Незаменимо прасково масло

Малцина знаят, че етеричните масла са отлични съюзници в решаването на много проблеми. Те са били признати за много ценно лекарство в древни времена. И днес те също са често срещани в козметологията, най-важното е да знаете как да ги избирате и как да ги третирате.

Праскова масло от гледна точка на медицината

Етеричното масло от праскова се отнася до леки и хипоалергенни масла. Той се абсорбира напълно от кожата и е подходящ за ежедневна употреба. Прасковото масло комбинира редица полезни свойства: овлажняващ, тонизиращ, хранещ, противовъзпалителен и обновяващ ефект, ефект на подмладяване.

Суровините за праскова са костите на зрели плодове. Маслото от праскова може да бъде безцветно или да има светло жълт цвят. Тя се характеризира с лек и почти незабележим вкус и аромат, много отдалечен наподобяващ миризмата на праскова.

Специално внимание трябва да се обърне на балансирания състав на праскова масло. Той е богат на витамини РР, А, Е, В, аскорбинова киселина и такива полезни киселини като олеинова и линоленова. В допълнение към тях маслото съдържа каротеноиди, токофероли и минерали.

Благодарение на нежния си ефект върху кожата, прасковото масло може да се прилага самостоятелно или в комбинация с различни масла. В последния случай компонентите се смесват както следва: 1 до 2 супени лъжици прасковено масло се добавят 1-2 капки от друго етерично масло.

Използване на праскова масло в грижи за себе си

Прасковото масло се използва активно в козметологията. Тя напълно се доказа в следните процедури:

- Масаж срещу целулита. В този случай прасковото масло ефективно възстановява еластичността на кожата, което я прави гъвкава и кадифена. Тя е приветствана като самостоятелно приложение и в комбинация с различни масла, например грейпфрут и портокал.

- Грижи за тънката кожа на устните и клепачите. Перфектно премахва бръчките и премахва възпалителните процеси на клепачите, а също така премахва лющенето на устните и помага за заздравяването на малки пукнатини. Нанесете прасково масло под формата на 15-минутни приложения върху клепачите или просто можете да смажете клепачите и устните. Добавянето на масло от жожоба или розово масло значително ще повиши ефективността на процедурата.

- Подхранваща грижа за косата. Маслото от праскова връща блясък на косата, бори се с крехка и суха коса.

- Грижа за крехките нокти. В този случай маслото действа като укрепващ компонент. Маслото от праскова се нанася сутрин и вечер, най-добре 20 минути преди нанасянето на лак. Добър резултат е смесването на праскова масло с евкалипт и лимоново масло.

- Грижи се за уморена и пламна кожа. В областта на кожата приложението се прилага в продължение на 20-30 минути. Препоръчително е да добавите прасковено масло с розово или неролиново масло.

- Грижи за изгорената област на кожата. Прасковото масло отлично премахва болката, предотвратява образуването на белези и ускорява затягането на рани.

- Грижи за възпалената кожа. Маслото от праскова забележително облекчава сърбежа, елиминира възпалението и прави кожата по-лека.

Share:
Comments