Всичко, което трябва да знаем за абортите

Абортът е опасна процедура, която може да бъде извършена само в болница от квалифициран специалист. На първия етап е необходимо да се извърши тест, потвърждаващ наличието и продължителността на бременността, както и да се преминат тестове, за да се гарантира, че няма възпалителни и инфекциозни заболявания. След абортите е задължително наблюдение от специалист и назначаване на рехабилитационна терапия. Само стриктното спазване на тези условия спомага за минимизиране на рисковете, но не може да се изключи заплаха за здравето на жените и негативни последици за репродуктивната система.

В Русия съществуват три вида аборти - хирургични, вакуумни аспирации и медикаменти. Определя кой тип аборт е подходящ за пациента, само специалистът - избраният метод ще зависи от гестационната възраст, но някои допълнителни факти могат да повлияят на избора.

Хирургичен (класически или инструментален) аборт

По медицински причини той се извършва в дълги периоди - до 16 седмици от бременността. По искане на пациента допустимият период е по-малък - законният праг за прекратяване на бременността до 12 седмици е определен законодателно. Късните термини и образуваният плод, както и финото му закрепване в матката, правят тази процедура най-травмираща. Операцията се извършва под анестезия, винаги в болницата за наблюдение още няколко часа. Зародишът се отстранява от матката чрез изстъргване със специална кутрета. Тъй като такава операция се извършва сляпо, възможността за нараняване на стените и шийката на матката е висока. Има риск от инфекция, тъй като матката след операцията е повърхност на раната.

Вакуум-аспирация (другое название мини-аборт)

Мини-аборт се извършва в ранните етапи на бременността, от момента, в който яйцеклетката е фиксирана в матката (4-5 седмици) до 7 седмици от бременността. Преди да се извърши, е необходимо да се премине анализът на кръвта на ниво hCG и да се премине или да се извърши transvaginalnuju САЩ, което позволява да се установи или инсталира точен срок на бременност. При извършване на операцията се използва специален апарат, чрез който феталното яйце е изсмукано от матката. Кратък период от време е предпоставка за вакуум аборт, поради факта, че яйцето трябва да бъде свободно закрепено в матката. Въпреки факта, че този вид аборт е по-малко травматичен, вакуумният аспирация е изпълнен с непълно отстраняване на феталното яйце и неговите мембрани. След контролен ултразвук, ако се открие непълен изход от феталното яйце, се предписва допълнително хирургическо прочистване - всъщност, същият инструментален аборт.

Медицински аборт (бременността от малък период се прекъсва от лекарства)

Не се разпространява във всички страни. В Русия такова прекъсване е допустимо до 6 седмици от бременността. Такъв аборт може да се извърши в условия на поликлиника, но под задължителен медицински надзор. Процедурата се провежда на няколко етапа:

1. Ултразвук, потвърждаващ наличието на бременност и подходящо фиксиране на феталното яйце в матката.

2. Вземете първото хапче (Mifepristone или Mifegin). Активното вещество на лекарството трябва да намали действието на хормона, което е важно за поддържането на бременността - прогестерон. След като вземе първото хапче, жената остава в клиниката от известно време - специалистът трябва да се увери, че тя не започва да се чувства неразположена или повръща, което ще направи това лекарство неефективно. След това жената се прибира у дома.

3. Приемане на поддържащо лекарство Misoprostol или Mirolut (обикновено се появява у дома). Обикновено се използва една таблетка, но може да се наложи да вземете второто хапче. Лекарството поддържа свиването на матката, което ви позволява да откъснете феталното яйце.

4. Контрол и прилагане на възстановителна терапия. Отхвърлянето на феталното яйце може да отнеме 1-3 дни. След 24-72 часа лекарят предписва контролен ултразвук, за да се увери, че яйцето напълно напусне матката, оставяйки черупките си в кухината си. След това пациентът се поставя върху капкомер, което предотвратява възпалителния процес и назначенията, които поддържат терапията.

Независимо от факта, че при медицински аборти не се налага анестезия и не се използват хирургически инструменти, които могат да наранят матката, то има и сериозни недостатъци:

• Непълно отстраняване на феталното яйце.

• Болезнени усещания.

• Психологическа травма, която може да изисква работа с психолог. Тъй като такъв аборт се простира във времето и пациентът е активен участник в протичащия процес, някои жени изпитват силен стрес.

възстановяване

Всеки аборт е изпълнен с остри нарушения на хормоналния фон и риск от възпаление. Следователно, като терапия, се предписват курс от антибиотици и прием на хормонални лекарства. Периодът на сексуално въздържание отнема най-малко 40 дни след процедурата.

Текст: Вера Гюлер

Share:
Comments