Характеристики на режима на деня на новороденото дете. как

Веднага щом малко дете се появи в къщата, обичайният ритъм на живота се промени. Сега тя се върти около храненето, ходенето и спането на бебето.

Как правилно да се изграждат тези ежедневни ритуали, така че да има достатъчно време и енергия за всичко?

Какъв е начинът на новородения ден?

След завръщането си от болницата младата майка е изправена пред множество задачи, които на пръв поглед изглеждат невероятно сложни. Необходимо е да се създаде кърмене, да се научиш как да се измиеш и да къпеш правилно бебето, да се забъркваш, да променяш дрехите, да сменяш памперси, да обработваш пъпната връв - всичко това се слива в безкраен кръг от тревоги.

Обяд в същото време той няма да се готви, и дори да запази апартамента чист сега, когато новородено бебе е в къщата, това е особено важно. Изглежда, че часовете на ден за всичко това са просто катастрофално недостатъчни.

Но мама все още трябва да почива преди всичко и да обърне внимание на баща ми. Ето защо трябва да се опитате да изградите ежедневна програма, която ще бъде оптимална за трохи и за цялото семейство като цяло.

Да не говорим, че режимът е необходим за правилното и пълно развитие на бебето.

Какъв е начинът на деня на новороденото?

През първия месец от живота, който се смята за период на новородени, бебето често яде и спи много. Тези два елемента - хранене и сън - са основата на режима на новороденото. Плюс разходки и къпане, което също е желателно да се вратовръзка в определено време.

Хранене. Когато кърменето в първата седмица от живота се препоръчва хранене по поръчка - това е, когато детето иска гърдите му, той го получава. Изглежда, че с режима на деня този подход е почти несъвместим. Това не е съвсем вярно. В действителност, хранене по поръчка е необходимо, както и да го отрече да новороденото не е: честото кърмене увеличава производството на кърма, и бебето понякога нужда от близостта на майка ми. Все пак, имайте предвид, че педиатрите повечето здрави бебета постепенно, в рамките на първите две до три седмици, се намират за хранене на равни интервали, обикновено 2,5 - 3 часа. Ето първата отправна точка за подравняване на режима на деня.

При изкуствено или смесено хранене интервалът между храненията се определя по-стриктно. Ако майчиното мляко се абсорбира бързо и почти напълно, тогава се изисква известно време за смилане на адаптираната формула за кърмачета. През първия месец от живота, изкуственото дете получава сместа на всеки 3-3.5 часа, а тук не са допустими отклонения. Така че режимът на хранене е изграден сам по себе си.

Sleep. Новороденото може да спи до 20 часа на ден общо. Детето, като правило, заспива след всяко хранене. Но тук дълъг сън на тази възраст е невъзможен. На всеки 2-3 часа едно дете се събужда, за да яде. И това означава, че през нощта майка няма да може да спи добре. В идеалния случай детето постепенно може да премине 6-часов сън. Но този идеал в повечето случаи е недостижим през първия месец от живота. И ако новороденото се събужда през нощта и пита гърдите, че е необходимо да се хранят - детето трябва да останат гладни. И по време на един от бебето на дневните мечти, че е важно да се осигури време за почивка майки.

Пешеходна. Колко пъти на ден и колко дълго да ходи с новородено - в много отношения зависи от времето на годината. Съответно, ежедневната рутина също се коригира.

През лятото, началото на есента, в топлата пролет, можете да започнете да ходите на една седмица, почти веднага след освобождаване от родилната болница. При горещо време се препоръчва да излиза сутрин до 11 часа, докато температурата на въздуха не бъде прекалено висока. Препоръчително е в деня да има две разходки. Най-доброто време за втората е след 16 часа, когато дневната топлина падне.

През зимата или в края на есента лекарите съветват след освобождаване от отговорност да се адаптират първоначално към една седмица у дома и едва след това да започнат разходки с новородено. На ниска температура трябва да се използвате постепенно, а при тежки настинки обикновено не трябва да излизате с бебето. Ако колоната на термометъра е поне минус 3-5 градуса, можете да излезете първо за 15 минути, следващия път в продължение на 20 часа и постепенно да увеличите времето за ходене.

По време на престоя на улицата децата се хранят с апетит. Освен това, свежият въздух в бебешките колички обикновено спят добре. Ако не можете да поставите детето у дома, ходенето често се превръща в истинско спасение.

Къпане. Това не е само хигиенна процедура, но и много важен елемент на втвърдяване. Здравите деца на пълно работно време започват да се къпят, след като раната от пъпната връв е излекувана. Правете това всеки ден. Първоначално продължителността на къпането е минимална - само 5-7 минути, постепенно до един месец, продължителността на водните процедури се увеличава до 15 минути. Оптималната температура на водата е равна на телесната температура - 36-37 градуса. Веднъж седмично бебето се измива с бебешки сапун. Най-често в режима на деня, времето за къпане се дава преди вечерното хранене и нощния сън.

Приблизителен режим на новородения ден

6.00 хранене, сън;

9.00 походи, хигиенни процедури, миене, хранене;

от 10.00 до 11.30 ч. разходка и сън във въздуха;

12.00 хранене, спане на дете, почивка майки;

15.00 хранене;

от 16:00 до 17:30 часа разходка и сън във въздуха;

18.00 хранене, сън.

20.45 плуване

21.00 хранене, сън.

00.00 хранене, сън до 6 часа (в идеалния случай) или хранене през нощта с интервал от 3 часа (или при поискване).

Този график е по-подходящ за топъл сезон. През зимата от нея най-вероятно е необходимо да се изключи вечерната разходка и денят - за да се намали в зависимост от температурата на въздуха.

Как да поддържаме режима на деня на новороденото

Много майки ще кажат - режимът за дете в първия месец от живота е практически невъзможен. Бебето плаче много, непрекъснато се нуждае от гърди, допринася за отрицателния му принос и колики, които мъчат децата в тази възраст и им пречат да спят добре. И някои капризни по принцип е много трудно да се лекуват и дневен и нощен сън.

Въпреки това, без режима, ситуацията само ще се влоши.

Ето защо, спокойно, упорито, но без фанатизъм трябва да бъде преподавано на детето до определен график:

1. Стартирайте малки. Може да отнеме 2-3 седмици, за да настроите режима на деня на новороденото. Най-лесният начин да зададете времето на разходките, както и къпането. Нека това да бъде първият малък успех.

2. Баните, на свой ред, стават част от вечерния ритуал - нещо като намек за бебето, че е време да си легнем. Такива ритуали също помагат за създаването на режим. Мадона или нежна, мелодична подвижност над яслите - сигнал за трохи, че е време за сън. И постепенно тя ще се превърне в неразделна част от ежедневието.

3. • Начинът на кърмене е по-труден за отстраняване на грешки. Не винаги майка може да разбере, когато детето плаче от глад, и когато за него е просто неудобно. Може би има мокра пелена или се тревожи за корема си. Във всеки случай, отнема време за извличане на кърмата, а ако са изминали по-малко от два часа от последното хранене, може би причината за безпокойството не е гладна. Постепенно, гледайки как бебето му се научава да го разбира, майка ми определено ще отиде за оптималния интервал на хранене.

Основното нещо, когато коригирате режима на деня на новороденото, не е да отидете до крайности. Понякога можете да чуете съвет - да събудите детето, ако той "спеше" и излезе от схемата за хранене, да ви накара да ставате сутрин по едно и също време. Вероятно това е подходящо за по-големи деца. Но за едно бебе през първия месец от живота това не е най-добрата препоръка. Бебето ще се събуди, гладно. Здрав, здрав сън в тази възраст е много по-важен от половинчасовия режим на деня. Изключението е преждевременно или отслабени бебета, които наистина трябва да бъдат събудени за хранене, тъй като понякога не могат да се събудят.

Не винаги това, което е удобно за майката, е добре за бебето. Задаване на режим на деня за новороденото, е необходимо да се покаже чувствителност, търпение и внимание към нуждите на детето, в края на краищата, основната цел е неговото здраве и правилното развитие. И намирането на време за домашни занимания може да бъде друг начин, например, да се разхождате с тромав баща или баба.

Share:
Comments