Херпес при деца

херпес е инфекциозно заболяване, причинено от вируса на херпес симплекс и се характеризира с обриви под формата на групирани везикули върху лигавиците и кожата. Това заболяване е от няколко типа, но първичният херпес е характерен за децата. Децата от първите години от живота им много рядко са болни, тъй като имат имунитет от майката. Те стават по-податливи на вируса от 3-4 години, но около 5 години от 60% до 80% от техния брой вече имат антитела към него.

Носителите на това заболяване включват 90% от световното население, но неговото активиране в тялото на детето се случва само при отслабен имунитет, когато се подлага на преохлаждане, прехвърля стрес или други инфекциозни заболявания.

Симптоми на херпес при деца

Симптомите на заболяването при деца включват, на първо място, обриви под формата на везикули върху лигавиците и лицето. Мястото на появата им може да бъде всяка част от кожата, но най-често те се образуват по лицето, устните, лигавицата на устата (с херпесен стоматит), носовите криле и роговицата.

Също така това заболяване може да се прояви чрез ринит, ерозивен улцерозен гингивостоматит, по-рядко кератоконюнктивит. Характеризира се с голяма площ на увреждане, треска, както и с острата болест.

Методи за лечение на херпес при деца

Лечението на херпес при деца е много сериозно упражнение, което задължително трябва да се извършва под наблюдението на лекар. Като правило, тя е сложна, въз основа на резултатите от диагнозата. Главната роля в процеса на лечение се дава на имуномодулатори, антивирусни лекарства, индуктори на интерферон, естрогенни интерферони, както и на местни лекарства.

Така, днес има голямо разнообразие на ефективни противохерпесна лекарства за лечение на остри прояви на болестта. Те могат да бъдат по същество (фактор 2), за да се намали дължината и значително улесни потока. Най-ефективният е използването на химиотерапия за локални ефекти в комбинация с лекар предписано терапевтични агенти вътре, под формата на таблетки и капсули. Като правило, те се назначават в случаите, когато заболяването е придружено от някои общи явления, като подути лимфни възли, или когато ефектът на локални препарати отсъства. Въпреки това, ние трябва да помним, че продължителната употреба на едни и същи лекарства води до факта, че вирусът се развива резистентност към него (пристрастяване), така че един вид компенсация следва да се прилага не повече от 10 дни, след което лекарят трябва да назначи друг на наркотици.

Предотвратяване на херпес при деца

И в заключение - няколко думи за превенцията. Деца, страдащи от херпес противопоказани хипотермия, така че родителите трябва да се погрижат за това, че те са винаги топло, времето, да се носят. Най-често заболяването са изложени на деца с придобити или вродени аномалии в имунната система, така че лекарят може да предпише лекарства за стимулиране на имунната система на детето - не ги пренебрегвайте! Също така, за да се предотврати това заболяване се препоръчва да се консумират храни, богати на витамини и протеини, и да се избегне прекомерно физическо пренапрежение.

Share:
Comments