Прекъсване на бременността

Майчинството е най-красивото състояние на всяка жена. Но понякога обстоятелствата се развиват по такъв начин, че появата на бебе е нежелателно. Тогава жената трябва да прекъсне бременността или, както се казва по-често, да има аборт, който се състои в насилствено отстраняване на бременната жена от матката от матката.

Как възниква абортът

Бременността се прекъсва в гинекологичната клиника. За да направите това, една жена може след преглед от лекар-акушер-гинеколог и да вземе необходимите тестове (гинекологични намазка, RW и ХИВ). Лекарят, който прегледа жената, трябва да потвърди наличието на бременност, да установи срока й и въз основа на получените данни да препоръча на пациента подходящ метод на аборт, след което се извършва абортна операция по избрания метод.

Какви са условията на аборта?

Без медицински или социални признаци за аборт, една жена може да прекъсне бременност, която не надвишава 12 седмици. Наличието на медицински или социални показания прави възможно извършването на аборт до 22 седмици.

Прекъсване на бременността в ранните етапи

За период не по-дълъг от 5 седмици се извършва вакуум (мини) аборт и медицински аборт.

Вакуумният аборт се осъществява чрез вакуумно засмукване под наблюдение на ултразвук. Тази операция се извършва с локална анестезия, продължава 5-7 минути. Мини-абортът се характеризира с бързо изцеление и липса на болка при жените, въпреки че някои от тях казват, че изпитват доста болка.

Медицинският аборт се извършва с помощта на специални таблетки. Такова прекратяване на бременността се извършва без хирургическа интервенция и се счита за най-безопасната за жена.

Прекратяване на бременността на по-късна дата

В периода от 5-12 седмици на бременността се извършва медицински хирургически аборт, който може да се извършва само в специализирана институция. Медицински хирургически аборт е отстраняването на феталното яйце от кухината на матката, след което се извършва изстъргването на стените му. За тази лекар увеличаване на цервикалния канал специални дилататори (метални пръти с различни диаметри), отстранява оплодената яйцеклетка помощта на специални инструменти и след това ожулвания стената на матката да се почисти от остатъци на яйцеклетката и ендометриума. Такава операция се извършва чрез локална анестезия или обща анестезия, така че жената не изпитва силна болка. След такъв аборт тя е в болница в продължение на няколко часа под ръководството на лекар и при липса на усложнения тя е освободена вкъщи в същия ден.

Прекъсване на бременност в по-късните етапи, т.е., в повече от 12 седмици, е по-сложна и опасна операция, отколкото ранен аборт. Такова аборт е разрешено само по медицински причини, които включват смърт на плода в утробата; заплахата от живота й поради неправилна бременност; неправилното развитие на плода, както и необходимостта от процедури, които биха могли да го повлияят неблагоприятно. За аборт в по-късните етапи, има и социални показатели, под формата на малцинство бременна, смъртта на съпруга си, затруднено финансово положение, и др. В този случай, за да се получи разрешение за аборт може да даде само специална комисия, съставена от лекари, адвокати и други специалисти.

Медицински аборт

Абортът с наркотици е прекратяване на бременността, като се вземат антипрогестогенни лекарства. Провежда се в началото, до 5 седмици, като до този момент абортът се счита за най-безопасният за здравето на бременна жена по метода, тъй като не включва хирургическа интервенция. Въпреки това, тя струва значително повече от други методи на аборт.

Каква е основата на действието на тези лекарства? Мифепристон, който трябва да се приема не по-късно от 49 дни след началото на последния период, блокира ефекта на прогестерона - хормон, който поддържа бременността.

Предимствата на медицинския аборт включват:

- висока ефективност (до 98,6%) и безопасност - липса на анестезия и хирургическа намеса - липса на травма на шийката на матката и ендометриума - запазване на маточната кухина - липса на опасност от инфекция, развитие на сраствания и запушване на фалопиевите тръби - болка и контракции на матката - възможността за поддържане на последващата репродуктивна функция на жените, свеждане до минимум на риска от пост-аборт безплодие - изключване на развитието на психологическа травма.

Жената, която планира да направи медицински аборт, трябва да знае следното:

1. По отношение на маточното кървене, което започна скоро след приемането на лекарството, не може да се прецени ефективността на процедурата, тъй като отстраняването на феталното яйце може да е непълно. Ето защо, около седмица след медицинския аборт, жената задължително трябва да се покаже на акушер-гинеколог, за да получи потвърждение за прекратяване на бременността.

3. Приемът на мизопростол причинява болезнени маточни контракции, понякога - гадене, повръщане, диария.

4. Както всеки аборт, медицинският аборт е придружен от маточно кървене, така че една жена е по-добре да остане у дома, а в случай на някакви усложнения тя трябва спешно да отиде в болницата.

5. Преди да извърши медицински аборт, жена трябва да информира лекаря си за приемането на антикоагуланти, аспирин, кортикостероиди, аномалии в здравето, кърмене или противопоказания.

Противопоказания за медицински аборти:

- подозрение за извънматочна бременност - тежка форма на бронхиална астма - алергия към мифепристон и мизопростол - противопоказания за употребата на простагландини - сърдечно-съдови заболявания - пушене на бременна жена (ако тя е на възраст над 35 години и пуши повече от 10 цигари на ден ) - бъбречна недостатъчност - чернодробно заболяване - кърмене.

Още веднъж искам да подчертая, че въпреки обявената безвредност на медицинския аборт, тя може да бъде извършена само под наблюдението на лекар. Тези лекарства съдържат много големи дози хормони, които, ако са неконтролирани, могат да причинят тежки хормонални нарушения. Използването им в клиниката предполага предварително проучване на жена, което й позволява да идентифицира противопоказанията, както и допълнителни изследвания за контрол на хода на аборта. В същото време, за неконтролирано медицински аборт може да се появи кървене, маточни тръби скъсване (в случай на извънматочна бременност), както и прекъсване на женските органи и системи за поддържане на живота, непоносимост към лекарството, причинени от лекарството.

Традиционните методи на аборт (опасни и абсурдни)

Ние живеем в 21-ви век, но днес някои жени се опитват да прекъснат бременността с народни методи. В интернет можете да намерите много съвети как да го направите. В този случай, като се имат предвид най-невероятните и абсурдни предписания: .. Използването на тинктура от лук кора, различни билки, горещи вани с горчица и т.н. Вторият метод е всъщност доведе до увреждане на плода, тъй като под влиянието на такава процедура, има силна експанзия на тазовите съдове и увеличава натиск в матката, което причинява тежко кървене. Въпреки това, този метод може да доведе до много неприятни последици, включително смърт, тъй като началото на една силна да спре кървенето у дома е много трудно. Загубата на кръв може да бъде толкова силна, че жената може да умре.

Най-често, в резултат на опит за извършване на аборт с помощта на народни методи, една жена просто губи време. В този случай всичко може да се окаже още по-лошо - тежки усложнения, заплашващи живота й, а в случай на неуспешен опит за аборт - сериозни деформации на плода. Следователно, след като се запознаят с нежелана бременност, една жена трябва да се срещне с гинеколог и да реши проблема с аборт с най-малко вреда за нейното здраве.

Заплахи от аборт

Все още има такова нещо като заплахата от аборт. Това може да се случи по различни причини по време на бременността. Когато заплахата от прекъсване на бременността се появява в период до 28 седмици, те говорят за опасността от спонтанен аборт (спонтанен аборт); в срок от 28-37 седмици има опасност от преждевременно раждане.

Основните симптоми на заплахата от прекратяване на бременността са напрежението (хипертония) на матката и зацапването.

По правило, за да се отстрани заплахата от прекъсване, жената се поставя в болница, където тя е в състояние на пълна почивка и при необходимост получава медицинско лечение, което се определя от периода на бременността.

Следващата бременност след аборта

Абортът е изпълнен с редица усложнения, между които и травма на шийката на матката, в резултат на което тя стана функционално низходяща, неспособна да изпълни своята ограничаваща функция. Особено голяма е вероятността от възникване на подобно усложнение при прекъсване на първата бременност, тъй като тесният канал на шийката на матката в този случай е слабо разширен с хирургически инструменти. Това усложнение често причинява прекъсване на следващата бременност, обикновено в период от 16 до 18 седмици.

Предварително знаейки за малоценността на шийката на матката, тази ситуация може да бъде предотвратена като се постави върху шията на шевовете, които я държат в затворено състояние. Въпреки това, често се диагностицира след аборт. В този случай подходящо лечение се извършва при следващата бременност.

Друга причина за спонтанен аборт след аборт е прекъсване на нормалното функциониране на ендокринните органи на жената, поради което плода не получава необходимата хормонална подкрепа. Преди всичко, ние говорим за хормона на жълтото тяло - прогестерон, което е необходимо за поддържане на бременността през първия триместър. В този случай, спонтанен аборт може да бъде предотвратен, като се вземат подходящи лекарства, предписани от лекаря.

Последици от прекратяване на бременността

Разбира се, по-голямата част от жените, които трябваше да оцелеят при прекратяване на бременността, са свързани с тези много трудни спомени, защото този процес е физически неприятен и болезнен - ​​с морален. Коментарите за абортите са истории за жени, изпълнени с болка и съжаление.

В резултат на аборта, всички системи и органи на жената, които са склонни да носят дете, изпитват сериозен шок, който въвежда хормонални, имунни, бъбречни и чернодробни функции, регулиране на кръвното налягане и циркулиращия кръвен обем в състояние на дисбаланс. Също така се наблюдава женската раздразнителност, влошаване на съня й, умора.

След аборт, тя става уязвима към всяка инфекция и различни възпалителни заболявания. Възпалението на придатките на матката, което често придружава абортите, води до запушване на фалопиевите тръби, което може да причини извънматочна бременност или безплодие. Поради нарушение на функциите на яйчниците, тя също може да стане безплодна.

Поради слепи кюретаж на лигавицата на матката, която придружава медицинския аборт, се наблюдават микротравмати, изтъняване, белези и други явления, които нарушават нормалното хранене на ембриона по време на следващата бременност. Това е изпълнено с малформации на плода, спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Отделно внимание заслужава психологическото състояние на жената, която прекъсва бременността. Фактът, че абортът се отразява отрицателно върху него, се обяснява с факта, че в развитите страни за жени, които са прекратили курс на психологическа рехабилитация, съществува терминът "синдром на преживявания аборт".

Накратко, вредата, която жената получава от аборта, е колосална. Следователно, вземайки такова трудно решение, една жена трябва да мисли много внимателно и след това да обърне дължимото внимание на контрацепцията, особено след като съвременната медицина предлага редица ефективни и безопасни средства за предотвратяване на нежелана бременност.

Коментари

Ксения 12/11/2016 Имам 18-годишна бременност за втори път. Момчето може да каже, че ме е оставил с две деца. Не мога да чистя. Аз самият ще отгледам две деца. А 10/10/2016 Не слушайте никому Абортът е истинско убийство Зарина 03/26/2016 Не съм правил аборти в живота си, което е много хубаво. Въпреки че по време на първата бременност имах много трудна житейска ситуация и си помислих за аборт. Добре е, че добри хора са били близо до мен, защото моето голямо, обединено семейство не можеше да бъде сега ... Sanka 03/26/2016 И аз имах спонтанен аборт. И не бях на много години, не съм правил аборти преди, нямаше стрес ... Бременността не беше планирана, но исках дете. И след аборт, аз не съм бременна от няколко години. Беше проучено, те казват, че всичко е наред. Маша 03/26/2016 Да, има хора, които все още се опитват да прекъснат бременността по различни ужасни начини. Имах един такъв приятел, с помощта на гореща вана, исках да се отърва от бебето. И тя кървеше, докато линейката пътувала - почти умряла.
Share:
Comments