Нещо бяло в устата? как да се грижим за млечните жлези в

Те хранеха бебето, той е щастлив, но има малки бели "петна" в устата му? Най-често мумиите смятат белезникави следи за остатъци от храна, така че не се притеснявайте за това.

В крайна сметка бебето се хранва през първите месеци на живота си основно с майчиното мляко, така че защо да не остане в устата му в неговите следи. Въпреки това, "млечната храна" и бялото покритие в устата са свързани единствено с приликата на имената - млечница, а не остатъците от мляко, а колонии от дрожди като Candida гъбички.

Външната прилика на плаката с капчици мляко в устата на бебето и упоритостта на това явление водят до объркване на мама, а неспокойно поведение на детето по време на хранене го кара да се обърне към педиатър. Диагнозата, която лекарят ще поставя, е кандидоза стоматит, в обща реч - млечница.

Бебето става неспокойно, капризно без причина, може да откаже гърдата или бутилката, докато се храни, докато остава гладен, което ще предизвика допълнителен плач. Процесът на кърмене причинява болезнени чувства, така че понякога детето дори не се опитва да вземе гърди. Ако не се намесите в процеса на заболяването, малките плаки ще започнат да растат, ще се появи белезникав филм или дори платна, подобна на вила.

Разграничителни свойства на млечните жлези от нормални млечни остатъци или млечна смес върху устната лигавица

- белезникавите петна (плаки) се появяват не само на венците или небето на детето, но и на вътрешната страна на бузите

- плаката не може да бъде отстранена със салфетка или памучен тампон, а ако постигнете това, след премахване на белезникавост ще има възпалени червеникави петна

- бебето губи апетит, яде слабо, често плаче, докато яде

- сънят на детето става неспокоен, плачът не може да бъде успокоен от храна или болест на движението

Причините за млечните жлези в устата при дете

Всяка майка трябва да знае, че гъбичките Candida-like candida съществуват независимо от нас във всеки организъм, включително и тялото на новороденото. Техните малки колонии съществуват през цялото време на лигавиците и поради факта, че заболяването не напредва, дължим нашата имунна система, добре развита микрофлора.

Той не позволява гъбичките да се размножават на кожата ни, но кърмачетата нямат такава силна имунна защита, така че при неблагоприятни условия, млечната жлеза се развива много бързо, улавяйки по-големи области, предизвиквайки дразнене и сълзи в детето.

Липсата на доброкачествена микрофлора в бебето води до бърза прогресия на заболяването и "да" нахлуем детето може дори от най-любящия човек чрез целувка или докосване на дланите.

Една от причините за млечница при дете е наличието на млечница в майката, която предава болестта при хранене или грижа за новороденото. Забелязването на признаци на кандидоза е възможно още в първите дни от живота на детето, като белезникава нападение там и след това ще се появи на вътрешната лигавица устата.

В родилните болнични стаи температурата е удобна за майките, но горещият и сух въздух в помещението може да предизвика разрастване на колонии от кандида. Ако бебето плаче, ако има малък ринит, който причинява активно дишане в устата - лигавицата на устата на новороденото бързо изсъхва.

Това служи като отлично поле за поникване на гъбички от Candida, за да се намали възможността за развитие на болестта, е необходимо да се поддържа влажност от най-малко 40-60% в помещението, където е детето. Не позволявайте често плач на детето, така че устата постоянно да има слюнка, вещества, които потискат растежа на гъбички.

Допълнителни причини за млечните жлези в устата

Съществуват съпътстващи причини, които могат да дадат тласък на развитието на млечните жлези - това е недостатъчно развитие на лигавицата на устната кухина на детето, рани или пукнатини в ъглите на устата, патологична честа регрегитация, лечение с антибиотици или други силни медикаменти. Всички лекарства, които по някакъв начин отслабват имунитета на бебета, допринасят за развитието на млечница и това трябва да се има предвид при предписване на лечение на новородени.

В допълнение, децата с преждевременно родени деца преди раждането, децата на изкуствено хранене и отново причината за недостатъчно развития имунитет на децата страдат от кандидоза по-често. Преждевременните бебета са по-склонни да страдат от заболяването, отколкото децата, които са пълни преди раждането им, а преждевременните бебета са по-склонни да се разболеят от млекопреработвателите. Децата на изкуствено хранене по същата причина имат по-голяма вероятност да се разболеят от млечните жлези, отколкото децата, кърмени от майките, дори когато майката е очевидно болна от кандидоза. Едновременно със стимулирането на заболяването на майките се дава положителна микрофлора, която не позволява на детето да навлезе в активната фаза.

Ако вземете предвид бързото развитие на детето, причините за млечните жлези може да са зъби, феноменът на дисбиозата, тежката студ с блокирани синуси; неспазване на специалните правила за хигиена на майката (лечение на млечните жлези), кипящи бутилки за мляко, миещи играчки, които детето приема в устата си и други неща. Доста често провокаторът на развитието на млечни продукти е подсладена вода или млечна формула, тъй като гъбите активно се развиват в сладка среда.

Опасност от млечница в устата за развитие на детето

Белезникаво покритие в устата на дете с млечница прикрива по-сериозна опасност - тлъста груба лигавица, която може да кърви. Проникването на инфекция в такива пукнатини е напълно възможно и след това ще е необходимо да се лекуват не само млечница, но и по-сериозни заболявания. Ако мощта се пренебрегне, тогава цялата устна кухина на бебето е покрита с дебел филм, преминаващ в гърлото. Гъбичките и дори устните започват да кървят, а детето не може да прави засмукващи движения, постоянно подскача и вика, което провокира по-нататъшното развитие на болестта.

Прост начин за лечение на млечница в устата на дете

Някои педиатри са сигурни, че не са необходими специални условия за лечение на млечница при новородени, достатъчно е да се поддържа удобна температура в къщата и да не се даде на детето много плач. Влажността винаги трябва да е в рамките на нормалния диапазон, но не трябва да надвишава прага на "образуване" на мухъл, т.е. 75-76%.

Детето трябва да има чиста назална дишане, в съня си бебето трябва да диша гърлото, а не уста, така че мукозната уста да не изсъхне. За лечение на млечница е достатъчно липсата на пукнатини в устата, сухота, и това само по себе си ще доведе до прекратяване на растежа на гъбични колонии, белезникава плака ще изчезне. Не веднага, но достатъчно бързо всичко ще се върне към нормалното.

Разбира се, има един значителен нюанс, който педиатрите трябва да обмислят - имунната система на детето трябва да е достатъчно силна, в противен случай не може да се премахне противогъбичната терапия.

Лекарствено лечение на кандидозен стоматит

На първо място, не се паникьосвайте, мъркайте, дори и най-пренебрегваните! Вземете правило - да изпълните всички процедури, които педиатърът ще назначава ежедневно и систематично, а детето ви ще бъде здравословно. Повечето лекарства за лечение на млечница са нистатинови лекарства и всичко ще зависи само от търпението на майката, която ще трябва отново и отново да лекува лигавиците на устата на детето.

Ако бялата петна в устата се появи през уикенда, можете да смекчите усещанията на детето (чаена лъжичка в чаша топла вода) или мед (2 супени лъжици на чаша вода) с разтвор, намокряйки салфетката 4-5 пъти на ден, за да лекува устата на бебето ,

В никакъв случай не се самолекувайте детето, не показвайте бебето на лекаря и използвайте само лекарско предписание при лечението на млечница. Ако дрождът е само в началния етап, тогава цялото лечение ще бъде повърхностното лечение на възпалението в устата на бебето. Стерилен памучен тампон или стик за лечение на плаки със сода разтвор или разтвор на водороден прекис (само, както е предписано от лекар!). След това е необходимо да се лекува инфектираната повърхност с разтвор на нистатин или разтвор на клотримазол (лекарствен разтвор).

Мама трябва непременно да се подложи на курс на лечение за кандидоза, в противен случай млечните жлези в детето ще се върнат отново. Само с ниска ефективност на такова лечение може да бъде предписано на дете предписани противогъбични антибиотици от лекар.

Лечението на млечните жлези е дълъг процес, така че първите признаци на възстановяване могат да се появят едва в края на първата седмица от лечението, което трябва да продължи, докато всички болезнени прояви изчезнат напълно.

Share:
Comments