Високите нива на полен са опасни за бременните жени

Зимата е в разгара си, обаче, а пролетта е точно зад ъгъла, а който е предупреден е въоръжен.

Специалисти от университета в Умеа, след провеждането на проучването, откриват повишен риск от астма при деца, чиито майки редовно са били изложени на високи нива на полен през последните три месеца от бременността. Според констатациите на учените този ефект върху женското тяло увеличава чувствителността на плода към заболяването средно с 35%.

Експерти участвали в проучването на повече от 110 хиляди бременности и корелирали резултатите с резултатите от проучването в централната част на Стокхолм. Поленът идва от трева, дървета и цветя, като нивото му е най-високо в периода от края на пролетта до началото на есента.

Във връзка с всяко дете ефектът на прашеца се оценява през първите и последните 12 седмици от това, че е в утробата, както и през първите 12 седмици от живота на бебето.

В заключение, учените са взели предвид и редица други фактори, които биха могли да повлияят върху развитието на астма при децата, като например пола на детето, наличието на лоши навици (пушене, пиене на алкохол), алергии, продължителността на бременността и сезона на нейното прекратяване.

Според резултатите от работата специалистите съобщават, че за жени, които водят здравословен начин на живот и които не страдат от алергии, прекомерното ниво на полен през последните 12 седмици от бременността е опасно поради повишаване на риска от астма при бъдещо дете до 35%.

Но при наличие на алергични заболявания или лоши навици, последствията от това могат да се превърнат в усложнения при бременност, преждевременно раждане и промени в вътрематочната среда, което може да доведе до нарушения в развитието на плода.

Доктор Адриан Лоу, който ръководи проучването, казва: "Бременните жени са особено чувствителни към прашеца, защото тялото им е в малко по-различно от обичайното състояние. Може би затова сред децата, родени през зимата, има по-малко астматици. "

Share:
Comments