Диетата и упражненията подобряват показателите за захар и

Затлъстели хора с диабет, интензивно физическо натоварване и диета не само помагат за отслабване, но също така могат да научат своите мастни клетки да произвеждат хормон, който според учените увеличава производството на "добър" холестерол.

Този така наречен "добър" холестерол или HDL холестерол е достатъчно добър, за да има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система.

Учените от болницата Методист в Хюстън са провели многоцелеви клинични изпитвания, за да проучат как намаляването на приема на калории и повишената физическа активност при затлъстели хора и захарен диабет тип 2 ще засегнат развитието на сърдечни и съдови заболявания.

Участниците бяха разделени на две групи и на всяка група бе предложена специфична програма: интензивна програма за обучение и диета (интервенционна група за начина на живот) и програма, предлагаща само диабетна подкрепа и обучение, но не и промяна в начина на живот.

Година по-късно първата група постигна значителни подобрения в физическата форма, теглото, нивото на захарта и мазнините в кръвта.

Въпреки че нивото на "лошия" LDL холестерол не се промени, нивата на адипонектин и HDL холестерол се повишиха: нивата на адипонектин бяха около 12%, а нивата на HDL холестерола бяха 10%.

Известно е, че адипонектин изгаря мазнините и облекчава повишената захар. Това изследване показва, че хормонът също така стимулира черния дроб да произвежда HDL холестерол.

"Когато упражнявате и следвате диета, подобрявате функциите на мастната тъкан, сърцето и съдовата система и дори мускулната работа", казва главният изследовател д-р Кристи Балантън. "Дори болните хора с наднормено тегло могат да се възползват от промените в начина на живот."

Share:
Comments