Какво може да направи детето след 6 месеца. какво трябва да

Колко открития имате прекрасно ... Класическите думи могат да бъдат приписани не само на образованието, но и на вашето шестмесечно бебе. Всички промени се натрупват постепенно и сега те са се показали напълно.

За първи път карапозът седна, първо се опита твърда храна, първо се обърна без помощта на майка си и се появи първият зъб. Нека разгледаме по-подробно какви нови умения развива, как се е променил малкият организъм.

Какво дете трябва да може да направи след 6 месеца

Масленото мляко е незаменим хранителен продукт за новородено. Детето расте, подобрява и с него се променя и състава на храната: мъдрата природа се увери, че детето получава необходимите вещества. Но, като се започне от втората половина на живота, е необходимо да се диверсифицира храненето на бебето. Новите ястия се предлагат постепенно, буквално на върха на лъжицата, за да могат да проследят възможни алергични реакции. Допълнителното хранене се въвежда в консултация с педиатър въз основа на "Насоките" на СЗО и на Министерството на здравеопазването.

След като сте започнали да храните избърсната храна, предлагайте лъжица лъжица. Този процес ще прилича на весела комедия, а не на пълна вечеря, но трохата ще има способността да симулира движенията ви. Следователно, овесената каша скоро ще попадне в устата, което ще ви накара да се насладите напълно от вас и от самия автор на такова празненство. И за да не се обезсърчавате от вида на това, в което се превръща вашата кухня, помислете как да предпазите пода и килима около масата по време на такова хранене.

Бебето изведнъж може да промени настроението, поведението, благосъстоянието. Започва обилна слюнка, след което венците набъбват и ругатно. Карапоз непрекъснато дърпа наличните предмети в устата си. Трудно е да общуваме с него в това състояние: мрачна, лесно раздразнена и плачеща. Познати симптоми? Точно така, може да ви поздравя с първия зъб! Вземете специални пръстени, можете с пълнители: нека ги дъвчете, просто не забравяйте да ги стерилизирате (варят). За да се отстранят трескавите сърбежи и болезнените усещания, специалните гелове се продават в аптеките, а педиатърът да назначи среща.

Обърнете внимание на това, колко внимателно бебето слуша звуците на вашия глас. Той вече не просто го възприема, но също така се опитва да разбере какво точно казват. Не забравяйте, че сте за него - стандарт на родния език, така че не "syusyukat." Говорете с бебето си като нормален възрастен: ясни звуци и литературни думи. Ще помогнете на детето да научи как да произнася правилно звуците и да обогатява неговия бъдещ речник.

Между другото, той вече не ходи, но съвсем разпознаваеми звукови комбинации лаят - срички "ба", "ма", "па" и т.н. Понякога дори може да изглежда, че той умишлено говори с вас.

Мускулите на детето поради ежедневните упражнения стават по-силни и сега той не иска да лежи в леглото. Той лесно се обръща от корема към гърба и гърба. Той седи сам, облегнат на дръжките. Тя започва да пълзи все по-уверено, но понякога се оказва по-добре да се движите назад, отколкото напред. Това са най-важните движения на тези, които едно дете трябва да може да направи след 6 месеца.

Той обича да стои изправен. Обърнете внимание: тя достатъчно здраво се навежда на краката, когато държите мишката. Освен това, с вашата помощ, той се опитва да се изправи сам и дори да прекоси краката си на място. Важно: постепенно се научава да се изкачва, като се хваща за страничните корсети, така че е най-добре да не оставяте бебето без надзор.

Родителите трябва внимателно да наблюдават как детето се развива след 6 месеца, за да се обръща своевременно внимание на възможните усложнения. Затова си струва да поискате консултация с педиатър, ако детето е на тази възраст:

- от положение, лежащо на стомаха или корема, което не е в състояние да достигне до играчката;

- Не "танцувайте" в изправено положение с опората под мишката;

- не може да вземе куб на място;

- не реагира, ако извън зрителното поле zashurashat вестникарска хартия;

- не може, като протегна ръка към майка си, помоли да го вземе.

Физическо и психомоторно развитие на детето за 6 месеца

Шестмесечното бебе е нараснало с 2 см, теглото му е увеличено с 650 грама.

Според стандартните показатели на СЗО теглото на момичетата в тази възраст трябва да бъде 6.5-8.2 кг, височината - 63.5-68.0 см, а обиколката на главата - 40.9-43.5 см.

Бъдещите защитници трябва да имат по-сериозни параметри: масата на момчетата на 6 месеца варира от 7.1 до 8.8 кг, височината - от 65.5 до 69.8 см, а обиколката на главата - от 42.1 до 44.6 см.

Бебето, с подкрепата на седене, се издига и огъва краката в колянните стави, спокойно се връща в стартовата позиция. Той лесно вече променя ориентацията на тялото си, за да се обърне в посока на ярка играчка или звук.

Увеличава се активността на ръцете. Палецът се използва едновременно с дланта, така че младежът вече може да грабне големи предмети. Той взема желаната играчка с пръсти и започва да я премества от ръка на ръка. Сега момчето може да се концентрира върху една тема.

До края на 6-те месеца детето става много селективно в комуникацията си. Той открито се радва на близки и скъпи, с които често вижда. В същото време, в ръцете на майка ми, веднага се разтревожих при вида на непознат. Това е смешно, но ако не е наоколо, той гледа на необичайни хора по различен начин - малък изследовател вижда в тях възможността да създаде нов, интересен контакт.

Зареждане за бебе на 6 месеца

Физическите упражнения за развитие на детето за 6 месеца трябва да са насочени към подобряване на координацията на движенията, подобряване на опорно-двигателния апарат. Бебето ви започва да разбира какво му е казано, затова следвайте действията си с екипи: обърнете се, легнете на корема си, на гърба, седнайте. Всички думи трябва да звучат любезно, без нервност. След това таксуването за детето ще бъде време на радост и комуникация с любим човек.

1. Намаляване на ръцете преди гърдите ви да са били научени от дълго време, но сега трябва да се направи малко по-сложно: трохата се държи не от палеца на ръцете на майката, а от дрънкането или от пръстените. Издърпайте играчките, раздалечете дръжките настрани и след това се пресечете пред гърдите. Повторете упражнението 8 пъти, редувайки се наляво и надясно.

2. За укрепване и развитие на мускулите, ставите на бебетата извършват повдигането на краката. В легнало положение на гърба, човек трябва да го вземе до блясъка (палците надолу, а другите пръсти се увиват около самите гърди). Краката трябва да бъдат изправени, повдигнати под прав ъгъл спрямо равнината, задържани за няколко секунди и спуснати. Повторението трябва да е 7 пъти на ден.

3. За развитието на пресата и мускулите, гърбовете извършват повдигане на багажника от склонната позиция на корема. За да направите това, поставете палците в ръцете му. С останалите пръсти дръжте дръжките до китките. Разпръснете ги настрани, после нагоре, дръпнете малко. Главата на бебето ще се издига, петите ще почиват на възрастния. Пищянето се извършва докато младокът коленичи. Упражнението се извършва 2 пъти.

4. Завъртането с ръце в кръг се извършва с помощта на пръстени. Дайте им бебе, когато ги грабва, правете кръгови движения 5-7 пъти, като държите на играчките.

Разработване на упражнения за дете на 6 месеца

Знаейки какво детето трябва да може да направи след 6 месеца, е необходимо да се мисли чрез упражнения за по-нататъшно развитие. Ще трябва да отделите повече време за разговор с детето си, отколкото преди: да покажете на играчките, да им кажете какви са те и какви размери, да демонстрират пример за това как да се справят с тях. С течение на времето той ще се научи да повтаря всички нови видове движения.

За развитието на фините двигателни умения, прецизни движения, нека детските играчки с различни размери и форми. За същата цел вземете ярка дебела нишка - нека тя да бъде обучена да я вземе с пръсти. Влезте в употребата на кубчета: трохата е полезна, за да се научите как да ги вземете и гледайки примера си, опитайте се да ги сложите един върху друг.

Учете детето да протегне ръката си. За да направите това, първо я вземете сами, като кажете "Дайте ми писалка". В този случай покажете цялото вълнение от това. Ще мине малко време и самият дете ще бъде удоволствие да се протяга по Ваша молба.

Пътувайте с карапузи на къщата, апартамента, на улицата. Позволете му да докосва ръцете си до всички повърхности (стена, килим, огледало). Не забравяйте да споменете едновременно с това, с което се занимава, накратко да ми кажете защо служи и т.н.

За релаксация и постепенно развитие на ръката се извършват следните движения:

- "За да удариш котката" - изпълнявай стрейт от дясно и ляво ръце;

- "пилето захапе семената" - сгънете пръстите на дланта под формата на клюн, ритмично наклонете щипката, сякаш птицата наистина ухапе храната си;

- "боядисваме къщата" - четката се движи бавно и плавно в посоките нагоре-надолу, наляво-надясно.

Играйте повече с шеги и детски рими: тя тренира не само мускулите и координацията на ръчните движения, но и паметта. С честото повторение на непретенциозни рими, бебето постепенно ги помни. Издавайки звука на гласа си, той постепенно ще се научи да говори.

Колкото повече третирате развитието на детето през този период, толкова по-успешно ще бъде в бъдеще.

Share:
Comments