Тест за манту при децата - дали или не? какво е показано от

Безмилостната борба срещу туберкулозата е не само лечението в специализирани клиники, страдащи от опасно заболяване, но и ранно откриване на склонността към болестта.

Това важи особено за малките деца. Тестът Mantoux успешно се справя със задачата, която децата започват да правят от една година.

Реакцията на Мантукс - какво е това

Преди повече от сто години, през 1882 г., човечеството научило за съществуването на туберкулозата "Кох пръчки", кръстена на немския микробиолог, който я откри. В търсене на ефективно средство за защита срещу неизвестна болест от Робърт Кох, както и от други изследователи по света, бяха проведени множество експерименти, които доведоха до създаването на туберкулин. Въпреки надеждите, поставени върху него, наркотикът беше безсилен в борбата с туберкулозата, но откритието му не беше напразно. През 1908 г. лекар от Франция Чарлс Мантукс открива разликата в реакцията на здрави и болни хора с туберкулоза към администрирането на лекарството. Неговото откритие отбеляза началото на употребата на туберкулин като тест за наличието на опасен пръстен в тялото и самият метод на изследване наречен тест Мантукс.

Годишният тест Мантукс се състои в въвеждането на малки дози туберкулин под кожата на бебето и проследяване на реакцията на тялото при тази процедура. На мястото на инжектиране може да възникне слабо възпаление поради наличието на активни лимфоцити. Те носят отговорност за имунитета срещу туберкулозата и броят им засяга отговора. 72 часа след приложението на лекарството лекарят проучва мястото на инжектиране и прави своята присъда. Резултатът зависи от наличието или липсата на възпаление и от размера на уплътнението.

Колко често тестът Mantoux за деца

На четвъртия или седмия ден след раждането на бебето се прилага BCG ваксина, предназначена да образува имунитет срещу туберкулоза. Точно една година по-късно се провежда първата реакция на Мантукс, която показва как се държи имунната система на детето, когато се сблъска с туберкулозна инфекция. По-рано от това, че бебето ще отпразнува първия си рожден ден, тестът на Mantoux не се прави, тъй като резултатът може да е погрешен. В бъдеще се провежда всяка година, докато достигне 14-годишна възраст.

Ако ваксинирането с BCG не се осъществи поради различни причини навреме, по-нататъшната ваксинация зависи от реакцията на Манту - отрицателен резултат потвърждава отсъствието на туберкулозен бацил в тялото и показва значението на BCG ваксинацията. Положителна, ако е в норма, потвърждава факта, че се срещна с пръчката на Кох и спечелената победа над нейната имунна система. В този случай няма смисъл да се провежда ваксинацията, но за предпочитане е Mantoux да се тества по график, годишно.

Как да се грижим за тест Мантукс при деца

Тестът Mantoux се прави за деца в клиниката - лекарството се инжектира в ръката. За да получите правилния резултат, трябва да следвате прости правила. Формиран "бутон" не може:

- залепване с лепилна мазилка;

- греси със зелени или водороден пероксид;

- Затегнете здраво дрехите или превръзките;

- Ако случайно ударите вода или друга течност с кърпа, внимателно я накиснете с вода.

Препоръчително е да се изключат от диетата на бебето продукти, които могат да причинят алергии - шоколад, лимони, портокали.

Какво означават реакцията на Mantoux и кога не трябва да се притеснявате за майка си?

След три дни лекарят ще направи оценка на резултата. Нетърпеливата майка може да направи това сама, за да се справи с разбираемото вълнение. Възможни са няколко варианта на реакцията Mantoux.

Отрицателна реакция на Мантукс при деца

Отрицателна е реакцията Mantoux при деца - ако размерът на "бутона" не е по-голям от 1 мм и не се наблюдава зачервяване около него. Мама може да диша лесно, бебето има абсолютно нормална реакция.

Положителна реакция на Мантукс при деца

Колко положителна е реакцията на Mantoux при деца, при която уплътнението на мястото на инжектиране е от 5 до 16 милиметра. Обикновено това показва, че след имунизация с BCG, имунната система реагира адекватно на опасността. Ако бебето не е инокулирано, такава реакция може да сигнализира за наличието на тръбен бацил при детето. Не се паникьосвайте веднага, но това изобщо не показва, че детето е болно и трябва спешно да бъде хоспитализирано. Само пръчката на Кох, при определени условия, може да бъде активирана, а след това лекарят ще се нуждае от помощ. Следователно, за такива деца е необходимо наблюдение и, ако е необходимо, педиатърът ще изпрати бебето на фтизиатрика.

Хиперегична реакция на мантус при деца

Хиперергичният е един вид положителна реакция. Уплътнението може да достигне до 17 милиметра или повече, а на мястото на убождане се появяват язви и абсцеси. Резултатът не е много утешителен - най-вероятно крехък организъм на децата напада огромен брой опасни бактерии. Вероятността за туберкулоза е много висока в този случай.

Фалшива положителна реакция на Мантукс при деца

Фалшиво положително - може да изплаши майка до смърт, въпреки че причината може да е неправилна грижа за мястото на инжектиране. Въпреки това, за по-точна диагноза, както в случая на положителна реакция, бебето се изпраща на специалист по туберкулоза за консултация и допълнително изследване.

Очевидна реакция на Мантукс

Очевидно е реакцията, когато има само зачервяване на кожата или увеличено уплътняване до 4 милиметра. Допълнителното годишно наблюдение ще доведе до правилното заключение. Макар че няма какво да ви притеснява.

Внимание! За да се измери, не е необходимо цялата зачервена зона, а само "бутон".

Резултатът от теста на Mantoux при дете може да бъде повлиян от редица фактори - изтощение, наличие на паразити, наскоро пренесена болест, наличие на алергии. Следователно, тя трябва да се направи не по-рано от един месец след всяко остро заболяване и отстраняване на карантина в детска градина. Също така се смята, че положителната реакция на Мантукс през първите три години от живота е напълно приемлив феномен и се свързва с ваксинирането на BCG. Постепенно той намалява и става невъзможен. Ако реакцията на Mantoux е отрицателна до 7-годишна възраст, BCG се повторно инокулира.

Странични ефекти от теста на Mantoux при деца

Като правило, на фона на неотдавнашно заболяване или при наличие на алергия може да има неочаквана реакция към теста Mantoux. Обикновено симптомите настъпват изведнъж:

 • висока температура, понякога до 40 градуса, и висока температура;
 • кожни обриви - може да бъде не само на ръката, но и на слабините, на задника, под коленете, по лицето;
 • слабост;
 • отказ за ядене;
 • сърбеж в областта на инжекцията;
 • повръщане;
 • главоболие.

При тази ситуация е необходимо да се обадите на лекар вкъщи, той ще изследва бебето и ще предпише хистаминови препарати.

Реакцията на Мантукс - да направите или да откажете

Тестът Mantoux не е инокулация, така че, ако желаете, родителите могат да го откажат. Трябва добре да претегляте всички плюсове и минуси, защото вашият избор зависи от здравето на детето. Рискът от настъпване на опасно заболяване е съвсем реален, следователно, когато решавате да се откажете от реакцията на Мантукс, опитайте се да намерите алтернатива. В много частни клиники се прави специален кръвен тест - имуноглобулин AMg за туберкулоза. Разбира се, той ще трябва да плати за това, но все пак е по-добре, отколкото да остави бебето сам с възможна страшна болест.

Понякога тестът Mantoux не се прави по медицински причини. Лекарят отказва да го задържи, ако бебето:

 • кашлица и хрема;
 • алергии;
 • кожни заболявания;
 • епилепсия;
 • обостряне на хронично заболяване;
 • остра инфекциозна болест.

Не правете Mantoux тест едновременно с други ваксинации, в противен случай резултатът може да бъде фалшиво положителен.

Зона риска

Съществуват редица условия, при които детето може да бъде включено в така наречената рискова група за туберкулоза след реакцията на Мантукс. Това не означава, че той е болен, но бебето се нуждае от допълнителен преглед и надзор на фтизиатрика. Показания:

1. Хиперегична реакция;

2. запечатване на мястото на инжектиране на 5-16 милиметра, комбинирано с червеникава следа по лимфния съд или флакон на мястото на инжектиране;

3. Без намаляване на теста Mantoux с възрастта;

4. Размерът на "бутона" значително се е увеличил в сравнение с миналата година.

Предварителното изследване ще помогне да се потвърди или отхвърли развитието на туберкулоза.

Манту тест - има ли алтернатива

Някои мумии са чували за появата на ново лекарство, което, според твърденията, е заместител на теста Mantoux. Diaskintest се появява преди няколко години и се използва успешно при диагностицирането на туберкулоза. Това обаче е само допълнителен метод на изследване, който по никакъв начин не заменя отдавна доказания метод. Лекарството не е в състояние да оцени ефекта на имунната система след ваксиниране с BCG, не може да каже, че има нужда от втора ваксинация на седем, не отговаря на говежда микобактерии. Освен това, ако реакцията на Mantoux е позитивна още на етапа на въвеждане на пръчката на Кох, Diaskintest реагира само на нейното активиране в тялото и промени в лимфните възли и белите дробове. Когато въпросът е за страховита и опасна болест, не можете да губите ценно време. Следователно тестът Mantoux се използва в целия свят за масов скрининг.

Какво се казва за теста на Мантукс за деца? Доктор Комаровски

1. Юджийн Комаровски смята, че тестът Мантукс е най-ефективният метод до момента за определяне на наличието на бактерии от туберкулоза, които в никакъв случай не могат да бъдат пренебрегвани. Той нарича признаците на възможна инфекция:

 • Пробив на туберкулиновата проба, когато отрицателният резултат стане положителен без ваксиниране с BCG;
 • хиперергична реакция, при която размерът на папулата, вместо да намалява, в продължение на четири последователни години надвишава 12 милиметра.

2. Разпространявайки страховете на много майки за токсичния фенол в туберкулина, той обяснява, че този компонент е естествен продукт на човешкия метаболизъм, така че не трябва да се страхувате от него. Нещо повече, съдържанието му като консервант е толкова мизерно, че не може да причини вреда на бебето. За да има наистина токсичен ефект, ще е необходимо един милион проби от Mantoux да бъдат направени по едно и също време.

3. По отношение на алтернативната употреба на Diaskintest д-р Komarovsky подчерта, че тестът Mantoux се използва в целия свят като най-ефективният индикатор. Новият тест не отговаря на BCG ваксинацията, така че положителната реакция на неговото поведение показва точно наличието на туберкулоза.

4. Лекарят категорично отхвърли твърдението, че мястото на инжектиране не може да бъде намокрено, обяснявайки връзката на грешната препоръка с по-ранната реакция на Пирка, когато водата е нежелателна.

Share:
Comments