Pryshchiki детето. ако детето има пъпки по лицето или тялото

Появата на пъпки върху крехкото тяло или собственото лице на бебето прави Mama разбираемо загрижена.

Инфекция или топлина, алергия или просто нарязани зъби - как да разберете какво причинява неочаквания симптом и дали да се притеснявате?

За това е необходимо да се разбере защо могат да се появят пъпките на децата и как да се определи външния вид на външния им вид.

Пъпки в новородено бебе

Още в първите дни след раждането трохите могат да имат кожни обриви, което причинява лека паника в младата майка. Те могат да бъдат разположени на лицето на бебе или да покриват малко тяло, както и причините за появата им - няколко.

1 Акнето новородени - почти една трета от децата реагират по този начин на изобилие от хормони на майката. Трохите от раждането и до шест месеца са подложени на обрив. Червените с бели гнойни пъпки са най-често разположени по бузите, ушите, челото, понякога в малки количества, на гърба или на гърдите. Те не причиняват никакви проблеми на трохата, не се сърбят и не боли, просто трябва да изчакате процеса на пълно премахване на хормоните от тялото на бебето. Специално лечение не се изисква. Можете да изтриете кожата с разтвор от лайка или низ и да следвате нейната чистота и сухота.

2 национален - малки бели точки, покриващи лицето на троха, са резултат от бездействието на неформирано мастно желязо. Те могат да останат за продължително 4-6 седмици, но не се нуждаят от лечение. Само в случай на възпаление, което сигнализира зачервената кожа и тревожността на бебето, ще е необходимо да потърсите помощ от лекар. Възпалението може да причини действията на мама - ненужно смазване с различни средства и опити за стискане на пъпката. Такава намеса може да остави следа за живот под формата на малки белези, така че майките да се въздържат от опасни експерименти.

3 алергия - причината може да бъде не само недохранването на кърмещата майка или състава на формулата, но и детергентния прах. За измиването на детските неща е необходимо да се използва само хипоалергенно средство, което изключва нежеланите ефекти върху деликатната кожа на трохите. Източникът на алергична реакция може да стане и козметика за домашни любимци или детска козметика. Финият обрив се слива в червени петна с люспести кори и може да се сърди. В този случай ще се изисква педиатър, който ще определи алергена и ще предпише необходимите лекарства.

4 Потница - резултат от прекомерно опаковане на новороденото. Малки червеникави пъпки се намират в задника на бебето, в слабините, шийките на гърдите и подмишниците. Банийки с добавяне на отвара от броколи или лайка ще помогне да се отървете от неприятностите, но мама трябва:

- обърнете внимание на температурата на въздуха в помещението (оптимално - 18-22 градуса);

- отворете детето за вземане на въздушни вани;

- да се използват дрехи само от естествени материали;

- Променете памперите по-често.

Обикновено бебешки пъпки, с изключение на алергии и възпаления, не изискват намеса и след известно време кожата на бебето отново става гладка и нежна.

Важно! Не можете да изтръгнете пъпките, които са се появили при кърмачетата, да използвате зелен, алкохолни разтвори, антибиотици и хормонални мехлеми!

Пъпки в дете от първите години от живота

Кожните обриви на бебета могат условно да се разделят на две големи групи - инфекциозни и неинфекциозни. Цветът и местоположението на пъпките, общото благополучие на детето може да каже на внимателната майка причината за тяхното появяване. Понякога можете да се справите сами с проблема и понякога се нуждаете от консултация с лекар. Въпреки това, при всички случаи, игнорирането на външния им вид не си заслужава.

Пъпки при дете и инфекция

Понякога причината за обриви по кожата на децата може да не е толкова безобидна. Много инфекциозни заболявания се усещат от специфичен обрив. За да не пропуснем началото на заболяването, човек трябва да знае особеностите на своето проявление:

1 Ветряная оспа - крайне неприятное и заразное инфекционное заболевание, вызываемое вирусом герпеса. Сыпь представляет собой маленькие прыщики, заполненные жидкостью, которые нестерпимо чешутся. Они могут располагаться по всему телу ребенка и даже на слизистых. Вскоре после высыпания пузырьки лопаются и на их месте появляются язвочки. Заболеванию сопутствуют резкий подъем температуры до высоких цифр и головная боль.

2 Скарлатина - обильная точечная сыпь покрывает все тело малыша. Она вызывает сильный зуд и группируется в красные полосы в местах сгибов - подмышками, в паху, под коленками. Высыпание сопровождается высокой температурой, воспалением слизистых во рту, налетами на миндалинах и признаками интоксикации. Кожа ребенка очень сухая и шершавая. Мелкие прыщики не обходят вниманием и личико ребенка, оставляя свободным лишь носогубный треугольник.

3 Корь - отличительная особенность коревой сыпи - появление ее на 4-5 день от начала остро протекающего заболевания. Маленькие красноватые пятнышки и пузырьки появляются на лице и коже головы, на следующий день растекаются по туловищу, затем покрывают руки и ноги ребенка. В обратном порядке происходит исчезновение сыпи при выздоровлении.

4 Фолликулит - результат вирусного или бактериального поражения организма. Заболевание встречается у 10% детей, особенно проживающих в районах с жарким климатом. Чаще всего причиной является стафилококк, но иногда - грибковые поражения кожного покрова или паразитарные инфекции. При поверхностной форме заболевания появляется сначала безболезненное покраснение, затем пустула с гнойной массой в середине. Глубокая форма проявляется плотным болезненным образованием с пронизанной волосом пустулой. Локализуется в местах расположения волосяных фолликул, чаще в области головы. В данном случае следует обратиться к доктору для назначения соответствующего лечения. Самостоятельное вскрытие пустул и применение медикаментозных средств не рекомендуется во избежание неприятных осложнений.

5. Рубела - разпространението на мълнии от розови малки пъпки по цялото тяло - един от признаците на детска инфекциозна болест. В същото време температурата може да остане в рамките на допустимите цифри, но цервикално-тилната лимфна възли набъбва и боли.

6. Стрептодерма - водни червени пъпки могат да сигнализират за инфекцията със стрептококи. Без посещение на лекар не може да направи.

Неинфекциозни pryshchiki първите години от живота на детето

Много причини, които могат да причинят появата на сравнително "не-опасни" пъпки в кокошката, накарат майка да проучи поне някои от тях, за да не се притеснява напразно:

- pryshchiki на брадичката - често явление с зацапване. Основната причина - изобилна слюнка. За да улесните живота на бебето, не е нужно да изтривате слюнката, а просто да се намокрите;

- pryshchiki на задника - реакция на pampers. Редовното измиване с низ или лайка и въздушни бани са най-доброто решение на проблема. Можете да използвате препоръчания крем и прах;

- pryshchiki на папата, в слабините, в гънките на кожата - най-вероятно е виновникът, за който беше казано по-горе;

- пъпки с червен цвят по корема - морбили или алергии. Лекарят винаги е готов да ви помогне да разберете причината и да предложите правилното решение;

- пъпки след ваксинацията - възможност да се появи на педиатър;

- разпръснати в тялото, неравномерно, червени подути пъпки могат да бъдат резултат от ухапвания от насекоми. Препоръчително е да не се допуска такава ситуация, тъй като децата не само страдат от сърбеж, но също така стават жертви на алергична реакция или опасни заболявания;

- pryshchiki на свещеника или гениталиите могат да свидетелстват за повишената поддръжка на захар в урината и да бъдат атрибут на Diabetum;

- pryshchiki на лигавицата - причината може да стане херпес, след това обриви са прозрачни и воднисти. Ако са бели и изсушени - обвинявайте млечните жлези или кандидалния стоматит. Понякога pryshchikov сигнал за развалени зъби, поради което стоматолог най-вероятно ще реши проблема;

- в юношеството, на фона на промени в хормоналния фон, пъпки са възможни във всички цветове и размери. Тези неприятни прояви се появяват, когато пораснат, но кожата трябва внимателно да се грижи за тях.

Мнението на д-р Комаровски за пъпките на детето

Юджийн Комаровски смята, че на определена възраст появата на кожни обриви е напълно оправдана и често не изисква специално лечение. Например, тийнейджърските пъпки в 12-14 години са нормални и са свързани с хормонална активност. Въпреки това, когато същите обриви се появяват при момиче на 6-7 години - това е повод да се отрази. Причината може да бъде или в ранния пубертет, или в нарушение на работата на вътрешните органи, а може би и в баналното нарушение на хигиенните правила.

Често родителите се опитват да разберат как тези или други продукти засягат, особено в юношеството, появата на пъпки. Доктор Комаровски подчерта, че лекарството не може недвусмислено да даде отговор на този въпрос - някой е пострадал от шоколад, по някаква причина скарата се яде, а някои страдат след деликатес с фъстъци. Но всеки тийнейджър често се е свързал с появата на пъпки с храна, изядена предишния ден, така че да можете сами да определите причината за храната.

Съветите на доктор Комаровски на подрастващите:

- измийте два пъти дневно - поне, но за предпочитане и не по-често. За измиване използвайте само ръце - памучната вата и кърпичките в този случай ще навредят;

- в никакъв случай не стиснете пъпки;

- използвайте специални инструменти за проблемна кожа;

- избягвайте да притискате косата по лицето и да я докоснете с по-малко ръце;

- не разчитайте на ултравиолетовите лъчи, техните ползи са много преувеличени.

Д-р Комаровски вярва, че е напълно възможно всеки педиатър да открие причината за пъпки при децата, тъй като това е доста добре проучена тема. Но това може да се направи от внимателна майка. Той съветва, когато се появят пъпки в детето, да си спомнят внимателно миналото - че детето яде, където ходи и спа, в който е облечен. Не вярвайте колко интересна ще бъде разкрита чрез задълбочен анализ на този списък. И след като разбра причината, за да се справи с проблема и безумното вълнение, ще бъде лесно.

Share:
Comments