Възпаление на раменната става: причини и симптоми. методи за

Възпалението на раменната става или артрита е сериозно заболяване, при което пациентът развива дегенерация и дегенерация на ставния хрущял. При това състояние, засегнатото рамо постепенно губи функциите си.

Да разгледаме по-подробно симптомите на възпаление на раменната става и най-ефективните методи за лечение на това заболяване.

Причини за възпаление на раменната става

Повечето от артритите на раменната става се наблюдават при хора на възраст от 45 до 65 години. В този случай следните фактори предизвикват такова заболяване:

1. Тежко сурово охлаждане.

2. Прекомерно физическо натоварване на раменната става (особено повдигащи тежести).

3. Предишни наранявания на раменната става, което усложнява под формата на възпаление.

4. Усложнение след предишно остри вирусни заболявания (грип, ARVI и др.).

5. Алергична реакция.

6. Инфекция в отворената рана на рамото.

7. Недостатъчно активен начин на живот, довел до хипокинезия.

8. Износване на ставните тъкани.

9. Попадане в тялото на вредни гъбички или бактерии, които са понижили имунитета. В това състояние веществата, които трябва да се борят с опасните микроби, ще бъдат по-лоши "работа", така че хората ще станат по-податливи на различни заболявания, включително артрит.

10. Професионално занимание в спорта, при което човек непрекъснато претоварва рамото и го травмира.

11. Липса на полезни вещества в тялото.

12. Различните патологии на нервната система могат също да причинят възпаление на раменната става. Освен това нарушенията в централната нервна система могат да влошат гастроинтестиналните заболявания, жлезата в хормоналната система и да влошат работата на мъжката и женската репродуктивна система.

13. Туберкулозата, която не може да бъде лекувана, може да причини значителна вреда на човешката опорно-двигателна система.

14. Често приемане на алкохолни напитки.

15. Ухапването от насекоми в рамото и вкарването на отрова директно в ставната капсула.

16. Различни смущения в човешката ендокринна система.

17. Подагра.

18. Гонорея.

19. Генетично предразположение на пациента към развитието на артрит.

20. Периодът на менопаузата при жените също може да повлияе развитието на възпаление в ставите.

Симптоми, признаци и форми на възпаление на раменната става

Възпалението на раменната става има следните симптоми:

1. На първо място, човек ще почувства лека болка в областта на раменете. С течение на времето синдромът на болката ще стане ясно локализиран и остър. Болката също ще се увеличи след физическо натоварване на ръцете.

Характер боли: болка, стрелба, намушкване, изгаряне. В допълнение, понякога болката се простира не само до рамото, но и до врата, областта на раменете и до гърба.

2. Поява на изразен ставен оток.

3. Може да има леко зачервяване на засегнатата област на рамото.

4. Повишаване на телесната температура.

5. Слабост и болки в тялото.

6. Болест.

7. Нарушаване на координацията на раменното движение.

8. Усещане за стагнация в рамото.

9. Поява на характерна криза в рамото.

10. Трудност при вдигане на ръката. В същото време всеки ден сковаността в ставата ще се засили и особено се проявява сутрин.

11. Болката от болки може да възникне през нощта, за да се предотврати заспиването на човек. В този случай, такъв симптом ще бъде трудно да се отстрани с конвенционалните аналгетици.

12. Повишаване на общото благополучие на пациента.

Когато се появят първите признаци на артрит, лекарите препоръчват незабавно диагностициране и избор на лечението. Това е единственият начин да се защитите от развитието на опасни усложнения и преминаването на възпалението в хронична форма.

В допълнение към основните симптоми, артритът може да се прояви по различни начини в зависимост от стадия на заболяването. Има три степени на пренебрегване на артрита:

1. Първият етап се съпровожда от болка в ставите, която настъпва след физическо натоварване и напълно преминава в покой. Може да има и слабост в ръката и рамото.

2. Вторият етап се характеризира с появата на силен болков синдром и скръб в ръката. Движенията се запазват.

3. Третият етап е съпроводен от много остра болка и разрушаване на рамото. Човек в това състояние е трудно да се движи ръка. Хрущялите на рамото му са непоправимо деформирани.

В зависимост от причината за развитието на артрита, разграничават два от неговите сортове: остри и хронични.

Острата форма на възпаление обикновено се развива поради инфекция. Има силна симптоматика и бързо развитие на уврежданията.

Може да възникне хронична форма на артрит поради травма или метаболитни нарушения. В това състояние на лицето от време на време ще бъде измъчван от избухвания на болка.

Най-опасното се счита за хронична форма на възпаление, тъй като може да причини деформация на хрущяла и атрофия на ставата, особено ако лицето не започне лечение навреме.

Общият ход на артрита зависи до голяма степен от разнообразието му.

Има четири отделни подвида на артрита:

1. Ревматоиден артрит. Като правило, той има хроничен ход и се развива при хора с генетично предразположение към възпаление на ставите.

С тази форма на артрит, пациентът е силно засегнат от хрущялната тъкан на ставата, развивайки своята деформация и загуба на подвижност. В допълнение към тези признаци, човек може да страда от болка по време на палпация на рамото, замайване и подуване на ставата.

2. Ревматоидният артрит се проявява като усложнение от ревматизъм. Тя се характеризира с повишаване на левкоцитите в кръвта на пациента (ясен признак на възпаление), подуване на ставата и голяма скованост на ръката.

3. Инфекциозният артрит причинява инфекция, която се развива в храносмилателния тракт или в пикочо-половата система на човек. В този случай заболяването започва да се проявява след две седмици след поглъщането.

Симптомите на този тип артрит ще бъдат треска, болка в ставите и подуване.

4. Посттравматичната форма на артрит възниква като усложнение от предишни болки и натъртвания. В този случай такова заболяване може да се развие в продължение на години, причинявайки първо скръб в ставата, а след това и подпухналост и болка.

Възпаление на раменната става: методи на лечение

Лечението на рак на артрита включва такива видове терапии:

• лечение медикаментами;

• физиотерапевтическое лечение;

• Хирургично лечение.

Лекарствената терапия предполага назначаването на такива групи лекарства:

1. Нестероидни противовъзпалителни средства. Те са необходими на пациента да потисне възпалението и да намали болката. Обикновено за тази цел такива лекарства се предписват:

• Мелоксикам;

• Нимесулид;

• кетопрофен;

• Диклофенак (за локално приложение).

2. Аналгетиците са необходими от човек за премахване на болката, която причинява артрит. Обикновено за тази цел:

• Парацетамол в таблетках;

• кодеин;

• Analgin.

3. Мази и крем за локално приложение са необходими за облекчаване на възпалението и частично болка. В допълнение, те ще подобрят ефекта на пероралните медикаменти. Най-добрите лекарства от тази ориентация са:

• Диклофенак гел;

• Fastum гел;

• Потопете Relif.

Тези лекарства трябва да се прилагат върху засегнатото рамо 3-4 пъти на ден.

4. Глюкокортикостероидите са лекарства, които ще помогнат да се възстанови предишната мобилност на засегнатата става, да се премахнат възпаленията и болката. Те се нуждаят от директен удар в болезненото рамо.

5. Хондропротектори. Те ще помогнат за забавяне на процеса на унищожаване на заболяването и възстановяване на вече увредените тъкани. Те трябва да бъдат избрани от лекуващия лекар в зависимост от тежестта и пренебрегването на болестта във всеки отделен случай.

Важно е да знаете, че не можете сами да предписвате никакви лекарства, тъй като те могат да причинят сериозни усложнения в състоянието. Можете да приемате само онези лекарства, които предписва Вашият лекар.

Възпаление на раменната става: характеристики на лечението

След лекарствена терапия се предписва физиотерапия. Той предвижда следните процедури:

1. Електрофореза;

2. Магнитотерапия;

3. терапевтичен масаж;

4. терапевтична гимнастика;

5. Фонофорез.

Физиотерапевтичното лечение има за цел да облекчи болката и възпалението, както и да подобри кръвообращението.

Хирургичното лечение се извършва в случаите, когато пациентът е започнал възпаление на ставата, тежката му деформация и загуба на подвижност. Използва се методът на ендопротезиране или заместване на костта с изкуствен имплант.

Рехабилитационният период след такава операция е доста дълъг (от два до четири месеца). Благодарение на съвременните техники, пациентът след пълно възстановяване може да възвърне подвижността на ставата и да се отърве от болката.

Share:
Comments