Прекаленият прием на сол оказва влияние върху теглото на

Децата, които ядат много солени храни, също са склонни да пият по-захарни напитки, което от своя страна може да доведе до затлъстяване.

След като попитали около 4300 австралийски деца и тийнейджъри на възраст от 2 до 16 години, учените открили следната тенденция: колкото повече сол децата консумират всеки ден, толкова по-течна те пие. И две трети от децата пиеха сладки напитки. Всеки ден за всеки 390 мг сол се добавят средно 17 г сладки газирани напитки, сокове или други напитки, подсладени със захар.

Тези течни калории, въпреки че са слаби, но са свързани с риск от затлъстяване. По този начин шансовете за наднормено тегло или затлъстяване с 26% са по-високи в тези деца, които няколко пъти на ден погалиха жаждата си с нещо сладко.

Най-доброто, което родителите могат да направят, е да научат децата да пият вода и да ограничат достъпа до сладки напитки, смятат учени.

Що се отнася до солените храни, злоупотребата с него може да увеличи кръвното налягане дори при децата.

Като цяло, експертите препоръчват на възрастни и деца да не повече от 2300 mg сол на ден. Докато според скорошно проучване американски деца и юноши консумират средно 3,400 mg сол на ден.

Не трябва да се забравя, че по-голямата част от солта се получава не от соларната шейкър, а от преработените храни, които се препоръчват да бъдат заменени с плодове, зеленчуци и други цели храни.

За родителите това е сигнал за гледане на децата им и на техните хранителни навици. Децата се учат по примери. Ако храни с високо съдържание на натрий и подсладени със захар са лесно достъпни в дома и редовно консумирани от родителите, толкова по-вероятно е децата да ги консумират.

И, разбира се, човек трябва да заобиколи прословутата заведения за бързо хранене, със солените си ястия и сладката химична сода, която се излива от реката на притока на потребителите.

Share:
Comments