Наднорменото тегло започва в утробата

Тенденцията към наднормено тегло се формира още преди раждането, откриха учени от клиниката "Шарит" в Берлин. Проучването, публикувано в онлайн списание PLOS ONE, показва, че шансовете на децата с телесно тегло при раждане над 4000 грама да бъдат с наднормено тегло в по-късна възраст се удвояват.

Резултатите от изследването показват, че начинът на живот на майката има значително влияние върху бъдещата конституция на детето, включително тенденцията му към наднормено тегло и през целия му живот. Професорът в Акушерството Андреас Плагеман подчертава: "Още повече, отколкото преди, ходът на бременността е ключов фактор за здравето на детето през целия му живот".

Наднорменото тегло, преяждането, заседналият начин на живот и вследствие на това метаболитните нарушения по време на бременност могат да доведат до високо тегло при раждане. За да се изследва връзката между теглото при раждане и риска от наднормено тегло в по-късния живот, изследователският екип оцени данни от 66 проучвания, проведени за тази цел. Общите данни засягат повече от 650 000 души на възраст под 75 години от 26 държави и 5 континента.

Нарастването на наднорменото тегло и затлъстяването, наблюдавано в момента сред населението, е един от най-големите здравословни проблеми. Световната статистика е, както следва: повече от половината от възрастното население и 15% от децата и младите хора са с наднормено тегло. В резултат на това, голям брой проблеми в областта на медицинските грижи. Например, наднорменото тегло е един от основните фактори, определящи риска от развитие на диабет, инфаркт, инсулт, рак, мускулно-скелетни нарушения, както и проблеми с психиката.

Share:
Comments