Какво може да прави детето след 3 месеца. умения и физически

Развитието на детето на 3 месеца е много бързо. Периодът започва, когато е жалко да пропуснете поне миг близо, така че бързо да се промени. Това не е за нищо, че е време да се подложите на друг рутинен физически преглед.

Лекарите ще оценят здравето на вашето бебе, ще направят изводи за съответствието на развитието с възрастовите критерии. Но могат ли да се видят всички лекари за минути? Разбира се, че не. Трябва да им помогнете, защото никой не знае толкова много за малкото момиче, колко много любящи родители, с потъващо сърце, гледат всяка усмивка и въздишка на малко щастие. Да видим какви нови умения и способности притежава.

Какво може да прави детето след 3 месеца

Голямото маце просто възхищава на нарастващото му любопитство. Тялото се променя и светът започва да играе съвсем нови цветове. Поставете бебето на корема му и той ще вдигне главата си, задържайки се на тази позиция за 15 секунди. Детето лесно го превръща, чувайки звук.

Сега той дава неописуема радост да наблюдава лицата на възрастните и техните изражения на лицето. И с какво удоволствие той третира ярки предмети, които са в очите! Внимание: рефлексите се подобриха и сега той не само достига желаната играчка, но и трябва да може да я схване. По-нататъшната съдба на първите трофеи е известна - незабавно в устата. Това е нормално, защото по този начин детето разбира света около него. Но не можете да позволите на малките неща да бъдат достъпни за него, с които той може да задуши.

Хлапето вече е много по-активно и може да се обърне от гърба към цевта. Освен това започна да се надига на лактите. Тази независимост насърчава самоосъзнаването на малкия човек, като индивидуалност в огромното пространство около него.

Въз основа на това, което детето трябва да може да направи през 3 месеца, може да се разбере дали има причина да се притеснявате за формирането на необходимите умения.

За лекаря е необходимо да се обърнете, ако на 3 месечно бебе:

- не държи главата за 1 минута, лежаща на корема;

- не може да държи главата в изправено положение за най-малко 30 секунди;

- не реагира с очите на звука на звънец или дрънкалка;

- не следва ярката играчка, която се движи в зрителното поле;

- Той не се усмихва, когато чува и вижда майка си;

- лежи на гърба си, не си играе със собствените си крака и дръжки, не ги гледа.

Психическо развитие на детето за 3 месеца

Усмивката на бебето престава да бъде рефлекс и е различна в различни ситуации: радостно е в цялата беззъба уста, а след това малко тревожно, несигурно. Чували ли сте вече първия истински смях на вашето малко момиче? Ако не, тогава това ще стане. И не се смей в отговор е просто невъзможно - толкова заразен звук, подобно на звука на кристална камбана. Не забравяйте да отговорите, да се усмихвате и да говорите с него - така темите на бъдещото взаимно разбирателство се простират от сърце на сърце.

Дори детето ви плаче сега различно. Управлявайки науката за контролиране на родителите, бебето се учи да бъде капризно. Сега, ако слушате, вече можете да разпознаете, като плачете, когато трохата е истински проблем и когато той просто е възмутен: "Къде отиде усмивката на майка ми?"

Сега детето се нуждае от присъствието на хора, които са му скъпи. Оставете го за кратко време сам - след кратко време той ще започне да стене и дори да плаче. И едва ли ще се приближите до яслите, тъй като се усмихва и започва да се движи активно дръжки и крака. На 3 месеца бебето дори знае как да поздрави любимата си мама с такива очарователни звуци в изпълнението си: "rrrrr", "ve", "eige", "hey-hey".

Между другото, вече сте се научили да различавате видовете плач на вашето малко чудо?

1. Когато плаче трепери очите и спуска главата на майката на гърдите или на възглавницата - уморена, иска да спи.

2. Слушайте тихо ридание, а след това рязко увеличаване на плача към пиърсинг - гладен много, много.

3. Много силен, остър, раздразнен плач означава болка или тежък дискомфорт. Не мога да разбера какво се случва? Не забравяйте да поканите педиатър или да го посетите сами (ако няма треска).

Физическо развитие на детето за 3 месеца

През последното време бебето ви е добавило около 800 грама телесна маса, дължината на тялото се е увеличила с около 2,5 см, и обиколката на главата - с 1,5 см. Разбира се, това са средни показатели, те може да не съвпадат с действителните, защото всяко маце има свои собствени характеристики.

Ако искате да сте сигурни, че физическото развитие на детето на 3 месеца отговаря на нормата, разгледайте препоръките на Световната здравна организация. Съгласно критериите, съставени от водещите лекари по света, на тази възраст трябва да се спазват следните параметри:

- теглото на момичетата е в диапазона 5.2-6.6 кг, а на момчетата - 5.7-7.2 кг;

- растежът на бъдещите красавици варира от 57,7 до 61,9 см, а богатите - от 59,4 до 63,5 см;

- Обиколката на главата приблизително съответства на обиколката на главата.

Бебето ви се вписва ли идеално в предложената рамка? О, чудесно! И ако не, не е нужно да се паникьоснете. При по-ниски ставки може да не е достатъчно хранене, а ако е напомпано, най-вероятно ще нахраните детето си. Трябва да се консултирате с педиатър, който следи бебето, за да определи как да коригирате съществуващите аномалии.

Упражнения, масажи и игри с дете след 3 месеца

Всичко, което детето трябва да може да направи през 3 месеца, се формира постепенно. Активният растеж и развитие на бебето трябва да бъдат подпомагани от редовни ежедневни дейности. Физическите упражнения допринасят за формирането на умения за координация на движението, укрепват най-важните системи на тялото на детето (респираторни, мускулно-скелетни, сърдечно-съдови).

Най-доброто време за загряване е периодът на будност на бебето, когато има отлично здравословно състояние и добро настроение. Не забравяйте да затоплите дланите си, така че да няма дискомфорт от студените докосвания на нежната кожа.

1. Поставете детето в стомаха му, нека се научи да държи главата си по-уверено и да тренира мускулите на раменния пояс. Обърнете го на гърба, вземи химикалките на бебето в своето и ги прекоси няколко (5-7) пъти преди гърдите, след това огънете - изправете краката по същия начин.

2. Децата обичат да "плуват", ако родителите им са ги научили да плуват. Поради това, позволете на бебето 10-15 минути да шумолене с писалки и крака в топла вода, поддържайки под корема или гърба.

3. Можете да си купите фитбол и да го приложите за упражнения. След като надуете топката, проверете дали е студено. Поставете бебето на повърхността, разтваряйки коленете му отстрани. Разклатете детето от едната страна в другата, като го държите на гърба. Спокойно и с усмивка говорете с него, за да не се страхува странното движение.

Масажът не трябва да се извършва повече от 10 минути, тъй като детето ще умори. Ръчните движения на мама трябва да са енергични, но не груби. Има различни методи на масаж (месене, вибрация, треперене, изливане, смилане), но най-простото е потискането:

- няколко пъти отдолу нагоре, водене на гърба със задната страна и с отворени ръце - отгоре надолу;

- отворени палми, поставени под гърба на трохи на нивото на талията, след това едновременно да ги преместите в пъпа, докато ръцете се съединяват - толкова масажиращи напречни и наклонени мускули;

- задържайки единия крак на краката на бебето в петите, вторият извършва кръгови движения по посока на часовниковата стрелка около пъпа.

- Поставете детето на гърба, повдигнете лявата дръжка с дясната си ръка и го завийте наляво, движете се от ръка на рамо, след това сменяйте ръцете си и правете масаж за дясната дръжка;

- подобно упражнение за краката се извършва, посоката на движението на ръцете - от краката до бедрото.

Игрите допринасят за пълноценно физическо, психическо и психическо развитие. Те са непретенциозни, не предизвикват умора и са много популярни сред децата.

1. Помогнете на бебето да се преобърне на корема му. Той ще вдигне горната част на багажника, облегнат на предмишниците си. Вземете ярка играчка пред лицето си, след това го спуснете. Бебето ще наблюдава интересно нещо, по пътя на тренировъчните мускули.

2. Обадете се на звънеца (можете да използвате играчка-пишка, дрънкалка) пред бебето, така че да вижда обекта. След това извадете от зрителното поле и отново издайте звука. В идеалния случай, кокошката трябва да търси източника на чутото звучене през очите.

3. Играйте с троха на кожите и търсете. Покривайки лицето си с ръцете си, попитайте: "Куо-ку, къде е майка ви?" И като хвана ръцете й, весело възкликна: "Ето майка!" Няма да забележите колко бързо детето се научи да пее по същия начин.

4. Не забравяйте за "Soroke-Belobok", "Ladushki", "Boy-Finger" и други игри, които и двамата обичаме в детството, които едновременно развиват мислене и забавляват с масаж на ръцете и краката.

Броят на тези игри е ограничен само от вашето въображение.

Основата за бъдещия успех на детето - в обществото, когато преподава в училище, в зряла възраст - вече се полага, в тесен контакт с майка и бащата. Усещането за постоянен контакт (физическо, емоционално) е много важно условие за пълноценното му формиране. Бъдете винаги наблизо, така че постоянно да се чувства любовта и грижата ви, да говорите с него при всяка възможност: да се къпете, да играете, преди да си легнете. В крайна сметка, напред - нови постижения!

Share:
Comments