Хранителните добавки с желязо и омега-3 имат различен ефект

За децата с ниско съдържание на тези две вещества, важни за храненето на мозъка, хранителните добавки могат да имат различни ефекти.

Дефицитът на желязо е най-често срещаното недохранване в света. Според Световната здравна организация около 2 милиарда души нямат това хранително вещество. Особено в риск от недостиг на желязо и други хранителни вещества, включително омега-3, деца от бедни семейства в развиващите се страни.

Изследвайки ефекта на хранителните добавки върху децата, учените извършиха клинични опити с ученици от Южна Африка, като им дадоха добавки, съдържащи желязо или омега-3, или и двете. Всички деца са имали ниско ниво на тези жизнено важни вещества за растежа и здравословното развитие на децата.

След осем месеца изследователите са открили различни промени в паметта на децата и възможностите за учене.

По този начин децата, които получават желязо, подобриха малко по-добре резултатите от тестовете и ученето в паметта. Например, те успяха да си припомнят две думи повече от 12.

Обратно, не е наблюдавана обща полза от приемането на омега-3. Освен това, децата с анемия, които приемат тази хранителна добавка, показаха още по-лоши резултати в тестовете за паметта, отколкото преди.

Учените предупреждават, че ефектите от хранителните недостатъци в ранна възраст могат да бъдат необратими, особено когато става въпрос за мозъка и когнитивните функции.

В Съединените щати например се препоръчва децата да бъдат инспектирани през първата година от живота си за желязо в кръвта, за да се открие недостатъкът му във времето. При здрави деца на възраст над шест месеца препоръчителният прием на желязо варира от 7 до 15 mg на ден, в зависимост от възрастта и пола на детето. Но преди да дадете желязо на децата, експертите съветват родителите да се консултират с лекар.

За да не допуснем липсата на витамини и микроелементи в тялото на бебето, първо трябва да се направи здравословно и разнообразно хранене, съсредоточено върху свежи натурални продукти и изключване на химическа отрова от дажбата: чипс, сода и всякакви други закупени сладкиши. И тогава всички изкуствени хранителни добавки могат безопасно да бъдат хвърлени в кошчето.

Share:
Comments