Кърменето е панацея за развитието на хранителни алергии. или

Британски учени в проучването заключиха, че кърменето може да предотврати появата на хранителни алергии при кърмачета. Ето защо, когато прехвърляте бебето на нова диета, не го спирайте и я хранете с кърма. Според шефа на изследването Кийт Гримшоу, кърмата съдържа голям брой вещества, които имат благоприятен ефект върху развитието на имунната система на детето. Поради тази причина добавянето на нови елементи в храната може да се възприема от организма на детето като заплаха за здравето.

Същността на теорията на Гримшо е, че ако въведете алергенни продукти във вашата диета (когато кърменето е спряно), рискът от развитие на хранителна алергия е изключително висок, тъй като детската диета е лишена от важни вещества, които могат да укрепят имунитета. Ето защо експертът препоръчва детето да бъде прехвърлено на твърда храна не по-рано от 17 седмици от живота му, разбира се, с продължаването на кърменето.

В хода на експеримента бяха изследвани хранителните характеристики на 41 деца с предразположеност към хранителни алергии и 82 здрави бебета. Резултатите показват, че децата, които са предразположени към алергии, преди това са прехвърлени на майки за твърда храна, като същевременно намаляват количеството на кърмата, което според Grimshaw причинява неизправност в имунната система на децата.

Не всички специалисти обаче споделят виждането на Гримшоу. По-специално педиатърът в детската болница в Маями Вивиан Ернандес-Трухийо смята, че теорията на Гримшоу е просто спекулация, тъй като учените все още не знаят истинските причини, които причиняват хранителна алергия. Освен това Националната здравна служба в Обединеното кралство препоръчва включването на твърди храни в детската диета не от 17 седмици, а само след 6 месеца.

Share:
Comments