Течният изпражнения на новороденото има причини и последици.

Състоянието на детето трябва да бъде постоянно внимателно. Всички признаци на аномалии изискват консултация с педиатър, за да не пропуснете сериозна патология. Един от проблемите е течният изпражнения на новороденото, което предизвиква безпокойство в родителите и често е знак за патология от страна на храносмилателния тракт.

Течният изпражнения на новороденото е проява на нормата

При дете на възраст от първата година от живота често честите изпражнения причиняват трудности при диагностицирането, както при новороденото, независимо дали е кърмено или изкуствено хранене, нормална е каша или течна консистенция на изпражненията. При раждането червата на детето са стерилни. Нормалната флора идва от майчиното мляко, постепенно колонизира храносмилателния тракт, нормализира храносмилането, перисталтиката. През първия - два дни от живота на бебето се дава стол с черен или тъмнозелен цвят, дебел в консистенция. Този мекониум е оригиналните изпражнения. Това се повтаря до 12-14 пъти на ден. С него от тялото на новородено шлака се натрупва, натрупани през целия период на бременност.

Течни изпражнения при новородени кърмени

След почистване на тялото на детето от първородната шлака и получаване на коластра, столът се променя. Нейната консистенция е течна, хетерогенна, с импрегнирането на млечни бучки. Цветът на стола може да бъде светло жълт или кафяв. Зависи от храненето на майката (с кърмене):

• Ако нейната диета е доминирана от храна на растенията, столът на детето, предимно зелено;

• Ако се предпочитат млечните продукти, столът на новороденото придобива жълтеникав цвят.

Ароматът също играе роля: когато кърменето е слабо, кисело.

Течният изпражнения на новороденото остава до въвеждането на допълнителни храни. И само след добавяне към храната на "възрастни" храна изпражненията получава гъст вид.

Но този процес е постепенно. Тъй като режимът на хранене се коригира, изпражненията на новороденото придобиват консистенция, наподобяваща заквасена сметана, честотата на движенията на червата намалява и може да бъде от 1 до 10 пъти на ден, особено ако бебето е кърмено. Ако детето е спокойно, не плаче, отказва да яде, честотата на стола не бива да се безпокои за родителите. До шест месечна възраст броят на дефекациите се намалява до 3 до 5 пъти на ден, до 1-годишна възраст - 1-2 пъти.

Течен стол с изкуствено хранене

Ако детето е на изкуствено хранене:

• изпражнения - по-плътна, гъста консистенция;

• цвят - от зеленикаво до оранжево;

• миризма - неприятна характеристика;

• брой изпразване - до 5 пъти на ден;

• Обемът на екскретите е по-голям от този при кърменето, така че липсата на изпражнения за 1-2 дни е вариант на нормата.

С такова течно изпражнение при новородено причините се свързват с липсата на прием на нормална микрофлора в тялото на бебето, млечната смес е много по-дълга и се абсорбира, така че бебето се дефекира по-рядко, отколкото при кърмене.

Течна седалка при новородено със смесена диета

При смесено хранене:

• фекални маси на консистенция приличат на изпражненията на възрастен;

• мирис - характерен за изпражненията;

• брой на движенията на червата - 1 - 3 пъти на ден.

Появата на течен изпражнения при новородено със смесено хранене е причина за спешна консултация с педиатър.

Патологични признаци на свободни изпражнения

В допълнение към промяната на обичайната последователност, причините за безпокойство могат да бъдат:

• повишена честота на движенията на червата;

• Промяна в миризмата - появата на гниене, амоняк, ацетон;

• патологични примеси в изпражненията - следи от кръв, изобилие от слуз, пяна;

• метеоризъм;

• треска до фебрилни номера (38-400 С) и признаци на интоксикация (повръщане, тревожност на двигателя, постоянен плач и плач, отказ от хранене).

Причини за течен изпражнения при новородено и какво да правите?

Когато патологичните изпражнения за новородено причиняват следното:

• храна;

• зъби;

• намален имунитет;

• чревни инфекции;

• алергии;

• дисбактериоза;

• синдром мальабсорбции.

Чревна инфекция

Най-опасното в течно изпражнение при новородено е причинено от чревна инфекция.

В зависимост от патогените (вируси, бактерии, ламбли) заболяването може да се прояви с различна степен на тежест и се усложнява от дехидратацията, която е опасна не само за здравето, но и за живота на детето. Признаците за загуба на течности включват:

• хлабаво изправено столче на дете при изкуствено и смесено хранене,

• повишена честота на изпражнения при новородено при кърмене;

• изгубеното дете;

• сухи лигавици и кожа;

• липса на сълзи;

• отказ за ядене;

• забавяне.

С течните микроелементи, които са необходими за нормалното функциониране на тялото. Загубата на 10% от течността може да доведе до смърт. Когато има патологичен течен изпражнения, какво да се направи, само един лекар може да реши. Необходимо е да се обадите на педиатър на първия знак за инфекция, може да се наложи да се консултирате с специалист по инфекциозни заболявания и по-нататъшно болнично лечение в специализиран отдел за дехидратация, детоксикация и спешни мерки.

дисбактериоза

Когато дисбактериоза дисбаланс на нормалната чревна флора, това е причината за повишена на изпражненията, какво да се прави в такива случаи, ще реши, след като разгледа педиатър на детето и да определи историята. Той се развива при деца на възраст над 6 месеца. Предизвикателство дисбактериоза може медикаменти за прием (антибиотици). Освен съживи на изпражненията, проявява тежко подуване на корема след хранене, безпокойство, липса на апетит и сън, чести алергични реакции след отбиването, слабо наддаване на тегло. Когато дисбиоза, която се причинява от прием на антибиотична терапия: анулиране на приемането на антибиотик,

• пробиотиците са назначени да нормализират микрофлората,

• въвеждането на нови видове допълващи храни, както и храненето на кърмещата майка, се коригират, ако детето е кърмено.

Ако след определеното лечение и промените в допълващите храни и преглед на храненето на майката, ефектът не дойде, ще ви е необходима консултация с гастроентеролога и допълнителни методи за изследване. Самото лечение на дисбактериоза при кърмачета е строго забранено.

Дъщерни зъби

Причината за промяна на консистенцията на табуретката и нейната честота в новороденото може да доведе до зъби. Той се свързва с други симптоми: солюбилност, болезненост, която се проявява от тревожност, крещене, опитвайки се да надраска венците с ръцете си, в резултат на което инфекцията може да бъде въведена в устната кухина. Тъй като в първата година от живота слюнката не съдържа необходимото количество ензими, микробите се размножават бързо, инфекцията се разпространява и засяга червата.

Необходимо е да знаете кога едно дете започва да изригва зъби и има свободно изправено столче, какво да правите в този период:

• контролира качеството на допълнителните храни, които се дават на бебето;

• внимателно, на малки порции, да се въвеждат допълнителни храни;

• обърнете повече внимание на хигиената: по-често изтрийте брадичката си, поддържайте чисти ръце, сменете прането си.

Имунитет и алергия

Намаленият имунитет може да доведе до нарушена функция на червата и появата на необичайни течни изпражнения. В този случай педиатърът ще ви помогне да изберете средства за увеличаване на имунния статус.

Алергиите се появяват при въвеждането на допълнителни храни и се характеризират, в допълнение към течните изпражнения, от обриви по кожата.

малабсорбция

Синдромът на малабсорбция е рядък, но трябва да се запомни. Колкото по-рано се прави диагнозата, толкова по-малко нежелани ефекти ще има върху тялото. На новородените липсват ензими, които в крайна сметка започват да се развиват и достигат границите на нормата. При деца с малабсорбция някои ензими напълно липсват. Патологичните състояния при този синдром включват:

1. Лактазна недостатъчност - липсата на лактаза, ензим, който разгражда млечния протеин (лактоза).

2. Цьолиакия е наследствено заболяване, при което тънката чревна лигавица е атрофирана поради нетолерантността на определен белтък, съдържащ се в зърнени култури - глутен. В резултат на непълното разделяне на глутена се образуват токсични междинни продукти, които увреждат червата на червата. При новородените заболяването се развива с въвеждането на допълнителни храни и се определя от наличието на пенести течни изпражнения, повръщане, подуване на корема.

Лечението на малабсорбцията се състои в стриктно спазване на диетата.

Когато новороденото има хлабав изпражнения с признаци на патология, е необходимо да се разберат причините за появата му с цел ефективна терапия. Недопустимо е да се ангажираме със самолечение. При първите признаци за лошо здравословно състояние на детето, трябва да се свържете с педиатър, който ще Ви предпише лечението и, ако е необходимо, да се консултирате с специалист.

Share:
Comments