Обривът при дете - на лицето, корема, гърба, лицето, ръцете

Рядката майка няма да се разстрои при вида на различни туберкули, пустули или пъпки по деликатната кожа на бебето. Какво може да бъде, дали е опасно за детето какво да прави с него - това са най-неотложните проблеми в тези случаи.

Какво представлява обрив?

Обрив при детето - елементите, които се появяват на кожата или лигавиците поради някакви патологични промени в състоянието на тялото. Те се различават по структура, външен вид, цвят.

Към основните елементи са включени:

- папула (нодула) - туберкулоза, няма кухина, диаметърът е от 1-3 мм до 1-3 см; той се изследва;

- блистер - прашник, елементарен, розов, сърбящ;

- флакон - има кухина и капачка, размер - до 0,5 см, се пълни със серусно съдържание и при размер над 0,5 см се нарича пикочен мехур;

- абсцес (пустула) - кухината на елемента е изпълнена с гнойно съдържание;

- петно ​​- локално обезцветяване на горния слой на епидермиса;

- розола - петно ​​с диаметър 1-5 мм, бледо розово или червено;

- кръвоизлив - кървене в кожата под формата на петна или точки;

Вторичните елементи на обривата са атрофия, белези, пукнатини, абразия, ерозия, люспи, язва и др.

Обрив при дете със и без температура

Има няколко групи причини за обриви по кожата и лигавиците:

- нарушение на правилата за лична хигиена;

- алергична реакция към различни фактори провокатори;

- заболявания на кръвта, съдовете;

- инфекциозни заболявания;

- паразитни заболявания.

С нарастването на температурата се появяват инфекциозни заболявания. Възможни съпътстващи симптоми - студени тръпки, гадене, кашлица, студени тръпки, липса на апетит, повръщане и др.

Без признаци на висока температура, патологичните елементи обикновено се появяват в различни ситуации:

- ухапвания от насекоми;

- хеморагичен обрив;

- потница, пеленочный дерматит;

- везикулопустулёз;

- алергична реакция (на слънчева светлина, храна, наркотици) и др.

Обрив върху тялото (цялото тяло) на детето

Обривът в бебето показва неизправност в тялото, намаляване на имунитета, развитие на заболяване. Локализирането на елементи върху някоя част от багажника е рядко, често се разлива върху цялото тяло.

Възможни причини за обрив по тялото на дете

Познаването на основните причини за неприязънта позволява на родителите да останат спокойни, без да падат в празна паника, докато докторът не изясни ситуацията и предпише лечение.

1. Болести на кожата. Бебетата често имат потене поради излишна топлина или неспазване на хигиенните стандарти. Показва се от малки червеникави пъпки с възможни пустули в средата.

Тук можете да назовете и хапете насекоми, бълхи и комари. Тя често е розово или червеникаво петна.

2. Алергична реакция. Възникна, когато има нарушения в организацията на храненето на бебето, контакт с провокатори - прах, надолу, цветен прашец, детергенти, бельо. Гърдите представляват червеникави петна с неправилна форма, придружени от сърбеж, летаргия или възбуда.

3. Инфекциозни заболявания:

- варицела (варицела варицела) - малки петна се превръщат в мехурчета с течност, след 2 дни те образуват корички;

- Рубела - малки петна с бледорозов цвят, непосредствено съседни една до друга;

- розола - появява се лек розов обрив след двудневна жега;

- червена треска - дребна обрив, преминава през 1-1,5 седмици, болестта е придружена от висока температура, ангина;

- морбили - елементите изглеждат ярки и големи, други симптоми - кашлица, треска, хрема и болка в очите.

Методи за лечение на обрив по тялото при дете

Общото правило: Преди да инспектирате лекаря, не трябва да смазвате елементите със зелени и други бои - това ще направи диагнозата трудна.

1. Няма по-добро против изпотяване, отколкото чистота и спазване на правилата за хигиена. За да се предотврати захапването, детето не бива да се допуска на места, където може да настъпи контакт с насекоми. За да премахнете сърбеж, лекарят може да препоръча специални мехлеми.

2. За да се премахнат алергичните обриви, е необходимо да се наблюдава храната и да се премахнат провокиращите фактори. Можете да дадете крем, активиран въглен. За да се намали сърбежа, лекарят препоръчва фенестил-гел, овлажняващи кремове.

3. Различни заболявания съответстват на разнообразни назначения, така че определено трябва да се консултирате с лекар. Варицела се третира чрез смазване на мехурчетата със зелено. За да се премахнат изсушените корички, това е невъзможно, те трябва да паднат, че няма цикатри.

Срещу рубеола детето получава инокулация преди тази година.

Обработката на розоля не изисква особено, премахване на симптомите - треска.

Скарлатина е доста сериозно заболяване, детето е хоспитализирано за лечение.

При морбили детето също лежи в болницата, тъй като са възможни усложнения до менингоенцефалит.

Изригва по лицето на детето

Появата на обрив по лицето най-често означава възможни проблеми с бъбреците, червата, панкреаса, бъбреците. Във всеки случай е необходима консултация с най-малко педиатър и той, ако е необходимо, ще се обърне към специализиран специалист.

Възможни причини за обрив по лицето на детето

При новородени трохи могат да възникнат обриви по лицето поради небалансирано хранене на майката по време на бременност. В детската възраст се появява разсейване на червени петна по бузите поради същата причина: медицинската сестра включва хранителните продукти, които причиняват такава реакция в диетата.

Също така, обрив на лицето може да се дължи на големи колебания в температурата на въздуха, инфекциозно заболяване. Причината е често алергии, патологии на автономната нервна система.

Методи за лечение на обрив по лицето на дете

Основната препоръка за родителите е да потърсят медицинска помощ от лекар, тъй като началото на лечението трябва да се извърши, като се премахне причината, която провокира болестта.

1. Еритема токсичен (при кърмачетата по време на новородения период) - плътни пъпки от червеникав цвят с мехурчета в центъра. Той преминава без следа 3-4 дни по-късно.

2. Алергия - се появява на бузите с червени петна, пилинг и незначителна кондензация. Ако изключите забранените ястия от менюто, бузите се връщат към нормалното.

3. Акнето новородени изглежда като яркочервени пъпки с пустули в средата. Обривът се проявява не по-късно от 2 месеца след раждането.

4. Ухапвания от насекоми приличат на розови петна, ако няма алергия, те са безопасни.

Лекарят може да препоръча гел за облекчаване на сърбежа със силно зачервяване - антихистамин.

Изригва на гърба на дете

На гърба на детето понякога има обрив - червени петна, папули, мехури, понякога придружени от тежък сърбеж. Самостоятелното лечение не може да се направи, трябва да посетите педиатър и да се консултирате с него.

Възможни причини за обрив на гърба на дете

Честата причина е изпотяване, в което на гърба се появяват малки петна от розов или червеникав оттенък.

Алергиите се провокират не само от храна, но и от лекарства, облекло или спално бельо, прахове за миене и други детергенти.

Друга група причини, които причиняват обилен обрив на гърба и на тялото са инфекциозни заболявания. Някои от тези заболявания са опасни - скарлатина, морбили и т.н.

Методи за лечение на обрив на гърба на дете

Изпотяване се лекува с елементарна хигиена на детето. Можете да използвате специален талк.

При алергична реакция лекарят предписва антихистамини и хипоалергенен живот (всички възможни фактори са изключени от провокаторите).

Когато избухнат гнойни везикули, те трябва да бъдат третирани със зеленина. За да се предотврати повторната инфекция, здравата кожа около пъпките се третира с алкохол. Не може да се извършва независимо лечение на инфекциозни заболявания. Необходимо е да посетите лекар, да се срещнете и да го изпълнявате внимателно.

Обрив на корема на дете

Разнообразието от видове обриви на корема на родителите, може би, не помня. При първото появяване дори на единични елементи е необходимо да се обърне към педиатъра, че професионалистът е диагностициран.

Възможни причини за обрив в стомаха на детето

Една от често срещаните причини за обриви на стомаха на троха е алергия.

В прекомерно отопляема стая топлината на облеченото дете отвежда изпотяване, което причинява тампон. Тези розови формации могат да се появяват на различни места на тялото на бебето, но често се засяга корема.

Проклятието може да бъде причинено и от кръвно заболяване, инфекциозно заболяване. Ако малки червени петна се превръщат в мехурчета с течност, тогава най-вероятно е варицела. А концентрацията на яркочервен обрив в долната част на корема може да означава скарлатина. Появата на двоен обрив около пъпа показва краста.

Има много причини, само специалист може да постави правилна диагноза. След като говорите с педиатър, струва си да се консултирате с детски лекар по детски болести.

Методи за лечение на обрив на корема на дете

Алергичният обрив се лекува с антихистамини, предписани от педиатър.

Лечението на краста е дълго и изисква педантичност. Болестта е много заразна, защото детето трябва да бъде изолирано. Нещата, прането трябва да се вари, да се гладене с много горещо желязо. Лекарят обикновено предписва сярна маз, за ​​да се бори с паразитите, причиняващи обрива, като по-мек вариант се предлага цинк.

Когато потенето спомага за внимателно спазване на личната хигиена, спазването на изискванията за облекло (съответствие с температурата на околната среда и сезона, чистотата, вида на тъканта). Помогнете да се отървете от въздушните бани, обрисувани, и навреме да потънете, къпете се.

Лечението за инфекциозни заболявания трябва да назначи само лекар, което е насочено към премахване на причината за заболяването, след елиминирането му обривът също изчезва като симптом.

Обрив на краката на дете

Обривът на краката е много неприятно за бебето, защото често е придружен от тежък сърбеж. Скръбта се държи неспокойно, сърбежи, нервна. Това е изпълнено с разширяване на зоната на обрив, вторична инфекция, инфекция.

Струва си да разсейвате бебето преди пристигането на педиатър - прочетете приказка, помощник, гледайте карикатура.

Възможни причини за обрив по краката на детето

Ако обривът на краката е придружен от треска, кашлица, летаргия, главоболие, възпалено гърло и загуба на апетит, това е инфекциозно заболяване.

При обриви на краката, вътрешната повърхност на бедрото, особено ако пъпките се движат по двойки и са свързани помежду си, лезията ще бъде диагностицирана с апетит.

След контакт с алергени, тяхното вдишване или абсорбция с храна е възможно появата на алергичен обрив. Същата реакция може да причини ухапвания от комари или други насекоми.

Поради много чувствителната кожа, бебетата имат треска, пърхот за пелени.

Методи за лечение на обрив по краката на детето

Изтичанията, причинени от изпотяване, лесно се елиминират при стриктно спазване на хигиенните правила. За разходка е необходимо да излезете с бебето, обличайки го за времето. Имаме нужда от навременна смяна на пелени, пелени.

Когато се премахват причините за инфекциозни и вирусни заболявания, има и обрив, така че не се самолекувайте, но ясно следвайте назначенията на лекаря. Важно: не можете да отваряте мехурчетата и ако се взривят, те се третират с антисептик (алкохолен разтвор).

Обрив в ръцете на детето

Най-често отворените очи са дланите, лактите на бебето, така че родителите могат да забележат първите сигнали за опасност върху тях.

Възможни причини за обрив в бебешките ръце

Възможни са изригвания поради алергични реакции, атопичен дерматит. Обикновено това са малки мехурчета, те се разпадат и образуват корички. Понякога това са много тежки сухи обриви.

При паразитни и вирусни инфекции, обривът се разпространява в цялото тяло, с редки изключения. Такъв пример е болест, причинена от вируса на Coxsackie.

Ако детето рядко мие ръцете си, замърсяването причинява появата на пъпки върху тях. Специфичен случай - проблеми, дължащи се на стрес. В ръцете му може да се появи бебе с много пенливост, което е много сърбящо.

Методи за лечение на обрив в ръцете на дете

Лечението на обрив по ръцете е насочено към облекчаване или елиминиране на симптомите, предизвикани от самия обрив - сърбеж, локално възпаление на кожата. Вторият аспект е лечението на болестта, която причинява обрив.

Списъкът с най-честите предписания е антихистамини, различни кремове или гелове с мехлеми (с антибиотици, хормони и т.н.), таблетки, инжекции. Сред тях - противогъбични, антибактериални, антивирусни лекарства за поддържане на имунитета на децата.

Обърнете внимание на гордостта на детето

Обривът на детето на бебето се случва често и гъсто. Това не е непременно знак за сериозно заболяване. Вероятно това е просто неспазване на хигиената и принципите на рационалното хранене.

Възможни причини за обрив на гордостта на детето

Сред причините за обриви върху петите на бебето често се появяват:

- мокри памперси;

- прегряване поради излишна топлина (изпотяване);

- дерматит на пелена;

- липса на хигиена;

- алергична реакция или диатеза;

- хеморагичен обрив (с хеморагичен васкулит).

Методи за лечение на обрив върху гордостта на детето

Чрез адаптиране на храненето на бебето, осигуряване на чисти дрехи и пелени, стриктното спазване на хигиенните правила може да се отърве от обриви на трохи в повечето случаи.

По други причини, лекарят трябва да предпише лечение, след като определи диагнозата. Задачата на родителите е да осигурят на детето максимален комфорт и да спазва всички препоръки на лекаря.

Share:
Comments