Какви продукти след раждането могат и не? правилното хранене

Тялото на жената след раждането изисква специално внимание.

На първо място, това се отнася за храненето.

Има няколко причини за това, но най-важното е свързано с кърменето. B

какво може и не може да се яде през първите дни и месеци след раждането?

Храненето на мама в първите дни след раждането

По време на бременността тялото на една жена и нейното бебе са тясно свързани. Феталното хранене се дължи на полезните вещества, които влизат в кръвта на жената. Ето защо съществуват редица хранителни ограничения за бременни жени. Те са свързани, на първо място, със забраната на алкохола, която оказва неблагоприятно влияние върху бебето. Това често се свързва и с кофеина от чай и кафе. Друг аспект е наднорменото тегло, което е написано с прекомерно хранене и уврежда както майката, така и бебето.

И сега една жена става майка. Тесната връзка под формата на пъпната връв е разкъсана. Могат да съществуват обаче редица ограничения. От какво зависи? Фактът, че раждането и отношението на жената към кърменето могат да бъдат различни.

Вариант 1: Доставка с цезарово сечение

В този случай храната за първите няколко дни е насложена с редица ограничения, присъщи на кавитарна операция. Обикновено в първия ден се допуска само неканвано питие, буквално няколко лъжици. Освен това се добавя зеленчуков бульон, продукти на млечна киселина. На втория или третия ден можете да ядете малко бисквити от сухия хляб. По-нататък в рамките на един месец храната се доближава до обичайните - супи, порции, леко месо, зеленчуци, плодове. Наблюдавана правилна диета - няколко пъти на ден в 3-4 часа. Това обаче се коригира в случай на кърмене, което налага определени ограничения.

Вариант 2: Естествена доставка и изкуствено хранене

Някои жени в утробата още преди появата на бебето знаят, че няма да го хранят с млякото си. Някой се интересува от здравословни проблеми, лекарите забраняват естественото хранене. За други майки, това е само техен избор. Във всеки случай, след раждането, жените, които нямат намерение да кърмят, се връщат към обичайните си хранителни навици. Отлично, ако е правилно, балансирано, пълно.

Вариант 3: Кърменето

Ако една жена планира да нахрани самото бебе след естествена доставка или чрез цезарово сечение, съществуват редица правила за нея по отношение на собствената си диета. Те се докосват до това как да не навредят на детето, чиято храносмилателна система преминава само на етапа на ставане. Въпреки това, в ранните дни е необходимо да се установи производството на мляко за хранене. Как да комбинираме решаването на тези два проблема? Как да изберем правилните храни, които да помогнат при кърменето и все още да не наранят бебето?

Какви продукти могат да бъдат след доставката

След раждането жена трябва да яде напълно. Това означава, че в храната трябва да има достатъчно количество, за да бъдат налице протеини, мазнини и въглехидрати, както и пълен набор от витамини и микроелементи.

Сред продуктите, които могат да бъдат след раждането:

• Мляко - по-добре като съставка на зърнени храни, супи, сосове

• Ферментирали млечни продукти - това е полезно както за майката, така и за бебето, просто внимавайте да не причиняват ферментация в червата

• Зеленчуци - тези, които не допринасят за газа, т.е. е по-добре да бъдете внимателни със зелето, да изключвате бобовите растения

• Месо - говеждо, пуешко, заешко, пилешко и други нискомаслени сортове ще обогати храната с протеин

• Зърнени храни са необходими като източник на въглехидрати, груби фибри за подобряване на храносмилането на майката и бебето

• Риба - източник на полезни мастни киселини, микроелементи

• Мазнините - сметаните и растителните масла трябва да бъдат умерени от майка за хранене

• Плодове - в разумни граници, като се спазва състоянието на бебето.

Добре е да знаете: За адаптиране на кърменето е необходимо да се консумира много течност през първите дни. Препоръчвайте билкови чайове с мляко, кондензирано мляко, което е препоръчително да се пие в топла форма за час или половин час преди хранене. Също така препоръчваме да се подобри производството на млечни ядки. Трябва обаче да гледате как те засягат бебето, но ядките са доста мазни продукти.

Кои продукти не могат да бъдат доставени след доставката?

В момента има много митове около кърменето. Някои жени, често на съветите на непознати приятели или по-възрастни роднини, изключват от диетата си много полезни продукти. Изслушването кои храни не могат да бъдат доставени след раждането в конкретен случай, да речем, с болно дете, хората го носят на себе си. Особено тази тенденция се засили с разпространението на интернет, където можете да извадите много "ужасни истории" за напълно невинни храни и ястия.

И сега всички месо, риба, зеленчуци, млечни продукти, плодове, яйца и така нататък се изпращат в категорията на забранените.

Разбира се, някой може да има нетолерантност към млечните протеини, а другото бебе реагира с обриви на примера майка да яде яйца или плодове. Но това може да са индивидуални характеристики. Златното правило по въпроса за храненето на кърмеща жена - можете да ядете всичко, но с умереност и непременно да следвате как реагира бебето.

Има обаче абсолютно забранени продукти. И също така това, което просто не се препоръчва да се яде, за да се избегне проблема.

И така, какви храни не могат да бъдат след раждането:

• Алкохолът е абсолютно точен и в никакъв размер!

• Продукти, съдържащи кофеин - силен чай, кафе

• Потенциални алергени: цитрусови плодове, шоколад, мед, плодове и зеленчуци в червен цвят

• Лук, чесън, пикантни подправки - могат да повлияят на вкуса на млякото и да предотвратят храненето на бебето.

Важно е да се отбележи, че ако алкохолът е напълно забранен, други храни могат да се консумират малко по малко и с повишено внимание. Чаша не силно кафе с мляко веднъж на ден няма да причини много вреда. Въпреки това, по-добре е да се откаже от това през първите дни след раждането, както и от други продукти от този списък. И в бъдеще постепенно се опитвайте да ги използвате.

Храненето на мама през първия месец след раждането

Бебето се появява в света в болницата - с изключение на някои специални случаи. Там майката и детето прекарват първите дни от живота си. Най-често в майчинската болница майките получават нормално хранене. За някой, разбира се, може да изглежда безвкусен, слаб, неекспресивен и не богат. Това обаче често е просто навик. Хората свикват на пържени, мазни храни, различни не много полезни подправки като майонеза в големи количества, изобилие от сол и захар. Следователно, полезни супи, зърнени храни, яхнии не харесват. Всъщност те са безопасни за бебето, хранейки се с млякото на майката и са полезни за самата жена.

Връщайки се вкъщи след болницата, една жена трябва да приеме много правила за хранене от тази институция. По-специално, начинът на прием на храна.

Принципи на майчината диета след раждане:

- Трябва да има закуска, обяд, вечеря и една или две ястия между тях - втора закуска, следобедна закуска

- разумно количество порции

- време между храненията - 3-4 часа

- Не позволявайте както силно чувство на глад, така и прекомерно ситост.

Важно! Тъй като по време на бременност, в периода на хранене, в никакъв случай не следвайте принципа "яде за двама". Детето трябва да получава всички хранителни вещества, белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини, така че полезността на храната е важна, а не увеличение на нейния обем.

През първия месец съставът на храната остава основно същият като в първите дни. Основата е зърнени храни, кисели млечни продукти, постно месо, също нискомаслена риба, растителни мазнини, умерено масло и яйца. Съгласно забраната на алкохола. Мастните, пържени могат да причинят храносмилателни проблеми в бебето. По-добре е да се избягва острата, маринована, горчива храна.

Младите майки често имат въпроси за различни продукти. По-специално, за следното:

- Какъв хляб, колко? За да не се подобри, обикновено се препоръчва черен ръжен хляб, но той обикновено предизвиква образуване на газ.

Необходимо е да се наблюдава златната средна. Започнете да влезете в хляба от изсушеното бяло. С умереност - ако няма желание да се възстанови много, не яжте няколко парчета, а дори и да ядете кифли, ролки и хляб за десерт. Черният и ръжен хляб да влязат малко, да наблюдават състоянието на бебето.

- Сладки - е хубаво, вкусно е и е източник на въглехидрати. Но толкова много страхове ...

Често страховете са оправдани. Първо, много сложни въглехидрати - и тази захар в чиста форма или сладки, печене - бързо натрупване на наднормено тегло. На второ място, сладкият може да предизвика алергични реакции. Ето защо е желателно да се хранят умерено сладки, да се даде предимство на marshmallow, пастили.

- Шоколад - любимо лечение за много хора. Естественият шоколад съдържа полезни вещества и дори, казват те, насърчава лактацията ...

Шоколадът, ако е качествен продукт, е опасен от едноалергични реакции. При някои бебета те могат да бъдат на какао, а други на сладки като цяло. Следователно, не през първите дни и поне няколко седмици след раждането, можете да опитате да ядете едно парче. Ако след няколко дни няма да има проява - можете да я използвате. Разбира се, спазвайки мярката, както във всичко.

Основният съвет на майките - наблюдавайте бебето си, съсредоточете се върху неговото благосъстояние и не върху някои абстрактни съвети. Така че, понякога забранени плодове, пресни зеленчуци, нещо като те могат да имат бебе диария. Често обаче децата страдат, напротив, запек, а плодовете, зеленчуците, сливи, цвекло в храната на майката ще помогнат за решаването на проблема. Обратно, ако бебето често се отслабва, по-добре е да използвате фиксиращи продукти.

Храненето на мама през първия месец след раждането — это, по сути, правильное питание. Отлично, если оно станет привычным на всю жизнь.

Share:
Comments