Пинове на вратата или отмъщение в провинцията

Всичко започна с факта, че една сутрин намерих болт под вратата си. Някой го пусна ли? Хм ... от друга страна, и игла. Маша-растениеша мина? Моят суеверни мозък се замисли за нещо друго. Но защо? Това, което бутна загадката към такова действие?

Защо в Русия са се появили езически вярвания в боговете и злите духове? Защото в пещерите, където живееха хората, нямаше електричество, нямаше железни врати и техните полицейски улици не бяха патрулирали от полицаи. Те също така нямаха енциклопедии, а в интернет, в които се оглеждаха, откриха причините за непонятния вик в тръбата, скърцането на дърветата и светещите котешки очи. Нямат друг избор освен да предадат всички научно обясними явления, необяснимо митологично значение.

Да се ​​върнем към настоящето. Кажете ми колко време сте били в провинциите? Особено в извън сезона. И в такава отдалечена провинция, където на улицата - две слаби светлини? Къщи, навеси и огради опърпани и сиви с времето работи по улиците на тълпи от гладни, куци, мършави кучета и котки, както и навсякъде има неприятни за гледане, приведен напред с луди очи баба в дрипи. Не забравяйте да слушате шума на нощния вятър и виенето на бездомни кучета, звъна на металния лист покрив и викове пиян се носеше навсякъде. Веднъж на такива места е много по-лесно да повярвате в чужди сили, отколкото бихте могли да познаете.

Древните, оставащи в подкормата на съзнанието, вярванията са първата причина за разпространението на суеверия в огромните руски пространства.

Втората причина за суеверието на провинциалните хора е бедността. Заедно с това, правна несигурност, завист, самота, неопределено настоящо и илюзорно бъдеще. Какви глупости - кажете! Глупости, тогава - глупости, но не и неоправдани. Защо тази широко разпространена бедност е в основата на ентусиазма на хората за различни конспирации, разваляне и пристрастие? Когато мозъкът на дадено лице, по каквито и да било причини, не може да даде логично обяснение за това, което се случва, той търси "по-високи" начини за решаване на проблема. Но защо бедността е причината за скрипта? В края на краищата хората с богатство също могат да направят това?

Защото в наши дни почти всички богати провинциали са от хората. Този "елит", също е известен с бедността, затова и сега се чувствам несигурното им положение и са подозрителни към просперираща съсед чичо Вася изведнъж вземе трудно поставя престола? Въз основа на това, съпругата на чичо му Petit - конкурент на чичо Вася, има всички основания да се хвърлят в градината на чичо на жена си Вася мъртви мишки. Разбира се, не всички жители на провинцията трябва да построят инквизиторски пожари, но повечето вярват в тях. Причината за гнева и ревността може да бъде всяко малко нещо, някаква разлика към по-добро: колата на съседа е по-скъпа, къщата-горе, се повиши по-ярко, по-богат съпруг, деца по-умни крава дава повече мляко, кокошки снасят по-често, Колорадо бръмбари и др там.

Чувал ли си някога провинциалните раздори на съседите? Не? Напразно, забавни истории. Никой враг не е по-порочен от съседните на воюващите страни! Защото кучето на някого е изял някое пиле - тук те могат да запалят хамбар, да не говорим за разваляне и зло око. Ако геодезията "наряза" на още един метър от градината, тогава се обяви война, а не кавги. Освен това съседите ще бъдат въвлечени във военни операции и ще започнат подобни звукови кавги "бабиан", че всеки филолог ще се радва, попълвайки багажа си с най-малко дузина нови неприлични думи.

* цивилизована форма на враждебност към съседите в цивилизованите страни :)

Специална позиция в провинцията се ползват от мъжете: младите хора, които не пият и в дългосрочен план успешни. Това е кой трябва да носи амулет - от любовна магия. Понякога попадам в "шапките" на обществото на дамите и чувам за всички момичешки усъвършенствания за привличане или запазване на благата на един мъж. Разбира се, това се прави тайно, под предлог: "Ще ви кажа, но не казвайте на никого". В крайна сметка всеки знае. И ако се случи "в провинцията", че съпругът е хвърлил някоя леля, а дори и с децата - това е всичко, което е любовна магия! Как би могло да бъде друго, той самият не можеше да изостави семейството и да гонят след друга пола. Не можех. Няма съзнание, което да обича / не обича - има само вкоренена вяра в намесата на тъмните сили. Между другото, след като прочетох, че жалкото заклинание прави един човек алкохолик: затова има толкова много пиячи - не се поддаде! Sopyus, но няма да обичам kikimor!

* Privorot на снимката :) Провинциални дами в курса ...

И какво в края на краищата? Безсъзнателното вярване в оцеляването на езичеството се допълва от неразрешими икономически и социални трудности. Помощта на властите, лекарите, социалните служби да чакат дълго време и хората отиват на цигани, графъри и т.н. Може би е по-добре да църква? Но с нея "съвет" вече се опита, така че, според общоприетото убеждение, баба - е по-надеждна.

PS: Не разбрах кой сложи щифта в ръцете ми и не се опита да разбере много. Противоречиво отношение към такива неща. Но настроението ме развали. Защо? ... Предполагам, че котката ми е по-дебела!

Share:
Comments