11 ноември: какви са днешните празници, събития, рождени

Празници 11 ноември

Рожден ден на FM Достоевски

11 ноември 1821 г. е роден изключителен руски писател, гений, Fyodor Mikhailovich Dostoevsky, чиито произведения са класика. Световната слава на Достоевски е привлечена в произведенията "Престъпление и наказание", "Идиот", "Бедни хора", "Бележки от мъртвата къща", "Комарджийката", "Унищожени и пострадали", "Демони", "Братя Карамазов". Много от романите на руския писател са прожектирани от местни и чуждестранни режисьори.

Ден на бащата в Естония

Всяка година на втората неделя през ноември Естония празнува Деня на бащите. Първата семейна почивка се проведе през 1992 г., въпреки че историята на празниците е много по-стара. През 1909 г. г-жа Дод живее в Съединените американски щати, която е отгледана в голямо семейство от грижовен баща. Като знак за уважение към ръководителя на семейството, който отглежда само шест деца след смъртта на жена си, започва празник. В Естония на втората неделя се провеждат интересни събития, в които участват родители и деца. Домове за деца се посещават от полицейски служители и спасители, за да подкрепят децата и да ги въведат в професиите на мъжете. Денят на бащата, с изключение на Естония, също се празнува в Швеция и Финландия.

Ден на Lachplesis в Латвия

11 ноември в Латвия е Деня на защитника на Отечеството, в Балтийския този празник обикновено се нарича Лахплис, в чест на латвийския национален герой, който е символ на кураж и смелост. 11 ноември 1919 г. е създаден Заповед "Лахслесис", на който са присъдени хората, които показват героизъм в битка. Всяка година в Деня на Лахслес латвийци прекарват полагащи цветя и венци на гроба Братски, парад от войски от Рига гарнизон преминава в близост до Паметника на свободата. Местните жители осветяват свещи в домовете си, горят лампи и катедрали.

Ден на паметта - края на Първата световна война

11 ноември 1918 г. завършва Първата световна война, подписването на Compiègne Примирието води до пълно преразпределение на света, такива световни империи като австро-унгарските, германските и руските престават да съществуват, подобна съдба породи Османската империя. По време на Първата световна война около 10 милиона души загинаха, а на 11 ноември се отбелязва една незабравима дата в различни страни по света (Русия - Ден на паметта, Белгия - Ден на примирието, САЩ - Ден на ветераните и др.).

Ден на Св. Мартин

Ежегодно 11 ноября отмечается Ден на Св. Мартин, праздник символизирует милосердие и доброту. В этот день жители городов и поселков зажигали большие костры, бросали в них корзины, в которые чуть раньше убирался новый урожай (корзины к тому времени были уже пустыми), прыгали через огонь, очищавший от всего дурного. Главным героем праздника становится святой Мартин — мальчик, туловище и руки которого обернуты соломой. Мартин был покровителем военных и великим военноначальником, о его милосердии можно судить по следующей истории: как-то Мартин и его войска подходили к французскому городу Амис, собираясь войти в ворота, полководец заметил нищего старца, продрогшего от холода и давно ничего не евшего. Мартин остановился, отрезал мечом часть своей красной накидки и отдал нищему, угостил старца полководец и хлебом.

11 ноември в националния календар

Днес според народния календар Аврами Овчар и Анастасия Овечница. Светиите Абрамий и Анастасия бяха защитници на овце и овце, и днес е обичайно да се отнасяме към овчарите в селото. Господари изпечени хляб от ръжено брашно и ги третират като овце, се смяташе, че такава храна предпазва домашните любимци през следващата година. Беше обичайно да поставя иконата на свети Анастасия на дърво на мястото, където пасяха овцете, пастирите искрено вярвали, че това ще спести животни от вълци.

Наименование ден 11 ноември

Алексей - човек на бизнеса, той не може да бъде наречен chatterbox, думата винаги се потвърждава от действието. Защото какво би направил човек на име Алексей, той ще успее, защото има желание за краен резултат. Лесно Алексей изглежда е дейност, която изисква упорита работа, а не спонтанност и риск. Алексей е надежден човек, жена му може да бъде сигурна, че винаги ще намери подкрепа и разбиране в лицето на съпруга си. Алексей е много любезен към семейството си.

Анастасия - любимата на всички, като правило, този прекрасен сънувач, който искрено вярва в неговата избирателност. Анастасия е наивна, която често страда, но едва ли е възможно да се намери жена, която да бъде по-отзивчива и чувствителна към проблемите на другите. Често жените с името Анастасия имат паранормални способности и са в състояние да предскажат бъдещето. Поради прекомерната чувственост Анастасия обикновено се ожени рано, защото е важно за нея да има силно рамо и подкрепа. Съпругът на Анастасия не може неоправдано да се надява, че семейството им ще бъде силно и в къщата ще царува топлина и уют.

Андрей - човек, който изисква много внимание, а понякога ситуацията отива до абсурд, например, когато Андрю ревнува от майка си към баща си, брат или сестра, жена си на собственото си дете. Андрю fidget и мечтател, в живота той може да стане доста успешна, защото в душата живее постоянно желание да бъде най-доброто и да убеди околните. Андрю - човек, който е доста скандален, но в ръцете на една нежна и чувствена жена става очарователен и нежен.

Анна - роден възпитател, от детството момичето става асистент за другите, тя е готова да се грижи за по-малки братя и сестри, съседни деца, котенца и кученца. Основното качество на Анна, която прекарва през целия си живот - доброта. Анна е справедлива и симпатична личност, която често пречи на жена в живота й, защото не разполага с достатъчно време и добри намерения често се излива в беда за самата Анна. Глупостта и грубостта на жена с името Анна са неприемливи.

На 11 ноември се празнуват също така и Василий, Виктор, Юджийн и Кирил.

Роден на 11 ноември

11 ноември 1974 г. е роден известният актьор Лени Уилямс, по-известен като Леонардо Ди Каприо. В ранна възраст Лео участва в телевизионни сериали, включително известната "Санта Барбара". По-късно последван от роли в игралния филм "Защо тъгува Гилбърт Грейп" ( "Оскар"), "The Бърз или мъртъв", "Баскетболни дневници", легендарният "Ромео и Жулиета" и "Титаник" ( "Златен глобус"). След ролята в Титаник Леонардо Ди Каприо става най-платеният актьор на Холивуд. Още два Оскара бяха присъдени на американски актьор, за да играят във филмите "Aviator" и "Blood Diamond".

11 ноември 1891 г. Лиля Уриявна Каган (Лиля Юриевна Брик) се ражда, балерината, любимата на поета Владимир Маяковски. В апартамента на Брик винаги имаше най-добрите писатели от онова време. Лили направи много, за да се увери, че името на Маяковски след смъртта му е широко признато.

Исторически събития 11 ноември

11 ноември 1480 г. Московската държава стана суверенна, на мястото на воюващите началства дойде единството. Обединението става възможно след известния "Постоянен" на река Угра, който принуждава лидера на ордата Ахмат да разгърне своите войски и да се върне в родината си. След малко повече от две десетилетия ордата беше напълно унищожена.

11 ноември 1837 г. открива първия пътнически път, който свързва Санкт Петербург с Царское село. Строежът на магистралата започва през 1836 г. и продължава почти година и половина. Пътят е разделен на малки участъци, всеки от които е отговорен от групи от няколко десетки души, а около цялата зала работят около 3 хиляди души. Около две дузина висококвалифицирани инженери отговаряха за организирането на работата. Великото откриване на железопътната линия се проведе с голяма концентрация на високопоставени служители. Отпътуваха влака малко повече от половин час, за да пресекат пътя, в Царское село влакът бе посрещнат с голям мащаб, маси със скъпи ястия бяха поставени директно на гарата.

11 ноември 1918 г. в резултат на подписването на Compiègne Примирието официално приключи Първата световна война. Договорът беше подписан между Антантата и Германия, старата Европа престана да съществува, паднаха четири империи (руски, австро-унгарски, немски, османски).

11 ноември 1983 г. е изобретен първият компютърен вирус, авторът му е американски студент Фред Коен. По-късно Коен написва книга, в която говори за опасността от появата в бъдеще на компютърни вируси и необходимостта от създаване на специални програми, които биха могли да противодействат на това явление.

Share:
Comments