, а липсата на активност не позволява на бездната на детската плоскост. Разбира се, поставянето на бебето на диета не е само дива идея, но и жестока. Но да наблюдавате месечното увеличение и да се консултирате с педиатър за храненето е разумна идея.

Прекомерно тегло при деца от 1 година до 3 години

Здраво дете "дължи" само на излишни килограми ... доброта и грижа за родителите и близките си! Но тази възраст е много важна за формирането на подходящо хранително поведение. Навикът да се измъчва тъга от натъртване или падане на сладки, окуражаващи бонбони е само едната страна на монетата. Второто е правилото за празни чинии, идващи от нашите баби. Родителите бързо забравят за основното нещо - здравословните, не развалени навици на тялото на детето имат удивителна функция за контролиране на чувството за глад и ситост, което не ви позволява да преяждате. Ако детето съобщава за готовността да завърши храната, то тогава - вече не е гладен.

Линейно тегло при деца от 5 години

5 години е възрастта, когато проблемът започне да се забелязва. Родителите на деца на възраст 5-6 години вече не се докосват до пълнотата и започват да алармират. Какви номера на скалите са сериозна причина да помислите? Обикновено теглото на едно петгодишно дете е 20 кг. Малки колебания са възможни в комбинация с растежа - някой в ​​тази възраст е много напред от връстници и трябва да се изгради. Въпреки това, излишните килограми, формирани в резултат на атлетичното изграждане, могат да се различават от първите признаци на затлъстяване и невъоръжено око. Излишното тегло, получено от мастните депозити, е забележимо и изисква намеса.

Родителите могат само да идентифицират проблема, но да определят дали наднорменото тегло е затлъстяло и ако е така, в каква степен само лекарят определя със специална формула и допълнителни измервания.

причини

Както при възрастните, за децата се осигурява набор от допълнителни килограми поради несъответствието между консумираните килокалории или изразходваната енергия. Но тази разлика се формира поради различни фактори.

  • Навици и начин на живот. Спокойното дете, което не страда от липса на апетит, рискува да стане мазнина. И често страда отново, заради родителите си. Навикът за изискване на напълно изяден обяд и вечеря може да доведе до тъжни резултати. Бъдете внимателни към себе си - когато детето пита за кисело мляко, не го предлагайте да яде само след ядене - може би той е готов да се задоволи с лесен и полезен продукт вместо вечеря.
  • Грешен режим. Съвместните семейни вечери и вечери помагат да се избегнат леки закуски. Яжте пакетчета чипс, ядки или бисквитки, което детето може бързо и неусетно, особено ако яде предната част на закуска пред компютъра или телевизора. Излишните килограми се консумират и от децата, които си лягат късно - 2-3 часа вечерно събуждане са принудени да поглъщат излишните килокалории.
  • Генетика. В рисковата зона има деца на затлъстели родители - те имат вероятност за затлъстяване поради наследствеността и липсата на култура на хранене в родителите си.

Последствия

В най-малкото, наднорменото тегло потиска физическото развитие и подкопава имунитета. Голямата маса на тялото също допринася за повече наранявания през есента. Пълните бебета често страдат от нарушения на съня. Липсата на сън води до повишена умора, настроения и лошо настроение. В по-напреднала възраст наднорменото тегло може да доведе до постоянен стрес и дори депресия, особено при юноши. В пубертета затлъстяването може да доведе до по-сериозни последици, които обикновено се считат за заплаха за възрастните - проблеми със сърдечно-съдовата система.

Какво могат да направят родителите?

  • Превъзходството на детето е повече от 20-25% от нормата - сериозна причина за незабавно лечение на специалист.
  • Станете лоши навици за хранене на детето си може само да се преодолеят заедно. Най-вероятно, скучно и изморително за детска гимнастика, няма да го отнесете. Следователно родителите трябва да мислят за дейността, която ще се радва, интересува и примамва, отвличайки вниманието от сладкиши, вредност и безкрайни закуски.
  • Постепенно и най-важното, не е забележимо от детето, превежда цялото семейство на нискокалорична, но вкусна храна. Силната забрана на чипове, сладки сода и шоколадови барове не само ще предизвика протести и скандали, но и ще доведе до тайна и неконтролирана консумация от тях.
  • HLS и спортът наистина са много приятни. Родителите трябва да помнят, че карането на ски, кънки, игра на бадминтон и волейбол през уикенда е много по-добро от гледането на филми по дежурство и телевизионни предавания.

Основната програма и препоръки ще бъдат разработени от специалист. Успехът на тяхното прилагане обаче няма да зависи дори от детето, а от желанието и участието на родителите.

Текст: Вера Гюлер

Share:
Comments