Стоматит при деца: видове, първи признаци и очевидни

Детето, съвсем наскоро толкова весело, внезапно се успокои, изглежда тъжно, че наистина не му пука за игри. Когато се опитвате да храните, отказвате дори и най-любимите ястия. Може би е време да погледнем в устата на детето: не се е случило така нареченото заболяване на мръсни ръце. Да, да, говорим за стоматит при децата, едно от най-честите и неприятни болести.

Какво представлява стоматит?

Стоматит при деца се нарича лезия на лигавицата в устната кухина. Възпалението се диагностицира визуално. Основните симптоми включват наличието на рани по лигавицата, около които тъканите изглеждат здрави.

Общото състояние на бебето е нормално, с изключение на дискомфорта и болката в устата. Дроба се държи неспокойно докато яде, отказва да яде груба храна.

Ако заболяването преминава в пренебрегван етап, то може да бъде придружено от влошаване на благосъстоянието, значително увеличаване на броя на раните, повишаване на температурата, промяна в характера на изпражненията и неспокоен сън.

Основните фактори, които имат поява на стоматит при децата, са:

- патогенни микроорганизми;

- лошо качество на храната;

- липса на основна хигиена;

- дехидратация на тялото (с недостатъчно количество пиене, продължително повишаване на температурата);

- увреждане на лигавицата на устната кухина (термична или механична);

- липса на витамини и микроелементи.

Видове стоматит при деца

Развитието на стоматит започва най-често, когато имунната система на детето не е в състояние да се справи с инфекциите, които навлизат в тялото през устата.

Има различни видове болести, обикновено един или друг вид съответства на определена възраст на детето.

1. При деца на възраст от 0 до 3 години, кандидалният стоматит е честа.

2. При деца на възраст от 1 година до 3 години най-често срещан е херпесен стоматит.

3. За училищна възраст е характерно алергичният афтозен стоматит.

4. Бактериалният стоматит е патология, която е възможна на всяка възраст. Особено внимание изисква период, когато трохи се режат зъби.

Родителите трябва да разберат, че най-ефективното и най-бързото лечение е своевременно и професионално. При първите признаци на стоматит бебето трябва спешно да се свърже с неговия педиатър. В никакъв случай не можете да направите самолечение, тъй като само лекар може да установи специфичен вид заболяване и да направи точното назначаване.

Афтозен стоматит при деца

Този вид болест при децата има своето име от кърмата - язви на устната лигавица под формата на жълтеникаво-сиви ерозии, които имат закръглена форма. Те са от един символ, разположен в устата, върху ръба на горната и долната устна.

Етиология на афтозен стоматит:

- различни видове алергии (от храна до медикаменти);

- Болести на стомашно-чревния тракт с хронична природа, по-специално черния дроб;

- Нарушения на имунната защита на организма;

- Staphylococcus aureus (често срещано, ако детето вече има зъби, тъй като плаката върху тях е благоприятно място за размножаване на микробите).

Симптоми на афтозен стоматит при деца

Афидите се поставят в устната кухина, обикновено на повърхността на езика и под него, върху лигавицата на бузите и устните. Здравето на детето е стабилно, но в някои случаи температурата се покачва леко. Екзацербените заболявания са сезонни по характер - най-често афта се появяват през есента и пролетта.

Външните симптоми са както следва: отделните рани, които се появяват (1-2), са с размер от 5 до 10 mm. При палпиране се получава болезнено усещане. По-горе, те са покрити с фибриново покритие от сиво-бял цвят, контрастиращо с яркочервен ръб на възпалената лигавица.

Лечение на афтозен стоматит при деца

Лечението на афтозен стоматит при дете се основава на специфични причини, причиняващи патология. Първото действие, което трябва да се предприеме в случай на предполагаемо заболяване, е осигуряването на хипоалергенна диета. От храната на бебето е необходимо незабавно да се изключат храни, които могат да провокират реакцията на тялото - цитрусови плодове, ядки, шоколад, мед и др. Също така трябва да извадите от менюто ястия с пикантни подправки и подправки, груба храна.

Родителите трябва да помнят, ако детето е взело някакви лекарства преди, тъй като афтозен стоматит може да бъде предизвикан от реакция към тях.

Методи на лечение:

1. Лечение на язви, лекарства зависи от периода на проявяване на симптомите на заболяването. От началото до средата на периода на развитие се предписват изплаквания на устата, например "Мирамист". Ако има дюза, напояването се извършва чрез средствата.

Лекувайте афта и гел, който има анестезия с противовъзпалителни ефекти (можете да използвате "Холисал"). Периодичност на гел за третиране и пръскане - 4 пъти на ден.

Ако острите симптоми са изчезнали, болката е престанала да се усеща чрез докосване на раните с чист пръст, след това се препоръчва лечението на засегнатата лигавица с епителни препарати, тъй като те подпомагат по-бързото образуване на нов епител на мястото на раната и ги анестезират.

2. Прием на антихистамини. Най-често децата се предписват на Диазолин, Супрастин, Тавелгил и др.

3. Използването на имуномодулатори за обвивката на устата. Те включват специални пасти за зъби, съдържащи ензими (глюкоза оксидаза, лизозим, лактоферин). Тяхната функция е да увеличат локалния имунитет, което увеличава способността на лигавиците да устоят на вредните ефекти на патогените.

Друг вариант - Imudon, произведени под формата на бонбони. Предписан е за по-големи деца, като се изключва възможността от случайно поглъщане (така че детето да не се задушава).

4. Прилагане на физиотерапия. В устната кухина се извършва UV лъчение на язви (зад). Препратката към процедурите във физиокабинета се дава от посещаващия зъболекар или педиатър.

5. Извършване на хигиенизиране на устата. Една от възможните причини за афтозен стоматит е staphylococcus aureus. Той незабавно се умножава в зъбните отлагания, затова е необходимо напълно дезинфекциране на устната кухина. Бебето трябва незабавно да бъде преподавано правилата за хигиена на устната кухина.

Важно: ако болестта с афтозен стоматит придобие постоянен характер, тогава е необходимо да се извърши цялостен преглед на състоянието на тялото на детето, за да се открият причините, които предизвикват рецидиви. Следващата стъпка е квалифицирано назначаване на лечение. Резултатът зависи от етиологията и стремежа за изпълнение на препоръките на специалистите.

Херпетичен стоматит при деца

Разграничаване между остър и хроничен херпесен стоматит при деца.

Първият вид заболяване възниква, когато детето за първи път влезе в херпесния вирус. Обикновено се наблюдава остър стоматит при кърмачета, като се започне с кърмачета на 6 месеца и до 3 години. При многократни рецидиви има причина да се говори за развитието на хроничен херпесен стоматит.

Срамно е, че бебетата страдат само поради небрежност на възрастните. Мама облизва лъжица, дава лека закуска на троха, болна баба целува любимия си внук или внучка, зърното пада и веднага, когато изплаква студена вода, поставя бебето си в устата. Естествено, при такива условия инфекцията с херпес вирус е почти неизбежна.

Симптоми на херпесен стоматит при деца

В рамките на 10-14 дни има последователни признаци на патология:

- обща слабост;

леко неразположение;

осезаемо главоболие;

- Болезнени усещания в мускулите.

Такива симптоми се провокират от развитието на интоксикация на тялото на детето. През втория ден детето може значително да повиши телесната температура до 37,5-41 ° C. Има забележимо увеличение на регионалните лимфни възли, особено в подмандибуларните възли. Когато палпирането е болезнено.

В устата лигавицата поема ярък цвят, набъбва. В предната част на кухината има балонни изригвания с размер на семена на просо. Обикновено те се разпределят в групи. Те първоначално имат прозрачно съдържание, след което става мътен.

След 2-3 дни, везикулите избухват и намаляват яркочервения си цвят. Има много от тях, или в групи, или сами. При висока влажност в устната кухина, улцерацията е почти незабавно покрита с фибриново покритие с жълтеникаво или белезникаво покритие. Мехурчетата се изсипват върху червената граница на устните, включително периферните области на кожата.

Когато едно дете страда от първична инфекция, никога няма да е възможно напълно да се отървете от херпес. Той става спътник на човека до края на живота си, временно се крие, проявява се в отслабването на защитните функции на тялото.

Лечение на херпесен стоматит при деца

Лечението на остър херпесен стоматит при дете се основава на употребата на антивирусни лекарства. Когато се появят рецидиви, към тях се добавят имуномодулатори.

1. Конвенционалните антивирусни средства (мазила и кремове) за външна употреба не са подходящи тук. Следователно, те се използват под формата на гел, таблетки или ректални супозитории (така наречените супозитории). Примери за такива лекарства са Viferon (имуностимулиращо и антивирусно действие) и Acyclovir (антивирусни свойства).

2. Изплакнете с антисептици. За процедурата са подходящи само тези лекарства, които засягат херпесния вирус. По-големите деца изплакват самостоятелно устата си с течност, бебетата им се лекуват с тампон, навлажнен в препарата или се напръскват със специални дюзи.

3. Симптомите се предписват при висока телесна температура (над 38 ° C). С по-ниско тяло само той се бори с инфекция.

4. Имуномодулатори се използват за хроничен повтарящ се стоматит. Съществуват препарати от местни (Imudon, пасти за зъби) и общи (Immunal, Amiksin).

5. Спомагателните вещества включват витамини (във всякаква форма), противовъзпалителни гелове и антибактериални средства с лекарства за болка (с индикации).

Предотвратяване на стоматит при деца

Всяка болест е по-лесна за предотвратяване от лечението. Ето защо родителите трябва да обърнат много внимание на превенцията на стоматит при деца. Малко вероятно е да наруши детето, ако се извършват следните дейности:

- чести разходки на чист въздух;

- поддържане на висококачествена дажба;

- отстраняване на такива вредни фактори като тютюнев дим, изпарението на алкохолни напитки;

- изпълнение на санитарни и хигиенни стандарти в помещението, в което е детето;

- спазване на личната хигиена, често измиване на ръцете;

- спазване на правилата за комуникация с други деца (общи играчки, третира за двама).

Не забравяйте, че навременното лечение осигурява отличен резултат с по-малко усилия и пари.

Стоматит при деца - мнение на д-р Комаровски

Д-р Комаровски настоява да не се лекува самият стоматит, а причините, които го провокират. Евгени Олегович категорично се противопоставя на самолечение, например кауреризация на улцерации с различни средства.

Той обяснява това с факта, че симптомите могат да се променят, затова ще бъде по-трудно да се диагностицира болестта. И след каулеризация раните имат свойството да се прероди в по-сериозно образование.

Лекарят привлича вниманието на родителите върху факта, че само един лекар може да направи правилната диагноза и е този, който има право да предпише лечението.

Share:
Comments