Токсикоза при бременност

По време на бременността жените често се изправят пред необходимостта да променят начина си на живот. През първите месеци на бременността тази необходимост се дължи не само на осъзнаването, че имате нов живот, но и отрицателен фактор, като токсикозата.

Какво представлява токсикозата?

Токсикозата не е нищо друго освен интоксикация, която води тялото в състояние на болест. Причината за това явление е в ефекта на екзогенни токсини и вредни вещества върху органите и тъканите на бъдещата майка.

Има токсикоза в различни форми - представител на справедливия пол може да повръща, вероятно повръщане и сънливост, има постоянни промени в настроението и неоснователна раздразнителност. В редки случаи токсикозата може да се прояви под формата на бронхиална астма, дерматози или сериозни нарушения в черния дроб.

В зависимост от здравословното състояние на бременната, честотата на еметичните реакции в случай на токсикоза може да варира от няколко пъти сутрин (от първия до четвъртия месец това е нормалната) до 20 пъти дневно, което показва сериозни проблеми. При най-силна токсикоза, когато има риск за здравето на бъдещата майка (общо намаляване на кръвното налягане, постоянно припадък, намаляване на сърдечната честота и т.н.), лекарите могат да повдигнат въпроса за изкуствено прекратяване на бременността.

Лекарите разграничават три степени на токсикоза при бременност:

Лесна степен на токсикоза - сутрешно гадене, повръщане не повече от пет пъти на ден, състоянието на бременна жена й позволява да прави неща, включително и вкъщи.

Средната степен на токсикоза - Гаденето се запазва не само сутрин, но и през деня, масовите маски се движат от порядъка на 8-10 пъти на ден, теглото на жената намалява. С този проблем лекарите предписват антимеметични лекарства, които позволяват на бъдещата майка да понася по-лесно бременността.

Тежка степен на токсичност - опасно състояние, изискващо квалифицирана медицинска помощ. Повръщането се повтаря на час или веднъж на 1,5-2 часа, има силно обезводняване на тялото.

Статистиката показва, че жените са имали здравословни проблеми преди зачеването на бебето, особено в черния дроб, жлъчния мехур и стомашно-чревния тракт, страдат от токсикоза и в такива случаи сериозното състояние се забавя.

В същото време лекарите твърдят, че интензивността на токсикозата не влияе върху здравословното състояние на бебето, нито има смисъл да се каже, че в определена област на детето възниква сложно заболяване.

Дати на възникване на токсикоза при бременност

Времето на токсикозата е много конвенционална концепция, като правило появата или изчезването на признаците е строго индивидуална и зависи от здравословното състояние на по-справедливата, която ще стане майка. Въпреки това, със силно желание, въпреки това е възможно да се разграничат общи, характерни за по-голямата част от бременните жени, признаци.

Първата токсикоза започва пет седмици след зачеването, около седемнадесетата седмица, през която преминава. Двадесет процента от очакваните майки имат неприятни симптоми до началото на третия тример. В редки случаи (около 5% от бременните жени) токсикозата не спира до раждането.

Токсикоза при ранна бременност

Ранната токсикоза възниква през първия триместър на бременността и в повечето случаи в края на първия или в началото на втория месец след зачеването на детето.

Много от справедливия секс асоциират токсикоза изключително с повръщане, но това не е вярно. Разбира се, основните признаци на токсикоза са гадене и повръщане, но не забравяйте за слабост, необичайна реакция на миризми (храна, парфюми и др.), Замаяност, понижаване на кръвното налягане, пулс и др.

Точната причина за токсикозата на лекаря не може да се нарече, като правило, ние говорим за симбиоза на такива фактори като отхвърляне на чужди клетки от женското тяло (мъже), проблеми с функционирането на черния дроб и стомашно-чревния тракт, хормоналната активност и психологическия фактор.

Късна токсикоза

Обикновено токсимията преминава през седемнадесетата седмица от бременността, но има случаи, когато тя продължава по-късно. Ако има такива прояви, лекарите говорят за усложненията на бременността и го наричат ​​"гестоза".

Диагнозата "гестоза" се поставя в случай, че бъдещата майка продължава да изпитва болест в по-късен момент, а не с миризма на редки продукти, но почти постоянно, с оток, високо кръвно налягане и прекомерно наддаване на тегло (повече от четиристотин грама на седмица).

Причината за патологията най-често произтича от грешния начин на живот, по-специално, когато липсва желанието на бъдещата майка да се откаже от солена, мазна и пикантна храна. Излишните мазнини, натрупани в тялото на бременната, водят до интензивен кръвен поток, който често води до вазоспазъм, освен това заедно с урината, полезни минерали и витамини се отстраняват от тялото.

Експерти твърдят, че ако през първата бременност е направена диагноза "гестоза", не е необходимо тя да се повтаря, когато се ражда второто и следващите деца.

Как да се справяме с токсимия по време на бременност?

Токсикозата е феномен, който трябва да бъде решен, особено ако причинява сериозни проблеми на бременната жена. Има много начини за преодоляване на гадене и повръщане, понижаване на кръвното налягане и нормализиране на пулса.

Лечение на наркотици - фармацевтите са готови да предложат около две дузини лекарства, които могат да помогнат в борбата срещу токсикозата, но само някои от тях нямат странични ефекти, които могат да навредят на бъдещо дете. По-специално, ние говорим за не-шпе, това лекарство е безвредно и доста ефективно облекчава симптомите на токсикозата. Микронутриенти и витамини също често се използват (особено витамин B6).

Имуноцитотерапия - съвсем нов начин, когато предмишницата на бременна жена се инжектира с лимфоцитите на бащата на нероденото дете. Организмът на справедливия пол взема получения материал и след един ден престава да реагира рязко на бременността.

Хомеопатията е безопасен начин за облекчаване на симптомите на токсикоза, има здравословен ефект върху здравето на жените и децата.

Ароматерапията - етеричните масла могат да "успокоят" токсикозата, особено когато става дума за мента и джинджифил. Използвайте тези средства, препоръчвате, триене в дланите и дишане сутрин. Когато гаденето е особено силно, можете да направите инхалации или смеси на мазнини в супер-суперкрупния регион. Средствата за ароматерапия трябва да се закупуват само в аптечната мрежа, след като се уверите, че сертификатът е налице.

Също така са подходящи начините за борба с токсимия, като например билково лекарство, физиотерапия, акупунктура, хипноза и електрослеп.

Борба с токсикозата у дома

Вечер, близо до леглото, сложете шепа ядки и бисквити, след като се събудите сутрин, без да излизате от леглото, дъвчете малко и легнете за 5-10 минути. Като алтернатива можете да пиете на празен стомах с чаша вода. Гаденето облекчава честото дъвчене, независимо какво ще бъде - сушени плодове, зърнени храни, мента бонбони или мандарини, най-важното е, че те са винаги под ръка. Приемането на храна трябва да се извършва често (на всеки 2 часа) и частично, разбира се, диетата трябва да включва само пресни продукти, които не съдържат вредни вещества за тялото.

Акцентът трябва да бъде върху храната, богата на витамини В6 - пиле, боб, леща, риба, грах, яйца, авокадо. Закуската обяд и вечеря трябва да бъде топъл или охладен, температурните промени са нежелателни. Не забравяйте за течността, много по време на деня, но рецепцията на малки порции: полезен чай, приготвен върху венчелистчета от лайка или мента, сок от червена боровинка, зелен чай с лимон и натурален мед, роза на бедрата, ябълков сок (прясно изцеден), топла минерална вода без газ.

Полезно за бременна жена, страдаща от токсикоза, ежедневни разходки на чист въздух и малки физически дейности, например ходене.

Ако опиянението е твърде силно, не трябва да страдате от мъки и да им позволявате да изчерпят тялото ви, детето няма да се възползва от това със сигурност. Посъветвайте се с Вашия лекар за помощ, той ще предпише меки лекарства, които могат да потиснат симптомите на токсикоза.

Коментари

Олга 03/26/2016 Дъщерята е бременна само две седмици, а токсикозата вече е ужасна. Особено от сутринта, след вечеря, изглежда, че ще си отиде. Спомням си бременността си ... И не мога да си спомня нищо за токсикозата ... вероятно не беше така. В края на краищата, такива страсти се разказват за него, бих си спомнила ... Виолета 03/26/2016 Сестра ми и аз почти едновременно забременявахме. Сега сме на 8 седмици. Сестрата ходи, сякаш нищо не се е случило, изобщо не се оплаква и аз ... нямам токсикоза и някакъв ужас! По принцип не мога дори да бъда в къщата, свекървата ми подготвя нещо и веднага повръщам. Защо такава несправедливост?!)) Лариса 03/26/2016 Това е моята дума, момичета! Дори не знам каква е токсикозата. Чувал съм за това сто пъти, оплаквания на майките ми, чета за това ... Вероятно отивам специално на такива страници, за да се радвам в моето щастие ...))) И имам три деца, между другото))) Мария 03/26/2016 Да, токсикозата е такова нещо ... Бях много измъчвана, не можех да гледам на храна на всички, но миришеше ... Всичко около миришеше ... Какво не се изкачва ... Ако изведнъж искаш нещо за ядене, тогава цялата тази храна се връща обратно. Вярно е, че не всичко това продължи дълго, след като някак си се е спряло ... бебе 03/26/2016 Имах ужасна токсикоза! Започва буквално от 5 седмици и измъчва много дълго. Не знаех какво да правя изобщо. Между другото ми помогнаха само чрез вдишване на мента. Така че аз го вдишах всеки час. Хапчетата, които препоръчах, не бяха взети. Само мента.
Share:
Comments