Консумацията на риба намалява риска от развитие на астма при

Храненето на риба от деца на възраст от 6 месеца до 1 година спомага за намаляване на риска от развитие на астма средно с 36%. Това заключение е направено от холандските специалисти от Медицинския център в Ротердам. Основата за това са резултатите от тяхната дългогодишна научна работа, по време на която са изследвани повече от 7 000 деца. Също така, учените успяха да разберат, че консумацията на риба от деца, чиято възраст е по-малка от шест месеца или повече, е много по-малко ефективна, отколкото в междинния етап на тези термини.

Проучването включваше участието на 7,210 деца, родени между 2002 и 2006 г. Сред тях 1281 деца са яли риба само през първите 6 месеца след раждането, 431 деца - едва след 1-годишна възраст, а останалите 5 498 деца я ядоха в периода от 6-месечна възраст до 12-месечна възраст, когато са се родили.

За сравнение на здравословното състояние на всяко дете специалисти са взели своите медицински карти, задълбочено проучване, което позволи на експертите да идентифицират факта, че около 40% от всички анкетирани деца, тези, които ядат риба преди или след втората половина на годината, считано от датата на раждане на девствеността е имало много по-неблагоприятни фактори, потенциално прекурсори на развитието на астма. По-специално те включват такива явления като хрипове, задух и хрипове. Що се отнася до децата, които консумират риба на възраст от 6 на 12 месеца, детството си е бил по-щастлив - повечето от тях са наблюдавани подобни фактори много по-рядко и по този начин са по-малко опасни.

Според изследователите връзката между ползите, които децата получават от рибата и периода на нейното използване, се дължи на специалното състояние на детската имунна система, в която се намира през втората половина на живота на детето. По това време тялото му е по-податливо на промяна, поради което има по-голяма чувствителност към химичните и биологичните компоненти, които се съдържат в храната.

Важно е да се отбележи, че въпреки, че рибата, взета от детето извън втората половина от живота и носи на неговото здраве малко по-малко ползи, отколкото по време на него, въпреки това, експертите не препоръчват да се откажат от този продукт. Според учените рибата във всички случаи е от голяма полза за здравето на децата, което я прави по-защитена не само от астма, но и от много други заболявания.

Share:
Comments