Консервирани маслини: най-старият средиземноморски продукт.

Европейски маслини (Oleaeuropaea) е дърво, което е било обработвано от хиляди години от човека за плодовете му.

Историята на отглеждането на маслините започва толкова отдавна, че в момента дървото просто не се среща в дивата природа.

Началото на употребата на зехтин може да бъде проследено от неолита. Родината са средиземноморските страни, а за да бъде колкото е възможно по-точна, за първи път културата започва да се отглежда в Гърция.

Тази статия обаче не се отнася за ботаниката, а за диетиката, а за плодовете на маслината на Европа, а именно за консервираните маслини.

И все пак малко история и ботаника

Маслиновият клон се намира в хералдиката, митологията и дори религиозните текстове. Смята се, че е дървото на живота и символът на мира, тъй като клонът е бил занесен от гълъба на Ной като знак, че наводнението е престанало. Те казват, че маслиновото дърво е първото дърво, отглеждано след наводнението.

От гледна точка на науката европейската маслина - вечнозелен храст или дърво може да достигне 10 метра височина. Тя има извито тяло и клони клони, покрити с прости листа, сиво-зелени, които не падат за зимата. Еднолистово растение, цъфти с мъх. Маслините са плод. Има някои прилики с манго, череши, праскови, бадеми и шамфъстъци. Зрели маслини четири до пет месеца след цъфтежа на дървото. Плодове на всеки две години. Съберете плодове от септември до декември. Всъщност самият плод ни интересува.

Маслина или оливка?

Няма съществена разлика между маслините и маслините. Но в страните от ОНД е обичайно да се наричат ​​плодове от тъмни нюанси - маслини и леки маслини. Разликата е само в степента на зрялост на плода: тъй като цветът на узряване на плода се променя от светлозелено до виолетово и почти черно. Въпреки че някои маслини остават зелени дори когато са напълно узрели. Ето защо можете да разгледате двете думи взаимозаменяеми.

Хранителни факти

Маслините са висококалорична храна. Те съдържат приблизително 110-150 калории на 100 грама продукт, в зависимост от калибъра. Състои се от вода при 75-80% (доста като човек), 10-15% мазнини, 4-5% въглехидрати и малко количество протеини. 75% от всички мазнини са олеинова киселина - мононенаситена мастна киселина. Това е основният компонент на маслиновото масло, чиято суровина е почти 90% от маслините, добивани в средиземноморските страни. Здравословните, мононенаситени мазнини осигуряват по-високо енергийно ниво, без да увреждат сърдечно-съдовата система. Фибрите са 50 до 90% от общия състав на въглехидратите. Следователно, въглехидратният състав е много нисък. Средно е около 1,5 грама на 10 маслини. Протеиновата стойност, очевидно, не е така.

Маслините също са добър източник на няколко витамини и минерали.

- Витамин Е: храни с високо съдържание на мазнини, както обикновено, съдържат голямо количество от този мощен антиоксидант.

- Желязо: повече се съдържа в зрели, тъмни плодове. Желязото е необходимо за транспортирането на кислород от червените кръвни клетки - червените кръвни клетки.

- Мед: този важен минерал често отсъства от диетата на обикновения човек. Недостигът на мед може да увеличи риска от сърдечносъдови заболявания.

- Калций: най-разпространеният минерал в човешкото тяло. За него, ние си спомняме кога става въпрос за костите и здравето на скелета.

- Натрий: Повечето консервирани маслини съдържат голямо количество натрий, тъй като обикновено се съхраняват в саламура.

Други билкови съединения

Маслините са богати на много растителни съединения, особено антиоксиданти:

- Oleuropein: това вещество придава на маслиновото масло характерен горчив вкус. Това е най-често срещаният антиоксидант в зелените маслини.

- Хидрокситироза: по време на узряването на маслините, oleuropein се разделя на hydroxytyrosol, най-мощният естествен антиоксидант.

- Тирозил: не е толкова ефективен, колкото хидрокситирозола, но въпреки това може да помогне за предотвратяване на сърдечносъдовите заболявания.

- Олеоланова киселина: този антиоксидант може да предотврати увреждането на черния дроб, да регулира мазнините в кръвта и да намали възпалението.

- Кверцетин: това хранително вещество има способността да понижава кръвното налягане, което може да подобри здравето на сърцето.

Очевидно маслините се използват дълго време от човека. Те съдържат антиоксиданти и минерали, необходими за нормалното функциониране на човешкото тяло.

Въпреки това, тъй като маслините са много горчиви, те обикновено не се ядат прясно. Вместо това те се обработват и ферментират. Самият процес на ферментация може индиректно да доведе до благоприятно въздействие на маслините върху здравето на храносмилателния тракт на човека.

Препарати за употреба, консервиране

Маслините могат да бъдат обработени, което отстранява, например, горчиво вещество като олевропеина, което, както вече бе отбелязано, се разпределя в незрели плодове. Преработката на маслината може да отнеме от няколко дни до няколко месеца, в зависимост от използвания метод. Методите за лечение често разчитат на местните традиции, които засягат вкуса, цвета и структурата на плодовете.

Качествената обработка на маслините позволява да се подобрят вкусовите им качества, както и да се запазят основните хранителни и здравословни вещества, съдържащи се в пресните плодове.

Ползи и ползи от яденето на маслини

Маслините са свързани с много ползи за здравето. Особено се отнася до превенцията на сърдечно-съдовите заболявания и профилактиката на раковите заболявания.

Те имат антиоксидантни свойства. Доказано е, че антиоксидантите намаляват риска от хронични заболявания. Ползи за здравето - в борбата срещу възпалението, до намаляване на броя на вредните микроорганизми. Използването на маслини повишава нивото на глутатиона в кръвта - един от най-мощните антиоксиданти в човешкото тяло.

Маслините могат да намалят оксидативните щети и да помогнат за борба с инфекциите, причинени от различни бактерии.

Олеиновата киселина, съдържаща се в маслините, може да регулира нивото на холестерола в кръвта, като по този начин подобрява здравето на сърдечния мускул. В допълнение, маслините могат да понижат кръвното налягане.

Също така още един елемент в списъка на положителните качества на маслините е подобряването на здравето на костите. Учените вярват, че яденето на маслини може да помогне за запазване на костната маса и за намаляване на риска от остеопороза или фрактури при претоварване. Изследванията по този въпрос обаче не са достатъчни за точна и окончателна оценка.

Но високото съдържание на антиоксиданти е сигурно предимство в борбата с рака. Те в комбинация с олеинова киселина могат да нарушат жизнения цикъл на раковите клетки в гръдния кош, дебелото черво и стомаха.

Щета от яденето на маслини в храната

Маслините се понасят добре от повечето хора. Но с всичките си положителни и уникални качества, те могат да съдържат повишено количество сол поради саламура, в който се съхраняват. След като ядете маслини, особено чувствителните хора могат да получат някои алергични реакции към областта на гърлото и устата. Също така, маслините могат да съдържат тежки метали и минерали, като калай, литий, бор или сяра. Използването на голям брой тежки метали заедно с маслини може да доведе до интоксикация на организма и да увеличи риска от рак. Количеството метали в маслините обаче обикновено е под допустимата норма. В същото време някои сортове маслини могат да съдържат акриламид.

Съвет! Когато избирате консервирани маслини в буркани, обърнете внимание на състава. Ако банката посочи, че се съдържа добавката E579 (железен глюконат), купуването трябва да се въздържи. Глюконатното желязо се използва от безскрупулни производители, за да оцветят зелените плодове в черно.

Като цяло е очевидно, че маслиновото дърво правилно заслужава статута на дървото на живота, тъй като неговите плодове - маслините съдържат впечатляващ списък от вещества, полезни за хората. Те са чудесно допълнение към храната, салатите и леки закуски. Те са лесни за включване в диетата и също толкова лесно да се изключат. Консумирането на 2-3 маслини на ден ще запълни човешкото тяло с изключителни вещества и няма да има вредно въздействие.

Share:
Comments