Развитието на мозъка на бебето директно зависи от любовта и

Много майки докосват усещането на детето си и го вдъхновяват в трудни моменти на живот, независимо дали става въпрос за психологически стрес или дори за леко нараняване, което е получил от падането на велосипед. Оказва се, че проявата на грижа и чувства на разбиране от страна на родителя е не само отлични начини да успокои детето, но и ефективни средства за увеличаване размера на мозъка му.

Такова изявление бе направено от изследователи във Вашингтонския университет в САЩ. Проведеното от тях изследване се състои в сравняване на рентгенови изображения на мозъка при деца на възраст от 2 до 4 години. Някои от тях са били отглеждани в нефункциониращи семейства, които често не изпитват дори и най-малката любов от планинските мамаци, други - винаги са били възхвалявани от мократа им медицинска сестра и никога не са изпитвали липса на внимание.

На първия етап от проучването експертите разбраха, че разликите между мозъчните снимки на две групи деца не само съществуват, но и визуално различават. Например, бебета, които от рождение са се грижели за любяща майка, са имали много по-голям и по-лек мозък от своите връстници, които са били под егидата на ненаситни родители. Те са имали относително по-малко тяло и много повече области с тъмни цветове, което показва липсата на някои основни елементи за детето.

Според изследователите последствията от подобно развитие на мозъка могат да варират - сред тях обикновено са слаби академични постижения, неморално поведение, склонност към насилие и употреба на наркотици, ниски интелектуални способности и отрицателни характерни черти. Разбира се, един голям и добре развит мозък не може да действа като абсолютна гаранция, че всички тези недостатъци в бъдеще ще бъдат заобиколени от дете, отгледано от внимателна майка, но рискът от придобиването им в такива случаи е изключително малък.

Share:
Comments