Разхождайки се с новороденото: кога да излезе за първи път.

Раждането на първото дете е не само радостта от майчинството, но и множество нови отговорности.

Един от първите въпроси, които може да има една млада майка, е свързан с ходенето. Кога мога да отида на разходка с новородено за пръв път, как мога да го обличам, колко мога да ходя?

Отговорите на всички тези въпроси ще ви помогнат да организирате ежедневието на трохи.

Първата разходка с новороденото

Здравният посетител, който посещава млада майка, след като тя бъде освободена от родилната болница, ще ви разкаже подробно как да се грижи за бебето. По-специално, той ще дава препоръки за разходки с новороденото, като взема предвид времето на годината. Това се случва, че патронажа се забави и искате да се разходите с трохи. Няма значение колко искате, след като напуснете разходките си, ще трябва да почакате.

На първата разходка с новородените педиатри препоръчват да излязат седмица след освобождаването от болницата. Преди бебето да свикне с нова среда, свикна да звучи и докосва. Процесите на адаптиране се проявяват по различни начини, а седмично хранене ще бъде достатъчно за организма на всяко дете.

Първата разходка е много важна както за новороденото, така и за майка му. Неосъзнатите родители имат въпроси относно дрехите за трохи и за продължителността на разходката. За първата разходка с новороденото е достатъчно петнадесет минути и ако е много студено навън, тогава десет.

От втория ден продължителността на упражнението трябва да се увеличи с десет минути дневно. При необходимост е необходимо да прекарате на улицата в продължение на два или три часа: това е гаранция за добро здраве, добро настроение и продължителен нощен сън на бебето.

В същото време трябва да се вземе предвид сезонността. В студения сезон ходенето с бебето се нуждае от по-малко от топло. В извън сезона продължителността на ходенето с новородено зависи от времето.

Как да облечем новороденото на разходка

Младата майка трябва да разбере принципите на такъв важен процес като обличането на бебе. Златното правило на опитна майка: винаги първо да се обличаш и после да вършиш бебето. Ако се направи точно обратното, детето ще потят в стаята и на улицата почти със сигурност ще изстине. Освен това, чувствайки дискомфорта на топлината, той ще започне да плаче, което ще развали настроението и майката, и много трохи.

Какво може да направи първите разходки по-лесни.

• Като мислиш за гардероба на бебето, предпочитай удобни дрехи. Предпочитам гащеризоните. Еднокомпонентните гащеризони осигуряват свобода на движение, не търкайте облегалката. Това е най-добрата алтернатива на люлеещите се и плъзгачите.

• Важно е, че целият процес на обличане и последващо събличане отнема колкото е възможно по-малко време. Колкото по-скоро майката може да постави трохи и да го доведе на улицата, толкова по-малко проблеми мама ще има, толкова по-спокоен ще бъде сънят на детето.

• Преди да поставиш трохи, майката трябва да подготви всичко, от което се нуждае, за разходка. През лятото вземете бутилка вода.

• За зимни разходки е идеален кожух или костюм за трансформатор. То е топло и удобно.

• Необходима е капачка на новородено по всяко време на годината. Уверете се, че вътре в капачката няма груби шевове, които ще търкат и натискат главата. През лятото е достатъчна една капачка. През зимата винаги носете топла шапка. Шапките на бебето трябва да се носят на последния завой, точно пред вратата на улицата.

Всички действия на майката трябва да бъдат бързи, любезни, лишени от нервност. Емоционалната връзка на детето с майката през първите месеци и дори години на живот е много силна. За да не бъде нервен и да не разстрои детето с неистински дресинг, мама трябва да овладее една проста, но много важна наука възможно най-скоро.

Правила за ходене с новородено

Най-важното правило за ходене с новородено - избягвайте прегряване и хипотермия. Факт е, че бебетата имат свое собствено терморегулация, практически отсъства. Поради това те лесно се потят и прегряват и също толкова лесно замръзват.

Друго златно правило на първите разходки: детето трябва да носи същото като за себе си, плюс друг слой плат за сезона. Е, например: в топлината, когато искате да премахнете не само всички дрехи, но и нещо друго освен това, бебето може да носи само тънки пижами и плъзгачи. През зимния студ, върху памучно яке и топло цяло, можете да сложите вълнена блуза, друга чифт чорапи и след това да сложите трохата в кожен плик.

Ето няколко правила, които ще ви помогнат да правите ходенето с новороденото приятно и лесно:

• Разходката с бебето е по-добре след хранене. Добре храненото бебе ще заспи спокойно на открито, няма да замръзне и няма да донесе никакви проблеми на майката;

• Не е случайно, че педиатърът настоява за разходки в "шарката на дърветата" далеч от пътища и магистрали. Тиха обстановка, липса на шум и директна слънчева светлина - идеални условия за приятна разходка с количка;

• За зимна разходка, трябва да вземете с вас 2 маратонки. Ако бебето крещи, лесно може да се успокои с биберон. В противен случай и докато ангината не е далече. Вторият зърно - резервен, в случай, че ядосаното бебе плюе първия биберон.

Възможно ли е да се разхождате в лошо време? По принцип, когато бебето е по-голямо, можете да излезете с него на улицата и в студа и в дъжд. Но е по-добре да се въздържате от новородено от рискови дейности. Ако улицата е много гореща, над 30 или много студена, под 15 градуса, останете у дома си.

Недостигът на чист въздух може да бъде изпълнен с "разходка" на балкона. Друг вариант е да положите топлината на облеченото хранено бебе да спи с отворен прозорец. Единственото нещо, което трябва да избягвате е чернови, силни ветрове, опасни балкони, отворена инвалидна количка (трябва да повдигнете предпазителя за безопасност).

Не можете да ходите с бебе, което има треска. Ако бебето плаче без причина или писъци, се държи по-различно от обикновено, е станало много бледо или напротив, е станало червено, не може да се говори за разходки. Обадете се на лекар или се обадете на линейка.

Разходка с новородено през лятото

Започнете да ходите с "летните" деца може да бъде малко по-рано, отколкото при родените през зимния студ. На първата разходка можете да отидете на петия ден след освобождаване от болницата, въпреки че е по-добре да изчакате до седмия ден.

Важно, че говорим за пълноценно, напълно здрави новородени. Начинът на грижа за деца с патологии или заболявания трябва да бъде предписан от педиатър.

През лятото с бебето можете да ходите два пъти на удобно за майка време. Единственият нюанс: не излизайте с новороденото на улицата в средата на деня, когато слънцето е много активно и температурата на въздуха е висока. Продължителността на всяка разходка трябва да се увеличава постепенно. Ако майката няма силата за втората разходка, тя може да бъде заменена от дежурната "разходка по балкона".

Основните правила на летните разходки с новороденото:

• обличане на дрехите на малкото дете от памук или друг естествен плат, за да се избегне обрив на пелена и кожно дразнене;

• изобщо не използвайте синтетични материали, включително да не купувате одеала, матраци и вложки в количка, изработена от неприродни материали;

• Много е лесно да се облича дете в жегата, тъй като гърчове може да започне от прегряване;

• е абсолютно необходима капачка от лека тъкан;

Не забравяйте да поставите в количка бутилка вода и две биберони. Ако детето няма стол, би било полезно да носите пелена, заместителна пелена, мокри кърпи за бебета или чист парцал, напоен във вода. В крайни случаи, далеч от дома, можете бързо да изпълнявате хигиенни процедури и да продължите да ходите.

Разходка с новородено през зимата

"Зимните" бебета стават по-силни, тъй като от първия месец от живота си ходят в студения зимен въздух. Може да се каже, че и бебето, и майката са щастливи: патогенните бактерии умират в студа, прахът и алергените не са достатъчни във въздуха.

Въпреки това, на първата разходка е необходимо да оставите само след две седмици, и да ходи не повече от пет минути (при топло време е възможно да прекарате 7-10 минути на открито). Не излизайте с бебето от дома си при много ниска температура, по време на снеговалеж и силен вятър.

Лицето на бебето трябва да бъде покрито от студения въздух с пелена и не забравяйте да го пазите от замръзване на челото, бузите и носа. Ако е възможно, трябва да ходите с бебето два пъти на ден, като понякога замествате втория изход с мечта на балкона или с отворен прозорец.

Разходките по време трябва да варират в зависимост от температурата. Ако слана е слаб, можете да се разхождате по-дълго. Постепенно времето за зимна разходка трябва да се увеличи до един час и половина (в студените дни, един час е достатъчен).

Разходка с новородено в извън сезона

Пролетта и есента създават много проблеми за младите майки. Често е трудно да се разбере как да се облече дете по-добре. Времето може да се промени незабавно и във всяка посока. Тогава дъждът ще замръзне, тогава слънцето ще започне да се запържва, тогава ще се охлади рязко. Всичко това не е причина да отказвате да ходите с бебето: чистият въздух е жизненоважен за нормалното развитие на трохи.

Първият изход на улицата в зависимост от метеорологичните условия може да бъде насрочен за петия, шестия или седмия ден след освобождаване от родилната болница. За пръв път ще са достатъчни десет минути. Всеки ден добавете 10 минути, за да пренесете времето за ходене на час и половина.

Отивате на улицата, не забравяйте да донесете дъждобран и филм, който в случай, че можете да покриете количката. Всичко това е необходимо, за да се върнете бързо вкъщи. Ходенето в дъжда не е най-добрата идея. Филмът или дъждобранът, с който количката е затворена, ще предотврати достъпа до чист въздух. Хлапето в такива условия ще бъде горещо и задушено, няма добро, а вие можете да хванете студено в две ръце.

За разходки в извън сезона е по-добре да купите леки сезонни гащеризони. Още по-добре, ако има няколко, за различни метеорологични условия.

За новородените, свежият въздух е изключително важен. Правилно организираните ежедневни разходки ви позволяват да създадете силен имунитет, забележително да повлияете на нервната система.

Share:
Comments