Съхранение и почистване на вещите от велур и кожа

Кожените и велурните дрехи изглеждат винаги луксозни и елегантни, но изискват деликатна грижа. С течение на времето те могат да загубят мекия си вид. Най-лесният начин е да се даде химическо чистене. Но можете да го направите сами. Необходимо е само да се спазват правилата за "реанимация" и съхранение на капризен велур и кожа.

велур

  • Петна от сладолед, вино или кръв върху велур трябва първо да бъдат измити с вода. Само тогава можете да използвате химия: прахове, средства за защита от петна и т.н. Противно на общоприетото схващане, солените разтвори при мокро почистване на велур не се препоръчват. Солта обезцветява велур и "петна" петна. По-трудно е да се бориш с мазни петна. Първоначално масленото петно ​​трябва да се натопи със салфетка и след това да се избърсва с плик или друга груб парцал, навлажнен в бензин.
  • В случай на велур продукти, не трябва да им позволи да бъдат осолени. Купчината винаги трябва да е пухкава и "жива". За да направите това, използвайте месинг или гумени четки, разтвор на амоняк или оцет. Малките замърсени площи могат да се почистват с дъвка, малка сол или троха от пресен хляб.
  • За да направите велур "пресен" и да не загубите цвят, можете да използвате аерозол. Само те са подходящи за неща, черни и кафяви. За цветните неща можете да използвате специална боя.
  • Преди да се изпрати велур за съхранение в шкаф, той трябва да бъде внимателно почистен с мека четка, вакуумиран (в слаб режим), "полиран" с кърпа без власинки (ако става дума за обувки), изсушена и покрита с антимон.

Кожа

  • Кожата е по-малко причудлива. Тя се понася добре при мокро почистване. Потопете памучен тампон или мек чист парцал в топла вода или мляко. За силно замърсени кожени изделия може да се използва сапунена пяна. Нанася се с четка или мека четка. След това кожата трябва да се избърсва с влажна кърпа.
  • Така че, преди да изсъхне кожата да не се напука, смажете коженото нещо с рициново масло, сметана, рибено масло или друго масло, което ще му даде блясък и еластичност.
  • Съхранявайте кожените неща далеч от слънчева светлина, топлина и влажност. За якета, дъждобрани и обувки можете да използвате памучни или бельо.

Общи правила

  • Кожените и суетни неща не се препоръчват за измиване, гладене и сушене със сешоар или други електрически уреди.
  • Ако е необходимо, продуктите, изработени от естествен велур и кожа, могат да се измиват с хладка вода, без да се използват химикали. Натискайте, завъртете и извършете манипулация с мокър велур и кожата не трябва да бъде.

Текст: Катерина Пчельникова

Share:
Comments