Как правилно да помогне на детето с уроци: 7 съвета

Много родители се притесняват от въпроса: трябва ли децата да бъдат помагани с уроци? Като правило учениците от началното училище се нуждаят от помощ от родителите си. Но целият въпрос е как да помогнем. Често грижите родители просто решават например задачата и детето пренаписва готовото решение в бележник.

Родителите са много по-лесни, но детето няма да научи независимост с този подход. Много по-ефективно е насочването на дейностите на детето в правилната посока. Ето правилата, които трябва да се спазват:

1. Не претоварвайте детето. Достатъчно е да се направи това, което се изисква в училище. В края на краищата децата прекарват 6-7 часа в училище. А вкъщи е по-добре да смените дейностите - да играете, да рисувате, да танцувате.

2. Похвалете сина или дъщеря си за домашните си задачи и не се плашете за лоши оценки. Проучванията и домашното трябва да бъдат свързани с положителни емоции.

3. Разработване на оптимален график за вашия студент. Направете пет минутни почивки, веднага щом детето започне да се върти и да се разсее.

4. Помогнете на детето да направи урока, не се раздразни и не вини. Не можете да го програмирате като отрицателен. Ако не можете да го направите по различен начин, по-добре е да не помагате изобщо.

5. Не поставяйте няколко задачи пред детето: "Седнете право", "Напиши внимателно", "Дръжте дръжката правилно". Опитайте се да устоите на такъв натиск! Фокусирайте се върху една задача и не "дърпайте" детето за други, което може да бъде решено в различно време.

6. Не нахрани детето за "мръсотия" в преносимия компютър. Корекции, направени от собствената му ръка, го принуждават да се самоконтролира.

7. Никога не наказвайте детето чрез четене или писане. Тези дейности трябва да бъдат радост, а не наказание за него. По същата причина не трябва да увеличавате времето на уроците. Опитайте се да организирате домашното обучение, така че да е интересно и когнитивно, а времето незабелязано.

Share:
Comments