Хранителна стойност на яйцата. какво е по-добре от протеина

Повечето диетолози отдавна са се съгласили с мнението, че пилешките яйца са една от най-ценните храни. Фактът, че почти никаква диета не може да се направи без диета, излишна ни убеждава, че яйцата са полезни и необходими за нашето тяло.

Поддръжниците на правилното хранене обаче все още имат въпроси. Дали съдържащият се в яйцата холестерол е вредно? Какво е по-полезно от жълтъка или протеина? В каква форма е по-добре да се яде яйце - варено или полуготово?

Яйца

Хранителна стойност на яйчния жълтък

Да започнем може би с най-ценната част - жълтъка, в който се концентрират 100% от всички мастноразтворими витамини - А, D, Е и К, съдържащи се в яйцето, а също и каротеноидите - лутеинът и зеаксантинът.

Жълтъка съдържа 90% калций, желязо, цинк, тиамин, фолиева киселина, витамини В6 и В12 в яйцето. И само 10% от посочените микроелементи представляват яйчен белтък.

Да, има повече протеини в него, отколкото в жълтъка (3,5 g в сравнение с 2,7 g), но само защото самият протеин е по-голям по обем. По-важното е, че в жълтъка протеините отиват в комбинация с полезни мазнини и в протеина - сами по себе си. Използвайки протеините, без да се свързваме с мазнините, ние изчерпваме магазините на нашия собствен витамин А и също така допринасяме за развитието на целулита.

А холестерин?

Що се отнася до "зле вредния" холестерол в жълтъците, но няма причина да се страхувате. Проучванията показват, че при тези хора, които консумират до 4 яйца на ден, нивото на холестерола в кръвта е по-ниско от тези, които са били ограничени само до едно яйце.

Делото на двамата братя е широко известно. Един от тях консумира повече от сто яйца на месец, а нивото на холестерола в кръвта спада от 150 до 130 mg / dL. В храната на втория брат напълно липсваше червено месо, масло и яйца. Неговият холестерол е бил поддържан на изключително високо ниво от 300 и само статини (лекарства за изкуствено понижаване на холестерола в кръвта) са успели да го намалят до безопасна 200 mg / dL.

Повече от 80% от целия холестерол се синтезира от черния дроб, а по-малко от 20% от тялото получава от храната. Освен това, ако се появи по-голям холестерол, отколкото се нуждае от него, абсорбцията му намалява драматично.

Заключението оттук е едно - не се притеснявайте за холестерола, който се съдържа в яйцата. И още повече, не си заслужава, защото митичният страх да го прекалявате с холестерол, за да се лишите от такъв важен компонент като яйчния жълтък.

Жълтъка съдържа две основни мастни киселини, които са много полезни за здравето: незаменим докозахексанон (омега-3) и арахидонова киселина (омега-6) в идеално съотношение. Не е изненадващо, че вегетарианците, използващи само яйца, могат безопасно да правят без риба и други източници на омега-3 мастни киселини.

Лутеинът и зеаксантинови жълтъци драстично намаляват риска от очни заболявания като макулна дегенерация и катаракта, а холинът стимулира умствената активност и регулира нивата на инсулина в кръвта.

Яйце бяло - полза и вреда

Сега нека преминем към бялото яйце. Тук не всичко е толкова розово, колкото жълтъка. Майката Природа предостави протеин като защита и източник на храна за пилето за пръв път от съществуването му. И даде това "защитно покритие" много интересни свойства. 13 от 14 протеинови протеина имат антимикробни свойства. Обикновено те са достатъчни, за да пазят яйцата от бактерии и вируси, но в големи количества те могат да действат върху бактериите на тялото ни, особено ако има проблеми с червата.

Например, лизозимният протеин, който обикновено не е опасен, може драстично да отслаби храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Освен това някои компоненти на яйчен белтък могат да проникнат през отслабената стена на червата и да предизвикат автоимунни заболявания.

Протеинът авидин блокира абсорбцията на биотин, вещество, което отговаря за синтеза на мастни киселини и нивото на захарта в кръвта. Някои хора изобщо не приемат яйчен белтък, макар че жълтъците ядат без проблеми.

Хранителните специалисти могат да спорят и да кажат, че по време на готвене повечето от отрицателните свойства на протеина изчезват, но практиката показва обратното. До 30% от авидин запазва своята активност дори и след продължителна варя. Във всеки случай протеинът трябва да се яде само добре приготвен или пържен. Жълтъците могат да бъдат безопасно изядени сурови. Това е не само вкусно, но и по-полезно.

Както е известно, повечето от полезните вещества губят своите свойства при нагряване над 100 градуса. Поради това е по-полезно да се използва жълтък, а именно сурово (например гогол-могул) или с минимална кулинарна обработка (яйцеклетки).

Колко можете да ядете яйца? Известно е, че яденето до три яйца на ден е абсолютно безопасно за здравето. Въпреки че лекарите знаят случаи, при които хората са яли повече от 25 яйца на ден и са живели в напреднала възраст, като същевременно поддържат нормално ниво на холестерол в кръвта и отлично здраве.

Виждам само един сериозен аргумент, защо е необходимо да изоставяме такъв ценен продукт - морални убеждения, идеологически вегетарианство, което не позволява да се яде "заклана" храна. За тези хора има само една алтернатива на яйцата: млечни продукти и / или вегански добавки на витамин В12 и омега-3 мастни киселини.

Share:
Comments