Iberis - лекарствени свойства и приложение в медицината

Iberis - общо описание

Иберис (горчив иберийски) е тревисто растение с оребрена стъбло, удължени криволичести листа с клиновидна форма и малки лилави или бели цветя, събрани в съцветието. Височината на Iberis е от 15 до 40 сантиметра. Цъфтящи растения от юни до юли, пълното съзряване достига през август.

Iberis - видове и места на растеж

В природата има около четири десетки вида Iberis, които растат в Централна и Южна Европа, Средиземноморието и Мала Азия. Иберис е родното място на Испания, а тази държава дължи името си.

Най-голямата концентрация на растения се отбелязва на Кримския полуостров, в южните райони на Русия и в Кавказ. На територията на страните от ОНД съществуват четири сорта Iberis, не само тревисти растения, а дори и semisrubs.

Обикновено Иберис расте на скали и насипно варовити почви, понякога идва през култивирани полета, специално отглеждани на цветни лехи под формата на декоративна култура.

Иберис - лечебни свойства

Иберис има лечебни свойства и се използва активно в народната медицина и фармакологията. Лекарствените продукти, произведени от растението, помагат при заболявания на сърдечно-съдовата система, нарушения в работата на стомашно-чревния тракт (язва, гастрит), се използват като холагог, бъбреците, облекчават сериозната болка и подуване на туморите на матката и стимулират апетита.

Народните лекари използват Iberis за ангина, бронхит и пневмония. Компреси са приготвени от растението, ако е необходимо, за да се удължи раната на тялото, лечението се използва за лечение на подагра.

Iberis - лекарствени форми

За медицински цели се използват въздушните части на растението, реколтата се прави по време на цъфтежа (юни-юли), семената се събират през август. Иберис е отрязан, изсушен (не позволявайте на слънцето да удари) в добре вентилирано помещение и се съхранява в памучни торби.

Иберис - рецепти

Лекарството от Iberis се подготвя в зависимост от целта. Предлагаме няколко национални рецепти.

Инфузия с хепатит, холецистит, подагра и респираторни заболявания: 1 чаена лъжичка изсушена билка Iberian налейте 1,5 чаши вряла вода, настоявайте за един час, след това се щам и нанесете 1 супена лъжица няколко пъти на ден след хранене.

Инфузия на Iberis за лечение на рани: 1 чаена лъжичка суха Iberis налейте 2/3 чаша вряща вода, настоявайте за един час, напрежение. Подгответе компрес и приложите проблемни области.

Инфузия на Iberis за профилактика и лечение на сърдечни заболявания: 20 грама смачкани семена, изсипете 2/3 чаша водка, позволете на лекарството да се влива в продължение на три седмици, след това се щам и вземете три пъти дневно за 7-10 капки, разреден в 1/4 чаша вода.

Иберис - противопоказания

Въпреки полезните си свойства, Iberis е отровно растение и може да бъде доста опасно за неправилна реколта, продължително лошо качество на съхранение или подготовка на инфузии или бульони. Лекарствата, базирани на растение, са строго противопоказани на бременни жени, кърмачки и деца от всички възрасти.

Преди да използвате Iberis, трябва да се консултирате с лекар, независимото използване на народните рецепти е изпълнено с много сериозни последици до смъртоносен изход.

Предозирането на лекарството може да предизвика сърдечен арест, по-лесна форма на "отравяне" може да се прояви като гадене, замаяност, повръщане, обща слабост и умора.

Коментари

Галя 04.22.2016 И какви цветя са сладки, с един вид и не казват, че отровни. Да, ефектите от предозирането са впечатляващи: сърдечна недостатъчност, смърт. Да, и повръщане с гадене, също не е много приятен феномен. С това растение трябва да сте много внимателни. Света 04.22.2016 Е, тъй като това растение все още се използва и както разбрах, не само фолк медицината, но и традиционната, означава, че Иберис има истинска полза. По-добре е да не се опитвате сами, но разчитайте на дозовите форми с неговия състав. Оля 04/22/2016 Разбира се, трябва да се обърне разумно внимание на всяко лечение. Народните средства са добри, но не са били използвани от никого, а от хора, които са знаели. И очевидно, в края на краищата, имаше и опустошителни случаи, тъй като е известно, че може да има фатален изход. Катя 04/22/2016 Аз също не бях впечатлен от това растение. И вероятно, добре, че не е в нашата необятност. В края на краищата някои хора не мислят за последствията и възможните опасности. Те ще започнат спешно да бъдат лекувани. И изведнъж това не е правилно ... Римма 04/02/2016 Е, тук е. Четох за това Иберис. И не само това. че никога не съм чувал за него, той не израства с нас, така че по принцип той наистина не се нуждае от това. Особено всички тези противопоказания. Смъртен изход от лечението, не много искам да получа.
Share:
Comments