Тегло по време на бременност. честота на увеличаване на

Много момичета още преди бременността се страхуват от паника в процеса на натрупване на наднормено тегло. Тези страхове се основават на някои основания, тъй като много млади майки имат проблеми с това. Не трябва обаче да се паникьосвате предварително, особено поради тези страхове от отлагане на бременността. Подходящата диета и начин на живот ще Ви помогнат да поддържате оптимално тегло. За добавеното тегло "по график" трябва да се придържате към принципите на правилното хранене.

Как се увеличава теглото?

В някои случаи, през първия триместър на бременността жената може да отслабне. Това се дължи на гадене и повръщане, промени в апетита и вкусови предпочитания. Пълният плод е все още малък.

Тогава теглото започва. И през втората половина на бременността теглото нараства по-активно, отколкото при първото. В края на краищата, в ранните етапи на бременността една жена все още работи, води активен начин на живот, тялото е в процес на преструктуриране. Но през втория период матката расте, плодът расте, обемът на амниотичната течност също се увеличава, притокът на кръв в матката се увеличава. Мастният слой става по-голям, за да се гарантира бъдещото кърмене.

Какви фактори влияят върху наддаването на тегло по време на бременността?

Една жена в процес на бременност получава повече или по-малко допълнителни убигограми в зависимост от някои фактори. От голямо значение са:

- телесното тегло преди бременността (колкото повече е, толкова по-голямо увеличение).

- Възраст. По-възрастните жени имат повече рискове да получат излишно телесно тегло, тъй като тялото претърпява повече хормонални промени.

- Количеството загубени килограми за токсикозата през първия триместър. Не се радвайте на голямата загуба на тегло. Тялото може активно да компенсира този недостиг през следващите месеци и в резултат на това може да има увеличение в излишъка.

- Повишен апетит. Бъдещите майки обясняват, че тялото изисква хранене "за двама". Това е често срещано погрешно схващане. Необходимо е да се контролира количеството на храната и теглото, като се използват физически упражнения и правилно подбрана храна, така че резултатът да остане предвидим.

Как се разпределя теглото по време на бременност?

Теглото на плода в края на бременността е 3-4 килограма. Значително нарастване се наблюдава в края на третия триместър. Матката и феталната течност тежат около 1 кг, плацентата е само половин килограм. Значително се увеличава в този момент обемът на кръвта, тя все още е около 1,5 кг. Общият обем на течността се увеличава с 1,5-2 кг, около половин килограм увеличава млечните жлези. Допълнителните мастни депа заемат около 3-4 килограма, така че тялото се грижи за безопасността на детето.

Колко ще съберете?

Всеки случай е индивидуален и точно предсказва какво ще бъде вашето лично увеличение на теглото.За да не ви притесняваме с всякакви теоретични изчисления, нека да чуем какво казват лекарите.Повечето от тях са съгласни, че жените на средна възраст добавят средно 12-13 кг за бременност. Ако се очаква близнаци, увеличението ще бъде 16-21 кг. За тънките момичета увеличението ще бъде с още по-малко паунда.

За да спечелите това тегло, ще бъдете така:

През първите два месеца увеличението на теглото ще е почти нулева. През първия триместър 1-2 кг. От тридесетата седмица ще добавите около 300-400 грама на седмица.

По-точното изчисление на нормалното наддаване на тегло през последните три месеца на бременността може да бъде направено чрез проста формула. Седмично, трябва да добавите 22 грама тегло на всеки 10 см от вашата височина. Т.е. ако височината ви е 150 см - трябва да добавите 330 грама. Ако 160 cm е 352 грама. Ако 170 см е 374 грама. И с 18 см растеж - 400 грама тегло всяка седмица.

Това е норма.

Това, което е опасно, е прекомерното наддаване на тегло по време на бременност

Проблемът с теглото е важен за гинеколога, тъй като възможното подуване може да усложни бременността и здравето на жената може да бъде застрашена. Отокът е течност, която попада в тъканите. Скритият оток не се вижда дори на краката, но с течение на времето те могат да се видят в областта на краката и глезените. Следва ръце и лице.

Най-често се появява оток през последните месеци на бременността. При малки прояви те се считат за напълно безопасни. Ако преди бременността сърцето или бъбреците са работили с нарушения, отокът може да сигнализира за влошаване на заболяването. Най-мощният оток се проявява под влиянието на гестоза. Тази диагноза лекарите поставят, когато има няколко признака: подуване, прекомерен белтък в урината и повишено налягане. Съдовите нарушения изискват незабавна намеса от лекарите и лечение. Ето защо лекарят внимателно контролира теглото, за да изключи гестозата.

В допълнение към набъбването до увеличаване на теглото се получава образуване на голям обем мастна тъкан. Отрицателното действие в този случай се изразява в повишено натоварване на гръбначния стълб. Тежката болка в гърба се влошава от остеохондрозата и тежкото натоварване на междузвездните дискове.

Бременните жени, които не контролират теглото си, имат големи рискови фактори за образуването на разширени вени, което може да доведе до допълнителен оток на краката. Ако коагулацията на кръвта е висока, рискът от тромбоза е най-висок.

В допълнение, в резултат на твърде бързо натоварване на натоварването, натоварването върху сърдечно-съдовата система и храносмилателния тракт се увеличава. Състоянието на кръвоносните съдове е отрицателно повлияно от високия холестерол, интензивната чернодробна работа може да има негативни последици в бъдеще. И самият плод е много голям, което усложнява нормалния ход на раждането. При тесен таз, големият плод е много по-сложен, което може да доведе до необходимост от цезарово сечение.

Хранене и теглото по време на бременност: как да не получавате излишък?

Ако теглото по време на бременност не надвишава необходимите стандарти, трябва да наблюдавате диетата и да се занимавате с активно физическо възпитание. Физическото упражнение е забранено само при застрашаването на бременност, като при нормален курс фитнесът или плувният басейн са напълно приемливи. Препоръчително е да се движите възможно най-много, да правите ежедневни разходки, сутрешни упражнения и упражнения, тогава можете да поддържате нормално тегло през целия срок.

Характерът на храната става по-важен от количеството храна. Самото дете взима необходимите елементи от кръвта на майката, така че не трябва да изключваме от диетата обичайните храни - картофи, тестени изделия и т.н. Можете просто да ограничите количеството им. И извара, месо и зеленчуци трябва да бъдат в големи количества.

При наднормено тегло преди бременността не е възможно да се настаните на диета, тъй като намаляването на теглото влияе върху активността на много органи, които могат да повлияят отрицателно върху развитието на детето. Необходимо е да си спомним най-важното - във всичко трябва да има "златна" среда. Бързото отслабване също е вредно, както и бързо увеличаване на теглото.

За повече информация относно правилното хранене по време на бременност, моля, посетете нашия уебсайт.

Коментари

Надежда 06.11.2016 Имам 18 кг за първата бременност, въпреки че винаги съм била тънка и не склонна към тлъстина. През първите 4 месеца след раждането, 15 от излишните килограми са останали без усилие Алина 03/26/2016 Статията е много информативна. Все още имам цялата бременност, определено ще взема съвети и препоръки! Тома 03/26/2016 И аз имам такава путка! Първо излиза, а после и аз. Страхувам се, че стрии ще останат на стомаха ми. Въпреки че ям правилно, наблюдавам количеството консумирана течност. Мария 03/26/2016 Аз съм едно пищно момиче. Но странно, за бременност добави само 7 кг. Някои колеги дори бяха изненадани, че отивам в постановлението. мимоза 03/26/2016 За мен е много трудно да запазя тежестта си, толкова повече искам нещо подобно и дори в 12 часа сутринта. Краката започнаха да се набъбват и сега съм гинеколог на засадена диета: (
Share:
Comments