Патологична и физиологична жълтеница при новородени:

Жълтеницата при децата е често срещана. При 50% от бебетата в първите дни от живота се наблюдава промяна в обвивката на кожата.

Има няколко причини за пожълтяване. Същевременно физиологичният процес може да премине в патологичен процес и да доведе до развитие на усложнения.

Физиологична жълтеница

Среща се при деца по естествени причини, не е опасно за здравето на детето и не изисква терапевтично лечение.

Жълтеницата при новородени причинява следното:

1. Конфликт на Rh фактор в кръвта на майката и детето.

2. Несъответствие в кръвната група.

3. Преждевременно раждане.

Ако бебето се роди преди изтичането на мандата, това може да е причина за жълтеница. Причината е, че детето има специален кръвен състав. Когато бебето се ражда и започва да диша леко, състава на кръвта му се променя. В резултат цветът на кожата е оцветен в жълто.

Несъответствието в кръвната група е рядко. Но такъв "конфликт" може да доведе до развитие на физиологична жълтеница при новородени.

Ако Rh фактор на кръвта на майката и детето не съвпадат - това може да бъде причина за появата на icterus.

Промяната в цвета на кожата се дължи на факта, че организмът на бебето се опитва да обработи билирубина. Когато в кръвта има много билирубин, това води до жълтеникавост на кожата и протеините. Те придобиват особен лимонов цвят.

Важно: Ако бебето се диагностицира с физиологична жълтеница, това показва, че черният му дроб е претоварен.

симптоми

Физиологичният процес има редица характеристики, които ще му помогнат да го разграничим от патологичния:

• повишено ниво на билирубин в кръвта;

• бебето става жълто след 36 часа след раждането;

• жълтеникавост се наблюдава на лицето, гърдите и до зоната на пъпа;

• симптомите стават по-изразени на третия ден;

• Ако билирубинът е висок, той постепенно намалява.

Нивото на билирубин в кръвта се наблюдава при преминаване на тестовете. Лекарят контролира показателите, за да определи какво е свързано с това явление и какво го е причинило. Нивото на билирубин при здрави деца не надвишава 25 mmol / l.

Кожата на бебето веднага не става жълто. Бебето първоначално става мъхоумно и след покритието си придобива характерен жълт цвят.

Приблизително в същото време бялото на очите на бебето става жълто и трохата не изпитва дискомфорт. Той се държи активно, яде и спи добре.

С неонатална жълтеница краката, краката и дланите на бебето не са жълти. Кожните обвивки на тези места имат същата сянка.

Важно: Жълтеницата при новородени има различни последици, всичко зависи от причината за възникването му. Най-сериозното усложнение се счита за ядрена жълтеница.

Патологичен иктер при новородени

Има няколко причини, поради които се развива патологичен процес в тялото на детето:

1. Генетична патология на развитието.

2. Механична повреда, която бебето е получило по време на раждане.

3. Вирусна инфекция, която проникна в бебето преди или по време на раждане.

4. Болести на жлъчния тракт.

5. Тежка чернодробна патология.

Независимо да се определи защо детето е станало жълто е изключително трудно. Необходимо е детето да се покаже на специалист и да се извърши серия от тестове и изследвания.

Диагностиката включва:

• чернодробни тестове (кръвни тестове за билирубин, ALT и AST);

• ултразвук на черния дроб и далака;

• пълно изследване на бебето.

Жълтеницата при новородени причинява различни, евентуално, увреждане на каналите и нарушение на изтичането на жлъчката в резултат на травма - ултразвукът може да помогне за откриването на тази патология.

И също така е необходимо да се обърне внимание на съпътстващите симптоми, които възникват при детето на фона на промени в цвета на кожата.

Основни характеристики

Патологичният процес има специален характер на тока и се подозира, че нещо не е наред с бебето. Доказателство, че патологичният процес може да се появи в тялото на новородено, може да включва следните симптоми:

1. Жълтеницата се появява няколко часа след раждането на детето.

2. Хлапето се чувства лошо, той е палав, често крещи и плаче.

3. Детето е бавно, спи много, отказва храна.

4. Знаците на жълтеницата не изчезват няколко дни.

5. Урината на бебето е придобила странна тъмна сянка.

6. Листовете на детето нямат явен цвят.

7. Кожните покрития придобиват зелен нюанс.

8. В кръвта се наблюдава повишен билирубин.

9. Значително увеличение на размера на далака и черния дроб.

10. Ако жълтото докосне краката, краката, ръцете и дори дланите на бебето.

В първия ден след раждането детето спи много, може да откаже храна, но ако същото явление се наблюдава в следващите дни, плюс това, че кожата на бебето става жълта, заслужава да се уведоми лекар за това.

Ако детето е неспокойно, крясъци, не спи и отказва да яде за това, необходимо е също така да информирате лекаря.

Първите няколко дни за бебето ще бъдат наблюдавани, ако нивото на билирубина в кръвта му надхвърли 35 mmol / l - това показва патологичен процес в тялото на новороденото.

Патологичен иктер при новородени

Експерти смятат, че най-тежката последица от патологичната жълтеница е проникването на билирубин в мозъка. Така наречената ядрена жълтеница може да доведе до развитието на следните усложнения:

• забавяне на психическото и физическото развитие;

• тежко увреждане на централната нервна система (централна нервна система);

• нарушение слуха;

• смърт.

Други възможни усложнения:

• появата на конвулсивен синдром;

• липса на координация;

• Токсично отравяне и развитие на тежка интоксикация.

Физиологичната жълтеница при новородените практически няма ефект. Той преминава бързо и само при определени обстоятелства може да навреди на здравето на бебето.

Патологичният процес, дори с благоприятен резултат, повишава риска от развитие на рак на черния дроб, цироза и други патологии, свързани с работата на черния дроб и далака.

Често развитието на патологията при новороденото е показано чрез появата на припадъци или неволеви движения. Такова явление, при отсъствие на лечение, води до тежки увреждания на ЦНС и нарушена координация.

Важно: Ядрената жълтеница се развива бързо. Токсичното увреждане на мозъка води до нарушаване на организма. Тежката интоксикация може да доведе до смърт на бебето.

Лечение

При наличие на патологичен процес в тялото на детето лечението се основава на отстраняването на причината за възникването му. Лекарят поотделно разглежда случая и разработва програма за рехабилитация. Ако е необходимо, може би среща на съвета. Няколко лекари решават съдбата на детето, ако е необходимо, възможността за операция, кръвопреливане и други процедури.

Мама и бебе се поставят в болница и се лекуват там. Ако лечението на детето е в отдела за интензивно лечение, тогава той може да бъде без майка.

Физиологичното (неонаталното) желе има следната схема на лечение:

1. На детето се предписва глюкоза.

2. Препоръчително приемане на витамини.

3. Мама трябва да спазва определена диета.

4. Препоръчва се назначаването на фототерапия.

Ако една жена кърми, тя се препоръчва да следва диета. Струва си да се откажете от някои храни, които могат да доведат до храносмилателни проблеми в бебето.

Фототерапията е процедурата за облъчване на бебе с ултравиолетови лъчи. Детето се поставя в специална капсула, преди това се носи със специални очила, които предпазват очите от слънцето. В капсулата може да се съхранява троха за няколко дни.

Това е интересно: Жълтеницата в бебе може да се появи на фона на кърменето. Тя е напълно безвредна за здравето на детето. Тя преминава само по себе си или когато кърменето се заменя с изкуствена. В този случай жълтеникавата кожа може да продължи няколко месеца.

Патологичната жълтеница при новородени има тежки последици. Ето защо, ако кожата на детето промени цвета си, си струва да говорите за това с лекаря.

Лекарят ще вземе кръвта за анализ и ще остави бебето под наблюдение. Това е необходима мярка, защото дори и естествените процеси на гниене, които са довели до промяна в цвета на кожата, могат да отидат в патологичния процес.

За да предотвратите това, за няколко дни е полезно да наблюдавате билирубин в кръвта на бебето.

Share:
Comments