Squid - невероятен морски живот: полезно и вредно? калорично

Те живеят във водите на всички климатични зони.

Размерите на тялото им варират от 25 до 16 м.

В северните морета тези мекотели нямат изразителен цвят и растат малки.

Докато основният им клъстер е в субтропичния воден свят.

Имайки торпедообразно тяло и хрущял под формата на стрела по него, тези същества развиват огромна скорост и е невъзможно да изпреварят само делфини. Цефалоподите на моретата и океаните дишат пенирани хрилета, а очите и пипалата им помагат да различат околната среда.

На едни и същи пипала се намират смукатели, индивидуално на всеки мекотел, като пръстов отпечатък. Това е оръжието им за залавяне на плячка и за защита от врагове. Всяка от трите двойки пипала прикрива в себе си едно сърце от главоногите молюски. Тази функция им позволява да се регенерират.

Те са хищни хищници, готови да ядат по-малки представители на собствения си вид. И името е калмари. Чието месо е толкова любимо на хората. И това не е изненадващо, защото е най-полезното от всичко, което сега е на разположение за консумация от човека.

Калорично съдържание на калмари и как да ги готвя, за да запазят всички полезни свойства

Доставяни в нашите супермаркети калмари с техните полезни свойства са жертва на риболова в южните морета на Китай, От Япония и Виетнам, За приготвяне на ястия, пипала и труп на черупчести мекотели, обелени от вътрешностите и кожата, се използват. В процеса на топлинна обработка калмари не губят своите свойства полезни за човешкото тяло, но имат различно съдържание на калории:

• Пресни - 98 kcal;

• Варено - 122 kcal;

• Жаренные — 188 ккал;

• Задушени - 156 kcal;

• Сушени - 286 kcal;

• Грил - 115 kcal.

В допълнение към салатите е и калмари вкусни супи. Отличная закуска — кебап от калмари месо, нарязано на шиш. Те са задушени, мариновани, пържени, смесени с други морски дарове или зеленчуци. Калмари дават на всяко ястие богат, приятен вкус.

Използването на калмари за здраве е огромно:

• Желязо - добро ниво на хемоглобинова кръв, съответно, насищане с кислород;

• Калий - здрави сърдечни и мускулни мускули;

• Магнезий - силна нервна система, устойчивост на стрес;

• Калций - здрави зъби, силни кости, здрава коса и кожа;

• Натрий - контролира метаболитните процеси в клетките на тялото, поддържа киселино-базовия баланс;

• Йод - здраве на щитовидната жлеза, баланс на хормоните;

Мед - е необходим за образуването на кръв с правилните показатели, което предполага здравето на всички органи;

• Флуорид - образуване на костна тъкан и здрав здрав зъбен емайл;

• Манган - се съдържа в човешкото тяло в много малки количества, но участва изцяло във всички процеси, които се случват в него;

• Селен - мощен антиоксидант и имуностимулант;

• Кобалт - благоприятен ефект върху функционирането на щитовидната жлеза;

По отношение на съдържанието на йод и кобалт, сепияното месо е лидер сред всички други продукти.

Използването на калмари за тялото

Месото от калмари има високо съдържание протеин, Наличието в него на витамини от групи B, C, E и PP правят калмари изключително полезни за здравето. Включително това мекоте в диетата си, човек оптимизира щитовидната жлеза, Това засяга главно производството на хормони, които засягат абсолютно всички органи и системи в организма.

Калците съдържат микроелементи, които са полезни свойства за сърдечно-съдовата система и мускулно-скелетната система. Разреждайки диетата си с този морски продукт, човек провокира имунната система и способността на тялото изчистват токсините и холестерола, Това намалява риска от атеросклероза, стеснява и укрепва съдовете.

Калият и натрият, част от месото, имат лесен диуретичен ефект. Това предотвратява натрупването на излишен флуид в тялото, което премахва появата на подуване и високо кръвно налягане.

Калматовото месо, носещо здравни преимущества, може да бъде компонент на диетичното хранене.

Увреждане на калмари за тялото

Лекарите от гастроентеролозите и алерголозите отбелязват малък процент от хората с индивидуална непоносимост към бълхи, заедно с други морски дарове. Разбира се, в този случай, яденето на калмари само ще навреди на здравето.

Сушени калмари - друг потенциал източник на вреда, Когато купувате тази солена закуска, е необходимо да се запознаете със състава, посочен на опаковката. Производителите на сушено месо от калмари в азиатските страни добавят към него много вкусови добавки и консерванти, в допълнение към високото съдържание на сол. Това със сигурност не прави този деликат полезен.

При злоупотребата със сушени калмари човек увеличава вероятността да получи от тях вреда за собственото си здраве. В края на краищата, в допълнение към високото калорично съдържание на този продукт, съдържащите се в него по-рано или късно соли ще започнат да се отлагат в организма, нарушавайки метаболитните му процеси.

Използването на калмари за тялото на детето

Месото калмари не съдържа мазнини и холестерол, което го поставя на едно от най-важните позиции в детската храна. Включени в калмари фосфор, калций, калий, йод и други полезни свойства показват, че този морски продукт е задължителен в храненето на детето. Това ще позволи на организма на детето да се развива правилно и хармонично както от всички вътрешни процеси, така и от външни фактори.

Мозъкът на детето е орган, който се нуждае от постоянно хранене. Формирането, все още не укрепва нервната система, мускулно-скелетната система, издържа на големи дневни натоварвания - калмари са полезни за целия организъм.

Противопоказания за употребата на калмари може да бъде само неговата индивидуална непоносимост към детето. В този случай е по-добре напълно да изключите този продукт от диетата. Както и да е, за известно време. В крайна сметка, както е известно, детският организъм се формира и в същото време се променя. Следователно, бившата алергия към морски дарове може да изчезне в процеса на отглеждане.

Използването на калмари по време на бременност и по време на кърмене

Кобалтът, който е част от сепияното месо, подпомага производството на РНК и ДНК клетки, като същевременно следи задържането на генетично важни данни в тях.

Диетата на бъдещата майка трябва да включва до 350 грама калмари с полезните си свойства на седмица. В края на краищата, по време на бременността, лекарите обикновено препоръчват да не се яде никаква морска риба. Това се дължи на способността за натрупване на живак от морската вода. Отровен от живачна риба, вкарвайки се в тялото на бременна жена, едва ли ще се отрази на себе си. В края на краищата съдържанието на тази отрова е твърде малко. Но ако сте проникнали в развиващия се плод, вероятно ще оставите белег върху бъдещата нервна система на детето.

Калмари са добри, защото не абсорбират живак и други вредни вещества. Поради това те могат безопасно да се използват за приготвяне на различни ястия по време на бременност.

След раждането на бебето, кърмещата майка ще трябва да се откаже от всички възможни морски дарове за известно време. И едва след изтичането на 8 месеца можете да ядете малка част от ястието, включително и калмари. Следвайки реакцията на организма на детето, става ясно дали детето има алергия към тези морски дарове или не. Ако има нежелани реакции, повторете експеримента не е необходимо. Но ако детето се чувства добре, столът му не е счупен и бузите са чисти, тогава той и майка му могат да се възползват от калмари за тяхното здраве.

Правилата за избора на добро калмари

За да получите всички ползи за тялото от калмари, трябва да обърнете внимание на няколко точки, когато ги купувате:

• Каркасите трябва да бъдат добре замразени, ако се закупува замразена сепия от калмари. Дори и при най-малките намеци, че продуктът е размразен и после замразен, трябва да се има предвид, че той ще има горчив вкус;

• Всеки замразен труп трябва да бъде отделен от другия. Сгъната калмари - бедна калмария.

Спомняйки си тези прости правила, лесно е да избирате добър продукт.

Когато купувате прясна сепия, първо трябва да рисувате внимание към кожата му, Трябва да е сиво-виолетово или розово-кафяво. Вътре в месото трябва да е бяло. Много свежият труп трябва да е гъст и еластичен. За да получите калмари ползи от собственото си здраве, не можете да си купите почиствана прясна сепия. Така че ще бъде невъзможно да се оцени сянката на кожата и по този начин да се определи свежестта на продукта няма да работи.

Колко каламари трябва да се готвят, като оставят в тях полезни свойства и приятни вкусови качества

Ако предадете месото от калмари прекалено дълго термична обработка, то ще стане гумено и непривлекателно:

• Свежият калмар кипи 2 мин, докато месото е бяло;

• Замразена сепия, предварително размразена, свалена във вряща вода и веднага изключете огъня, Така че те настояват 10 мин, след това го получи;

• Запържете калмари в тесто за не повече от 5 минути, преди варене;

• Калмарките на скарата или във фурната се приготвят, докато се появи златна кора, но преди това те се маринират за няколко часа.

Калмаринът запазва полезните си свойства и вкусови качества само при краткотрайна термична обработка.

Калмари в митологията

Калмаринът има не само безценни полезни свойства за човешкото здраве. В далечните 1770s, исландските моряци твърдят, че трябва да се срещнат с огромен главоногичен молюски, удавни кораби. Наричаха го Кракън. Трудно ли беше да се каже истината. Но днес атаката на големи индивиди от калмари върху човека е многократно записана.

Share:
Comments