Основна температура по време на бременност и планиране

Методът на базалната температура (BT) е един от начините за проследяване на дните на плодовитост, които се считат за най-благоприятни за зачеването. Много жени, при планиране на бременност, се използват успешно. Той също така се интересува от факта, че той може да определи наличието на овулация или нейното отсъствие, да оцени работата на яйчниците, да предложи евентуална бременност след няколко дни след овулацията и да следва развитието си през първите 12-14 седмици.

Какво е основната температура

Базал се отнася до температура, която се измерва с термометър орално, вагинално или най-често ректално (в ректума) в покой след нощно сънче. По време на менструалния цикъл, телесната температура под влияние на определени хормони, промени.

В първата фаза на цикъла (фоликуларна), от момента на края на менструацията и преди началото на овулацията доминират хормоните в тялото. През този период яйцето узрява. Средната базална температура на първата фаза е в диапазона 36-36,5 ° С. И продължителността му зависи от времето на зреене на яйцето. Някой може да узрее 10 дни, докато други имат 20.

Един ден преди времето на овулация, стойността на BT за един ден се понижава с 0,2-0,3 С. И по време на самото овулация, когато узрялото яйце напусне фоликула и тялото получава голямо количество хормон прогестерон, БТ за един или два дни трябва да скочи от 0.4-0.6С, да достигне 37.0-37.2C и да поддържа в рамките на тези граници цялата лутеална фаза.

По време на периода на овулация, преобладаващата роля на хормоните (естрогените отстъпват на прогестерона). Най-успешният период за зачеване е 3-4 дни преди началото на овулацията (жизнеспособност на сперматозоидите) и 12-24 часа след овулацията. Ако през този период няма яйцеклетка със сперматозоиди, тя умира.

Втората, лутеална фаза, под влиянието на хормона прогестерон. Той се произвежда от жълтото тяло, което се появява на мястото на изгорелия фоликул. Лутеалната фаза трае от 12 дни до 16. BT през цялата фаза се поддържа над 37.0 ° С и ако бременността не се появи, един или два преди началото на менструацията намалява с 0.2-0.3 ° С. По време на менструацията, неоплоденото яйце се изхвърля от тялото заедно с ендометриален слой, който вече не е необходим в този цикъл.

Смята се, че нормалната разлика между средната стойност на двете фази на менструалния цикъл трябва да бъде най-малко 0,4 ° С.

Колко правилно е да се измери основната температура

Базовата температура в съответствие с правилата се измерва в сутрин, в същото време (отклонение от 20-30 минути се допуска), да не излизат от леглото, избягвайки внезапни движения. Ето защо, за да се подготви термометър - да го разклати и да го сложи близо до леглото, е необходимо от вечерта.

Ако сте избрали някакъв метод за измерване на базовата температура, например, ректално, трябва да се следва целия цикъл. Термометърът се задържа за 5-7 минути. По-добре е да започнете да измервате температурата от шестия ден след първия ден на менструацията.

Данните могат да бъдат записани на лист, а след това, свързвайки точките заедно, получавате графика. Или да провеждате графики в интернет. За това има специални програми, които са удобни за използване. Най-трудното нещо, което трябва да направите, е правилното измерване на BT и записването на индикаторите в електронна таблица. След това, самата програма ще изчисли времето, когато е имало овулация (ако е била), изчертайте графика, изчислете температурната разлика между двете фази.

Ако трябва да излезете от леглото през нощта, BT трябва да се измери след 5-6 часа. В противен случай индикаторите ще бъдат неинформиращи и на този ден не можете да ги вземете под внимание. Също така, не вземайте предвид дните, когато сте болни, и телесната ви температура е била увеличена.

Би било много по-лесно, ако е възможно да се измери просто телесната температура, а не основната. Трудността е, че температурата на тялото през деня може да варира от стрес, студ, топлина, физическо натоварване и т.н. Ето защо е много трудно да се улови период, в който температурата на тялото би била информативна. Следователно, е решено да се измери основната температура - след 5-6 часа сън в състояние на покой.

Основна температура по време на бременност

Както вече беше споменато по-горе, най-благоприятният период за зачеване е няколко дни преди и един ден след овулацията. Ако е настъпила бременност, жълтото тяло ще произвежда прогестерон до 12-14 седмици. Базовата температура през цялото това време ще остане над 37 ° С, няма да има капка преди менструационните дни.

Някои жени, в началото на бременността, спрат да измерват BT. Това не се препоръчва, защото BT в този период е много информативен и ви позволява да наблюдавате бременността.

При настъпване на бременност, БТ се поддържа над 37 ° С, допустимото отклонение е 0,1-0,3 ° C. Ако през първите 12-14 седмици стойностите на BT спаднат под нормата за няколко последователни дни, вероятно е ембрионът да бъде застрашен. Вероятно е налице прогестеронова недостатъчност. Необходимо е незабавно да се консултирате с лекар, за да предприемете необходимите мерки. Няма да е излишно да се изследва на ултразвуковия апарат.

Ако BT се е повишил над 38 ° C, това също не е добро. Може да се говори за наличието на инфекция или за появата на възпалителни процеси. Въз основа на еднократното намаляване или увеличаване на БТ не трябва да се правят изводи; може да са имали грешки при измерването му или да са повлияни от значението на външни фактори - стрес, общото състояние на тялото и т.н.

След 12-14 седмици базовата температура не може да бъде измерена. показателите не са информативни, защото по това време хормоналната среда на бременната жена се променя. Прогестеронът започва да продуцира зряла плацента и жълтото тяло се отдръпва на фона.

Основна диаграма на температурата за бременност

Ако запишете базова температурна стойност на хартия или провеждате график в интернет, можете да обърнете внимание на някои признаци, които сигнализират, че е настъпила бременност:

- за 5-10 дни (обикновено 7) след овулацията, BT за един ден намалява с 0.3-0.5C. Появява се, както се казва, имплантация на запад. По това време ембрионът първо се опитва да инфилтрира ендометриума на матката, т.е. намери място и се успокои. Често през този период жените наблюдават леко кървене в рамките на 1-2 дни, наречено имплантация. Понякога е по-скоро като смазка от крем или светлокафяв цвят;

- температурата на втората фаза има тенденция към знак над 37 ° С;

- преди предполагаемите критични дни базовата температура не пада, а се повишава с 0,2-0,3 ° C, като графиката се откроява като трета фаза;

- Критичните дни не са достигнати навреме, BT продължава да се държи на високо ниво повече от 16 дни след овулацията. Можете да направите първия тест и да видите резултата. Вероятно ще покаже две ленти.

Не се разстройвайте, ако графикът ви не прилича на класическа бременна. Има графики, на които е невъзможно да се идентифицират признаците на бременност, но все пак тя е дошла.

Повишена или понижена базална температура

Идеалният BT график трябва да изглежда като летяща птица с разперени крила. Температурната разлика между двете части трябва да бъде поне 0,4 С. Понякога има отклонения от идеала, които могат да говорят за определени проблеми в тялото на една жена.

Ако показанията на втората фаза на цикъла са нормални и стойностите на първата фаза са по-високи от нормалните, това показва естрогенен дефицит. И ако е значително по-ниска от нормата, а напротив, за излишък от естрогени. Това е една от причините за безплодието. Само в първия случай се говори за тънък ендометриум, а във втория - за съществуването на фоликуларни кисти.

Ако параметрите на първата фаза са нормални и стойностите на втората фаза са под нормалното, това показва липса на прогестерон (хормон на бременността). В този случай може да възникне бременност, но не се задържайте. Ето защо, за да коригирате ситуацията, предписвайте лекарства, съдържащи прогестерон, които трябва да се вземат стриктно под наблюдението на лекар.

Ако и двете фази на цикъла са над или под нормалното, но има разлика най-малко 0,4 ° С между средните температури, в този случай няма патологии и отклонения в здравето. Така се проявява индивидуалната особеност на организма.

Въпреки че методът за измерване на БТ е прост и достъпен за определяне на бременността или диагностициране на здравето, той не трябва да бъде единственият фактор за диагнозата. Следователно, тя трябва да се комбинира с други методи. Например, за да се определи овулацията, можете допълнително да използвате тест ленти или ултразвуково наблюдение, да потвърдите кръвоснабдяването на кръвта за HCG или теста и да диагностицирате аномалии в здравето, за да вземете предвид данните от лабораторните изследвания.

Коментари

Диана 03/27/2016 Имах треска в продължение на 3 седмици от бременността, бях ужасно уплашена, дръпнах се до лекар. Но тя ме успокои, каза, че през този период се е случило, че е предписал ултразвук и наистина беше добре! Оксана 03/27/2016 По-добре е, разбира се, да измервате едно и също! Познатият беше бременна и не измерваше температурата, а после се оказа. че бременността й замръзна, одраска. А когато измерваше температурата, веднага щеше да се забележи и можеше да направи нещо ... Юлия 03/27/2016 И аз се чудя, може ли базалният температурен скок от външни фактори? Е, например, лежах под одеяло, една мярка - една температура, отворената измерена - друга? Мога ли просто да напусна този бизнес? Опитвайки се поне няма да ... Маруся 03/27/2016 И благодарение на измерването на базовата температура забременях! Вярно е, че не можах веднага да разбера какво е ... Температурата скочи и аз започнах да се тревожа още повече))) И защо по време на бременността постоянно се измерва? Инна 03/27/2016 Благодарим ви за статията! Току-що четях, че с помощта на базова температура можете да разберете, когато се случва овулацията. Но не знаех как да го измервам правилно и по принцип какво трябва да бъде! Нито мога да зачакам и това е много важен момент за мен.
Share:
Comments