Kefalogematoma в новородено - причините и последиците. какво

Раждането на дете, което е естествен процес, често води до травма в майката и детето. Детето, преминаващо през родовия канал, преодолява силната резистентност на костите при наличието на тесен таз на майката. В този случай е възможно да се развие цефалограма - между костта на черепа на новороденото и периотема се натрупва кръв.

Според статистиката цефаломатома се среща с честота от 2 на 100 рода. Смята се, че това е най-често срещаната травма на раждане.

Образование кефалогематомы

Анатомично, периотеумът е тънка плоча, състояща се от съединителна тъкан. Тя е прикрепена към костта стриктно по ръба. Следователно, цефелохематомът не превишава границите на една кост на черепа: челен, окципитален, временни, париеални. По време на раждането може да се появят няколко такива хематоми - но в рамките на различни кости. Едновременно с това две цефалохемитетми над една от костите на черепа не се появяват.

Този кръвоизлив се диагностицира 24-48 часа след раждането. Прилича на меко еластично подуване на париета (по-рядко - на тилната или фронталната) кост. При палпиране се усеща трансфузия на течността. Образованието може да бъде болезнено и да предизвика негативна реакция на детето поради фрактурата на костта, която се е появила под него. Ако това не се случи, болката не се появява. Кожата над образованието не се променя. Размерите на цефалохематома варират:

• до 4 см - първа степен;

• 4.1 - 8 см - втора степен;

• повече от 8 см - 3 градуса.

Кръвоизливът може да достигне 20 см. Ако има няколко от тях, общата площ на ставите се прибавя заедно. Един хематом съдържа от 5 до 200 ml кръв, който поради липсата на фактори на кръвосъсирването при новородени не е окончателно ограничен. В това отношение, през първите дни на образованието може да се увеличи.

Кефалогематомите, както е посочено, могат да бъдат придружени от увреждане на тъканите.

Те включват:

• фрактури на костите на черепа;

• оток на мозъка, мозъчен кръвоизлив.

Такива усложнения, според статистиката, се наблюдават при 5 новородени от 1000.

Кефалогематом при новородено - причини

При родовия процес се появява цефалограма, когато при преодоляването на съпротивлението на тазовите кости костите на черепа се смачкат, кожата се измества, съдовете се повредят.

Причините за това може да са различни. От майката:

• тесен таз;

• Ръководство при раждане при използване на травматични медицински инструменти (форцепс или вакуумен екстрактор);

• бърза или продължителна доставка;

• възраст след 35 години;

• Първо раждане.

Причините за цефалохематемия при новородено:

• тежко тегло (повече от 4 кг);

• патологическое предлежание;

• малформации на органите (хидроцефалия);

• Бременността е повече от 40 седмици (костите на плода се стягат, което затруднява конфигурирането им по време на доставката);

• повишен кръвоизлив (хемофилия).

Редки причини за цефаломатемията при новородено:

• въже с пъпна връв, усукване на езика, което води до хипоксия на плода;

• аспирация амниотической жидкости.

Диференциална диагностика

При откриване на цефаломатома, въпреки прост диагностичен процес, се разграничават с:

• апоневротичен кръвоизлив;

• генеричен тумор;

• Хернизиран мозък.

Хеморагията при апонеуруса няма ясни граници, може да се простира до зоната на няколко кости наведнъж, по-гъста на пипане.

Общото оток е всъщност оток на подкожната тъкан. Може да заема пространство върху площ от повече от една кост, без очевидни граници, с желатинова консистенция, се извършва в рамките на 3 дни.

Хернията е изпъкналостта на менингите (и в някои случаи на мозъчната тъкан) през шевовете на черепа или фонанела.

Кефалогематома у новорождённого - последствия

Прогнозата за тази патология е благоприятна: цефаломатома не влияе върху развитието на детето и неговия интелект.

Последици, които могат да се появят при новородено:

• осификация;

• анемия;

• жълтеница;

• овлажняване.

вкостеняване

Една седмица след раждането е възможно растежът на плътната съединителна тъкан вместо хематома. В резултат на това костта на черепа се деформира, тъй като получената тъкан има висока плътност. Но това е само козметичен дефект, който не оказва влияние върху здравния статус. Тя ще бъде напълно невидима за възрастен.

Анемия

Ако хематомът е голям или ако има многократни лезии, може да се развие след хеморагична анемия. Това се дължи на малкия обем на кръвта при новороденото, което значително засяга всяка загуба. Лечението за такава анемия не се извършва: като правило, хемоглобинът се възстановява до нормална без лечение със специални лекарства.

По време на разпадането на еритроцитите, хемолитичната анемия се развива с външната си проява под формата на жълтеница.

жълтеница

В тези случаи, когато цефаломатома с огромен размер и в същото време бързо се разсейва - настъпва разпадането на еритроцитите. Нивото на билирубина нараства, развива се хемолитична анемия. Тъй като метаболитните процеси са бавни, от известно време кожата и лигавиците имат леко иктерично оцветяване. Специалната терапия в такива случаи не се определя, състоянието се нормализира самостоятелно.

нагнояване

Едно от редките, но ужасни усложнения е супурацията, която настъпва, когато целостта на хематома се повреди и зарази. Опасно е, че възпалителният процес може да премине в мозъчна тъкан. Ако се появи задух, състоянието на новороденото се влоши: телесна температура, детето става бавно и неспокойно. Кожата над хематома се възпалява, става червена, едематозна, болезнена. Когато палпацията причинява тревожност и плач.

В случай на развитие на подобно усложнение се извършва спешна операция: отваряне, отводняване, в бъдеще - курс на противовъзпалителна локална терапия. С навременното откриване на патологията всичко преминава без последствия за здравето на детето.

Какво да правим с цефаломатома при новородено

Kefalogematoma, ако нейната цялост не е нарушена, няма опасност за здравето и живота на новороденото. Смята се, че хематом от 8 см не изисква медицинска намеса и се разтваря в течение на времето.

Терапевтично лечение

В присъствието на такъв хематом педиатър може да предпише витамини (витамин К), за да подсили стените на кръвоносните съдове и да намали кървенето, както и калциевите препарати. Понякога за локално приложение се приписва на Троксевазин - гел. Той е разрешен за употреба от новороденото, той се прилага върху кожата на главата два пъти дневно.

Пункция

При размери, по-големи от 8 см, се извършва пункция, съдържанието се изсмуква, върху мястото на пробиване се поставя плътна, стегната превръзка. Дететорът и неонатологът наблюдават детето. Пункцията се извършва на 10 до 20 дни. За да се направи пункция, има още една индикация: липсата на намаляване на размера на цефалохематома до 10-ия ден.

Някои експерти съветват пробиването на хематома след раждането, без да чакат усложнения. Няма единно мнение по този въпрос. Въпросът за терапевтичната тактика се решава индивидуално. Все още е необходима пункция за строги показания. Ако можете да го направите без него - по-добре е да се въздържате от ненужна намеса. Но не можете да го откажете, ако нуждата е оправдана. Провеждането на пункция ще предотврати развитието на сериозни усложнения под формата на супурация.

изрязване

Ако е необходимо, осифициран хематом също се лекува хирургически: осифицираната част се изрязва, след което краищата на раната се зашиват.

Трябва да познавате всяка майка:

• Не можете да карате дете с хематом до 6 месеца - това забавя процеса на резорбция;

• къпете бебето много внимателно, за да предотвратите увреждане и инфекция на кожата;

• Ако не е необходимо да спирате хирургическата интервенция, тя е безопасна;

• При наличните данни за цезарово сечение е необходимо да се остави изборът за раждане за лекар и да се съгласи.

Невъзможно е напълно да се изключи образуването на цефалоематом при раждане. Но за да се направи, че детето се развива правилно в утробата и се ражда здраво, силата на всяка жена. За да направите това, трябва да ядете правилно, да приемате витамини за бременни жени, да се отказвате от лоши навици, да наблюдавате почивка и сън, и да ходите много на чист въздух. Ако тези условия са изпълнени, детето ще бъде добре развито и генеричният процес ще премине без усложнения.

Share:
Comments